Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

4 nasveti za učenje tujih jezikov z branjem

Lingula, ta jezična šola | Book Club

Naši tečajniki nas pogosto sprašujejo, kako dopolniti učenje tujih jezikov ter obogatiti svoje besedišče in zmožnosti izražanja. Odgovor je na dlani – z branjem.

Kaj z branjem v tujem jeziku dosežemo?

  1. Obogatimo svoj besedni zaklad: Z branjem knjig, člankov, blogov in novic na spletnih straneh razširimo svoj besedni zaklad, saj je jezik v pisanih besedilih praviloma bogatejši od govorjenega jezika. Sočasno pa se učimo tudi fraz in tako dobimo občutek, kdaj v tujem jeziku nekaj zveni naravno.
  2. Nezavedno osvežimo slovnico: Z branjem možgani spotoma zaznavajo tudi slovnične strukture, ne da bi slovnico obnavljali z dolgočasnimi vajami.
  3. Napredujemo v svojem tempu: Prednost branja je tudi v tem, da se učimo v svojem tempu in takrat, ko imamo čas.

Zbrali smo 4 preverjene nasvete:

1. Začnite z lažjimi besedili

Za začetek izberite lažja besedila, kjer boste razumeli glavnino besed: otroške knjige, stripe, kratke zgodbe, nezahtevne revije ipd. Ko boste pridobili malce več samozavesti, se lahko lotite tudi težjih besedil.

Izberite knjigo, ki ste jo prebrali že v slovenščini – ker poznate kontekst in zgodbo, ji boste lažje sledili.

2. Izberite tematiko, ki vas zanima

Izberite zanimivo temo, kajti možgani lažje zaznavajo nove besede, če nam je tema zanimiva, poleg tega se jih hitreje naučimo, če si predstavljamo še kontekst in jih vizualiziramo.

3. Uporabite učinkovite tehnike učenja besed

Študije kažejo, da moramo ob branju v tujem jeziku uporabiti druge veščine kot ob branju v maternem jeziku. Po navadi v tujem jeziku beremo dlje, saj novih besed ne razumemo, zato pogosto tudi obupamo in ne želimo brati več.  Pomembna načela za učenje besedi z branjem:

  1. Ni treba takoj razumeti vsake besede. Pomembno je, da razumemo bistvo zgodbe.
  2. Izpisujte si fraze, ki so vam všeč in bi si jih radi res dobro vtisnili v spomin.
  3. Novo besedo oz. frazo si vedno zapišite v stavku, da je vključena v kontekst in si jo boste tako lažje in hitreje zapomnili. Ne pišite vseh besed, izberite najpomembnejše.
  4. Slovar uporabite le občasno, saj vam bo nenehno listanje po njem vzelo veselje do branja. 
  5. Preden odprete slovar, preverite, če besedo vendarle razumete. Neznano besedo si najprej dobro oglejte in pomislite, ali vam je v kakšnem pogledu vendarle znana (morda poznate kakšno drugo slovnično obliko iste besede). Večkrat preberite stavek, v katerem je uporabljena, in poskusite uganiti njen pomen.

4. Glasno branje pomaga

Veliko ljudi ob branju v tujem jeziku v mislih bere »na glas«. Če imate možnost, res berite glasno. Lahko se celo posnamete, saj s tem vadite tudi izgovarjavo. 

Tudi za začetnike

Branje priporočamo tudi začetnikom, saj lahko s pomočjo določenih tehnik (osredotočenje na znane besede, branje lažjih besedil, namenjenih začetnikom) preberete marsikatero besedilo, kar vam omogoča hitrejši napredek.

Tuji jeziki po govorni metodi  za hitrejši napredek

Ne oklevajte, preberite svojo najljubšo knjigo v jeziku, ki se ga učite. Če pa želite svoje znanje tujih jezikov še poglobiti, se nam pridružite na katerem od najbolj jezičnih tečajev. Izberite svoj jezik.


23/28