4 nasveti za učenje jezika z branjem

Četudi ste začetnik, naj vas to od branja ne odvrne.Tečajniki nas pogosto sprašujejo, kako po hitri in hkrati zabavni poti izboljšati znanje tujih jezikov ter obogatiti svoje besedišče in zmožnosti izražanja. Odgovor je na dlani – z branjem.

Tudi za začetnike

Četudi ste začetnik, naj vas to od branja ne odvrne, saj lahko s pomočjo določenih tehnik preberete marsikatero besedilo, kar vam bo prineslo številne prednosti pri učenju tujega jezika.

Bogatejši besedni zaklad

Z intenzivnim branjem knjig, člankov, blogov in novic na spletnih straneh dobite boljši vpogled v jezikovni sistem, saj je jezik v pisanih besedilih praviloma bogatejši od jezika, ki ga uporabljamo v vsakdanjem govoru. Sočasno pa se učimo tudi vsakdanjih fraz in tako dobimo občutek, kdaj v tujem jeziku nekaj zveni naravno.

Nezavedna osvežitev slovnice

Z branjem možgani spotoma zaznavajo tudi slovnične strukture, ne da bi slovnico obnavljali z dolgočasnimi vajami.

Nekaj preverjenih nasvetov za učenje z branjem: 

1. Začnite z lažjimi besedili

Za začetek izberite lažja besedila, kjer boste razumeli glavnino besed:

  • otroške knjige,
  • stripi,
  • kratke zgodbe,
  • nezahtevne revije ipd. 

Ko boste pridobili malce več samozavesti, se lahko lotite tudi težjih besedil.

Preverjen nasvet: v tujem jeziku preberite knjigo, ki ste jo že prebrali v slovenščini – ker poznate kontekst in zgodbo, ji boste lažje sledili.

2. Izberite tematiko, ki vas zanima

Izberite zanimivo temo, kajti možgani lažje zaznavajo nove besede, če nam je tema zanimiva, poleg tega se jih hitreje naučimo, če si predstavljamo še kontekst in jih vizualiziramo.

Prednost branja je tudi v tem, da se učimo v svojem tempu in ob svojem času, zato nam ni treba hiteti.

3. Tehnika učenja novih besed

Študije kažejo, da moramo ob branju v tujem jeziku uporabiti druge veščine kot ob branju v maternem jeziku. Po navadi v tujem jeziku beremo dlje, saj novih besed ne razumemo, zato pogosto tudi obupamo in ne želimo brati več.

Učenje novih besed je lahko tudi prijetno:

  • Osredotočite se na besede, ki se v besedilu pojavijo večkrat.
  • Neznano besedo si najprej dobro oglejte in pomislite, ali vam je v kakšnem pogledu vendarle znana (morda poznate kakšno drugo slovnično obliko iste besede).
  • Večkrat preberite stavek, v katerem je uporabljena, in poskusite uganiti njen pomen.
  • Zapišite besedo v svoj slovarček - skupaj s stavkom seveda, da je vključena v kontekst in si jo boste lažje in hitreje zapomnili.

4. Glasno branje pomaga, da lažje spregovorimo

Veliko ljudi ob branju v tujem jeziku v mislih bere »na glas«. Lahko se celo posnamete, saj s tem vadite tudi izgovarjavo. S ponavljanjem novih besed in stavkov si hitreje zapomnimo besede in slovnične strukture ter njihov zapis in uporabo.

Bi radi brali v angleščini?

Učenje tujih jezikov je lahko z branjem zelo zabavno, zato ne oklevajte in preberite svojo najljubšo knjigo v jeziku, ki se ga učite.

Če pa želite svoje znanje tujih jezikov še poglobiti in se pogovrajati o prebrani knjigi, se nam pridružite na Book Clubu.


Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.

Deli naprej: Facebook Google Plus

Povezani članki