Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Ameriško slikarstvo in njegova najslavnejša dela

Ameriško slikarstvo je v svoji zgodovini prešlo mnogo faz, v vsakem obdobju pa je nastala kopica svetovno znanih in vplivnih portretov, pokrajin in prikazov pomembnih dogodkov. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate s posebnostmi ameriške kulture.

Whaam! – vojne slike v stripu

Slikar Roy Lichtenstein, ki je poleg Andyja Warhola eden najbolj znanih ameriških umetnikov pop arta, je slavno sliko ustvaril leta 1963. Je ena v seriji slik, ki prikazujejo boj v zraku (aerial combat).

Lichtenstein je bil namreč tri leta član ameriške vojske, kjer je spoznal ilustratorja (illustrator) stripov Irva Novicka. Slika, ki so jo navdahnili stripi (comic books), prikazuje reaktivno letalo (fighter plane), ki je izstrelilo raketo v drugo letalo, ki se je razletelo v plamenih. Delo z naslovom Whamm! je poznano po združitvi močnih barv in pripovedi, s katero je umetnik dokumentiral in rahlo parodiral znane herojske slike moderne Amerike.

Freedom from Want – The Thanksgiving Picture

Leta 1943 je Norman Rockwell ustvaril štiri slike, ki se navezujejo na štiri svobode (freedoms), omenjene v slavnem govoru predsednika Franklina D. Roosevelta iz leta 1941. Freedom from Want je tretja po vrsti in najbolj znana slika iz serije. Prikazuje večgeneracijsko (multi-generational) družino, zbrano okoli praznične mize. Ljudje na sliki so družinski člani in prijatelji slikarja. Vsakega od njih je umetnik najprej fotografiral, potem pa naslikal. Delo je postalo simbol za družinsko pripadnost, mir in izobilje (plenty). Čeprav je najbolj znana reprezentacija praznovanja zahvalnega dne, jo nekateri poznajo tudi pod imenom I’ll be home for Christmas.

Whistler’s Mother – portret, ki ni portret

Sliko, ki je najbrž najbolj poznana iz filma o nesrečnih počitnicah Mr. Beana, je leta 1871 naslikal James McNeill Whistler. Kot slikar je nastopal proti sentimentalnosti (sentimentality) in moralnim aluzijam (allusions) v slikarstvu, saj je verjel, da je prava umetnost »popolna sama po sebi«. Delo, ki prikazuje njegovo mater, je bilo najprej naslovljeno Arrangement in Grey and Black No.1. Whistler ni bil nikoli navdušen nad tem, da so njegovo sliko dojemali kot portret. Kmalu je v Ameriki postala simbol za materinstvo (motherhood) in družinske vrednote (values), nekateri so delo označili za viktorijansko Mona Liso.

American Gothic – kdo bi moral živeti v takšni hiši?

The American Gothic House, poznana tudi kot Dibble House, je hiša v mestu Eldon v zvezni državi Iowa. Avgusta 1930 jo je opazil slikar Grant Wood, znan po svojih upodobitvah (depictions) podeželskega Midwesta, in jo skiciral na zadnjo stran kuverte (envelope). Naslednji dan jo je z dovoljenjem lastnikov narisal na papir, nato pa jo je naslikal skupaj s takima človekoma, kot bi po njegovem morala živeti v takšni hiši. Gospod na sliki je ustvarjen po umetnikovem zobozdravniku (dentist), gospa pa po slikarjevi sestri Nan Wood Graham.

Christina’s World – realno življenje slikarjeve sosede

Slika Christina’s World iz leta 1948 ob svojem nastanku ni pritegnila veliko pozornosti, dandanes pa velja za eno najpomembnejših del ameriškega realizma (realism). Slikar Andrew Wyeth je s svojim realističnim prikazom podeželskega življenja izzval tedanjo ameriško umetnost, ki je bila večinoma abstraktna (abstract). Ženska, ki leži na polju in gleda sivo hišo na obzoju (horizon), je Anna Christina Olson, slikarjeva soseda v mestu South Cushing v Mainu. Trpela je za mišično boleznijo, zaradi katere ni mogla hoditi. Wyeth je navdih (inspiration) za sliko dobil, ko jo je s svojega okna videl plaziti se (crawl) po polju.

Tečaj angleščine z Lingulo

Tečaj angleščine v Linguli ni le priložnost za nadgrajevanje vašega besednjaka in izboljšanje vaše slovnice, temveč ponuja tudi možnost pogovora o kulturi in umetnosti.

137/333