Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Ameriška vs. britanska televizija – kakšne so razlike?

Med Združenimi državami Amerike in Veliko Britanijo obstaja veliko jezikovnih in kulturnih razlik. Posebej zanimive so tiste, povezane z vsakdanjim življenjem. Del tega je tudi televizija, pri čemer spoznamo, da Američani in Britanci gledajo zelo različne televizijske programe. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da odkrijete navade in kulturne značilnosti angleško govorečih držav.

tečaj angleščine
V obeh državah imajo stroga pravila, kaj se na televiziji sme in ne sme reči, vendar pa je britanska televizija glede tega bolj sproščena.

ZDA: 3 ure oglasov na 10 ur programa

Združene države Amerike slovijo po veliki količini oglasov in reklam. Tako je tudi z njihovim televizijskim programom, ki vrti reklame (commercials) skoraj vsakih pet minut. Če bi ameriško televizijo gledali 10 ur, bi od tega reklame trajale kar tri ure. V ZDA programi sicer niso plačljivi, tako, da lahko sredstva pridobivajo le prek donacij (donation) in oglaševanja (advertising).

Velika Britanija: od nič do 30 minut oglasov

Velika Britanija je oglase omejila na intervale od 15 do 30 minut. Programi, kot je BBC, pa v Veliki Britaniji sploh ne smejo predvajati oglasov. Razlog za to razliko v količini (amount) oglasov med državama je tako imenovani TV License, zaradi katerega Britanci prispevajo za kakovostno vsebino programov.

Kdo je bolj strog?

V obeh državah imajo stroga pravila, kaj se na televiziji sme in ne sme reči, vendar pa je britanska televizija glede tega bolj sproščena (relaxed), saj dovoljujejo besede, kot so bloody, bastard ali Goddamn že v programu (programme) pred deveto uro zvečer, medtem ko jih Američani raje prekrijejo (cover) s piskom.

Še bolj pa v Ameriki omejujejo prizore v filmih, ki vključujejo goloto, in jih predvajajo šele po deseti uri zvečer, kar pa pomeni težavo, saj ZDA pokriva več časovnih pasov (time zones).

Snemanje serij – komične serije ali telenovele?

ZDA in Velika Britanija imata različne pristope tudi pri snemanju (filming) in gledanju televizijskih nadaljevank. Zanimiva razlika je v številu epizod komičnih nadaljevank. Ameriške humoristične serije, kot so The Office, 30 Rock in House, imajo tudi po 20 in več epizod (episodes) na sezono, britanske pa se najpogosteje omejijo (limit) na kakšnih 6 ali 7 epizod.

V primerjavi z Američani pa imajo Britanci rajši telenovele (soap operas), saj priljubljena nadaljevanka Coronation Street privabi dvakrat več gledalcev na teden kot podobna serija v ZDA.

Najbolj priljubljene serije – svetovne uspešnice

Sitcom je beseda, ki pomeni situation comedy. Ta zvrst (genre) je še posebej priljubljena v Ameriki, kjer so posneli mnogo takšnih nadaljevank, ki so priljubljene še danes, na primer Seinfeld, Cheers, Friends in The Simpsons, pri Britancih pa je bolj uspešna zvrst sketch comedy, ki jo najdemo v serijah, kot so Little Britain in The Fast Show. Ameriška in angleška TV-produkcija (production) se lahko pohvalita z mnogimi dobrimi dramami, kot so Breaking Bad, Mad Men in The Wire v Ameriki ter kostumska (costume) drama Downton Abbey in kultni Doctor Who v Veliki Britaniji.

Tečaj angleščine z Lingulo

Obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer se boste ob prijetnem pogovoru naučili mnogo novih izrazov in postali samozavestnejši govorci angleščine.

203/332