Ligula
Skoči na vsebino

Združene države Amerike – katera obala je lepša?

Združene države Amerike so ena skupna država, a je zaradi njene velikosti med obalo na enem oceanu in tisto, ki gleda na drugega, veliko razlik. Med tema dvema kulturno tako različnima prostoroma še vedno obstaja tudi rivalstvo z večnim vprašanjem – Which coast is the best coast?(Katera obala je boljša?). Učenje angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z zanimivostmi ameriške kulture.

učenje angleščine
New York ali Los Angeles - vam je bolj všeč vzhodna li zahodna obala ZDA?

Mestno življenje – New York proti Los Angelesu

Če primerjamo zahodno in vzhodno ameriško obalo, ne moremo mimo njunih največjih mest – in njunih razlik. Kot večina mest vzhodne obale ima New York zelo kompaktno, strnjeno poselitev. Ob tem pa lahko s podzemno železnico (subway) v eni uri pridemo od enega dela do drugega. Tako njegova velikost zbledi ob prostranosti (vastness) Los Angelesa. V New Yorku si lahko pozimi privoščimo drsanja pred Rockefellerjevim centrom, v Los Angelesu pa se lahko skozi vse leto ob sončnem vremenu sprehajamo po pločnikih Walk of Fame. Poleg New Yorka se vzhod (east) lahko pohvali še z mesti, kot sta Boston in Miami, zahod (west) pa s San Franciscom in San Diegom.

Hitenje v oblekah ali sproščanje v japonkah

Večina mest vzhodne obale je znana po svojem hitrem (fast-paced) načinu življenja. Jutranjo mrzlico (morning rush hour) je čutiti v predelu Wall Street, kjer so finančne borze in kjer se trguje z delnicami (stock exchange). Tu lahko vidimo množico hitečih ljudi v oblekah temnih barv. Vhodna obala zato velja za bolj zadrgnjeno (uptight) in konservativno.

Nasprotno pa je zahodna obala znana po svoji sproščenosti, kjer se ljudje sprehajajo v kavbojkah, supergah in japonkah (flip flops). Ni čudno, da je ravno življenjski slog na zahodu populariziral kulturo pitja kave in da je veriga Starbucks nastala ravno tam, v Seattlu. Prebivalci Los Angelesa ali Angelenosi redko hitijo, saj je na tej obali, polni palm in sonca, poudarek (emphasis) na zdravju in naravi.

Evropske korenine in Divji zahod

Znano je, da ima vzhodna obala bolj očitne evropske korenine, saj so Evropejci svoje prve kolonije ustanovili ravno tam. Majhna mesta in njihova arhitektura so tako precej podobni tistim na stari celini. Takšni stavbi sta na primer Liberty Bell v Philadelphii in predsedniška Bela hiša (White House) v Washingtonu. Zgodovina zahoda pa je malce bolj divja, saj se začne z zgodbami kavbojskega (cowboy) življenja in zlato mrzlico (Golden Rush). Pa tudi grozljivimi doživetji ameriških pionirjev s poti, kot je Oregon Trail.

Obali imata tudi precej različne kulturne vplive. Vzhod je znan kot prostor glasbe, gledališča in mode (fashion), saj ljudje z vsega sveta obiskujejo predstave na Broadwayu in newyorški Fashion Week. Zahod pa je s Hollywoodom na čelu poznan po svoji filmski industriji in velikem odstotku (percentage) slavnih prebivalcev.

Dolge zime in večna poletja

Med obalama je približno 3000 milj, kar je skoraj 5000 kilometrov, Atlantski in Tihi ocean pa ustvarjata precej različno klimo. New York ima dolge, zasnežene zime, saj ima vzhodna obala vse štiri letne čase. Zahodna obala pa ima precej raznovrstno podnebje (climate). Južna Kalifornija je sončna in topla skozi vse leto, bolj proti severu pa imajo pozimi meglo in dež, včasih tudi kakšne snežne nevihte (snowstorm).

Obe obali imata tudi neverjetno lepo naravo in obilico naravnih parkov. Vzhod se ponaša z Apalači (Appalachian Mountains), na zahodu pa se lahko sprehodimo po gorah Sierre Nevade ali surfamo po skalnati (rocky) obali Big Sura.

Učenje angleščine z Lingulo

Odgovora na vprašanje, katera od obal je boljša, ni, saj je to stvar osebnega okusa. Če boste potovali v ZDA, vam bo pomagalo učenje angleščine v jezikovni šoli Lingula, saj bo pogovor na vašem dopustu mnogo lažji in bolj sproščen.


Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.

MENU