Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Večno rivalstvo: katera obala je boljša, vzhodna ali zahodna?

Tekmovanje (competition) med vzhodno in zahodno obalo je že dolgoletno! Vsaka ima svoje privlačnosti in edinstvene značilnosti. Zahodna obala ZDA, na primer, slovi po sončnih zahodih nad Tihim oceanom, sproščenem (relaxed) vzdušju ter raznoliki kulturi in kulinaričnih užitkih (culinary delights)  v mestih, kot so Los Angeles, San Francisco in Seattle. Po drugi strani pa vzhodna obala ponuja zgodovinski čar mest, kot sta New York City in Boston, ter čudovite plaže ob Atlantskem oceanu.

Med tema dvema kulturno tako različnima prostoroma tako ostaja rivalstvo z večnim vprašanjem – Which coast is the best coast?(Katera obala je boljša?). Učenje angleščine je odlična priložnost, da se spoznate tudi z zanimivostmi ameriške kulture.

učenje angleščine
New York ali Los Angeles?

 

Mestno življenje – New York proti Los Angelesu

Če primerjamo zahodno in vzhodno ameriško obalo, ne moremo mimo njunih največjih mest – in njunih razlik. Kot večina mest vzhodne obale ima New York zelo kompaktno, strnjeno poselitev. Ob tem pa lahko s podzemno železnico (subway) v eni uri pridemo od enega dela do drugega. Tako njegova velikost zbledi ob prostranosti (vastness) Los Angelesa. V New Yorku si lahko pozimi privoščimo drsanja pred Rockefellerjevim centrom, v Los Angelesu pa se lahko skozi vse leto ob sončnem vremenu sprehajamo po pločnikih Walk of Fame. Poleg New Yorka se vzhod (east) lahko pohvali še z mesti, kot sta Boston in Miami, zahod (west) pa s San Franciscom in San Diegom.

Hitenje v oblekah ali sproščanje v japonkah

Večina mest vzhodne obale je znana po svojem hitrem (fast-paced) načinu življenja. Jutranjo mrzlico (morning rush hour) je čutiti v predelu Wall Street, kjer so finančne borze in kjer se trguje z delnicami (stock exchange). Tu lahko vidimo množico hitečih ljudi v oblekah temnih barv. Vhodna obala zato velja za bolj zadrgnjeno (uptight) in konservativno.

Nasprotno pa je zahodna obala znana po svoji sproščenosti, kjer se ljudje sprehajajo v kavbojkah, supergah in japonkah (flip flops). Ni čudno, da je ravno življenjski slog na zahodu populariziral kulturo pitja kave in da je veriga Starbucks nastala ravno tam, v Seattlu. Prebivalci Los Angelesa ali Angelenosi redko hitijo, saj je na tej obali, polni palm in sonca, poudarek (emphasis) na zdravju in naravi.

Evropske korenine in Divji zahod

Znano je, da ima vzhodna obala bolj očitne evropske korenine, saj so Evropejci svoje prve kolonije ustanovili ravno tam. Majhna mesta in njihova arhitektura so tako precej podobni tistim na stari celini. Takšni stavbi sta na primer Liberty Bell v Philadelphii in predsedniška Bela hiša (White House) v Washingtonu. Zgodovina zahoda pa je malce bolj divja, saj se začne z zgodbami kavbojskega (cowboy) življenja in zlato mrzlico (Golden Rush). Pa tudi grozljivimi doživetji ameriških pionirjev s poti, kot je Oregon Trail.

Obali imata tudi precej različne kulturne vplive. Vzhod je znan kot prostor glasbe, gledališča in mode (fashion), saj ljudje z vsega sveta obiskujejo predstave na Broadwayu in newyorški Fashion Week. Zahod pa je s Hollywoodom na čelu poznan po svoji filmski industriji in velikem odstotku (percentage) slavnih prebivalcev.

Dolge zime in večna poletja

Med obalama je približno 3000 milj, kar je skoraj 5000 kilometrov, Atlantski in Tihi ocean pa ustvarjata precej različno klimo. New York ima dolge, zasnežene zime, saj ima vzhodna obala vse štiri letne čase. Zahodna obala pa ima precej raznovrstno podnebje (climate). Južna Kalifornija je sončna in topla skozi vse leto, bolj proti severu pa imajo pozimi meglo in dež, včasih tudi kakšne snežne nevihte (snowstorm).

Obe obali imata tudi neverjetno lepo naravo in obilico naravnih parkov. Vzhod se ponaša z Apalači (Appalachian Mountains), na zahodu pa se lahko sprehodimo po gorah Sierre Nevade ali surfamo po skalnati (rocky) obali Big Sura.

Učenje angleščine po govorni metodi z Lingulo

Glede na raznolikost, ki jo ponujata tako vzhodna kot zahodna obala, ni enostavno izbrati 'boljše' obale. Osebne preference igrajo ključno vlogo pri odločanju. Vendar pa je samozavesten nastop v angleščini neprecenljiv v vsakdanjem življenju, pri delu ali na potovanjih. Učenje angleščine v Linguli je najhitrejša pot do sproščenega pogovora v angleščini, ki odpira vrata številnim priložnostim in izkušnjam. 

Izkoristite poletje ne samo za oddih in zabavo,  osvežite svoje znanje jezika s hitrim poletnim tečajem.

137/332