Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Kako zahtevno je učenje ruščine za Slovence?

Lingula, ta jezična šola | Kako zahtevno je učenje ruščine za Slovence?Je učenje ruščine za Slovence težko?

Učenje ruščine vam odpira vrata v rusko govoreče države. Ruščina sodi med slovanske jezike in zato jo Slovenci razmeroma hitro usvojimo. Prva ovira pa se lahko pojavi pri branju in pisanju ruske cirilice. Čeprav je cirilica Slovencem na prvi pogled tuja, se jo lahko hitro naučimo. Z nekaj več vaje pri branju in pisanju je uspeh zagotovljen v nekaj urah. Učenje ruščine

Šest sklonov

Tako kot slovenščina ima tudi ruščina šest sklonov, po katerih sklanjamo samostalnike, pridevnike in zaimke. Sklanjanje tistim, ki se učijo ruščine, dela težave le, če se preveč zatekajo po pomoč k materni slovenščini. Nekateri skloni so namreč zamenjani, kar lahko tečajnike, ki govorijo le po posluhu, zbega.
Kljub temu je veliko sklonov podobnih kot v slovenščini, zato je strah pred njimi odveč. Le utrditi je treba tiste »zoprne« izjeme.

Glagoli, glagoli

V ruščini glagole razvrščamo v dve skupini, ki imajo različne končnice spreganja. Pregibanje glagola je razmeroma enostavno.

V največjo zagato se začetnik spravi, ko poskuša glagole pregibati po slovensko in s tem lahko zmede svojega ruskega sogovornika, ko ta ne ve, ali govori v prvi osebi ednine ali množine. »Govorim rusko« namreč ni »govorim po russki«, temveč »ja govorju po russki«.

Ni dvojine

Ruščina na srečo ne pozna dvojine. Pri učenju ruščine ni niti težav s časi kot na primer v angleščini. Obstajajo pretekli, sedanji in prihodnji čas.

Največ težav imajo tečajniki pri usvajanju dovršnih glagolov (poklicati, pripraviti, izbrati …), ki se v ruščini uporabljajo mnogo bolj kot v slovenščini. Dovršni glagoli v sedanjem in preteklem času so enostavni, v prihodnjem času pa tečajnikom vzamejo nekaj več časa.

Glagoli premikanja

Ena izmed zanimivejših tem pri ruščini so »glagoli premikanja«. V ruščini namreč ni vseeno, ali nekam prideš peš ali s prevoznim sredstvom. Ko pa k temu dodamo koncept glagola, ki označuje gibanje v eno smer ali več smeri, ima lahko tečajnik veliko razlogov za paniko. A le dokler ga v roke ne dobi Lingulina učiteljica ruščine, ki s preprosto razlago in veliko utrjevanja doseže, da »glagoli premikanja« prenehajo biti tečajnikova nočna mora. Še vedno pa napačna uporaba glagolov premikanja na začetnem tečaju ruščine pogosto poskrbi za salve sproščenega smeha.

Izgovor ni zahteven

Z malo truda izgovor ruskih besed za Slovence ni zahteven. Na začetku učenja veliko pozornosti namenimo stavčni intonaciji. Učenje pravilnega naglašanja je izziv ves čas, ko usvajamo nove besede.

Lažni prijatelji

Pri učenju ruščine moramo biti pozorni pri besedah, ki so enake ali podobne slovenskim, imajo pa povsem drug pomen.

  • Taka »lažna prijatelja« sta na primer besedi stol, ki v ruščini pomeni miza, ali čas, ki pomeni ura.
  • Prav tako nas lahko zmedejo besede škaf, ki v ruščini označuje omaro, kot, ki pomeni maček, in zavod, kar je v ruščini tovarna.
  • Napake delamo tudi pri besedah, ki imajo sicer isti pomen, vendar so drugega spola kot v slovenščini, na primer bank (v slovenščini banka) ali etap (v slovenščini etapa).

Učenje ruščine z jezikovno šolo Lingula

Učenje ruščine v Linguli je zasnovano tako, da je poudarek na pogovoru in praktičnih vsakodnevnih situacijah. Prek pogovora in kartončkov vas vedno učimo tudi pravilnega izgovora.

295/334