Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Ameriški dolar, ena najbolj znanih valut na svetu

Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate s posebnostmi ameriške kulture in zgodovine, denimo z ameriško valuto. Dolar je ena najbolj znanih valut na svetu, poleg ZDA pa ga uporablja še osem drugih držav.

tečaj angleščine
Dolarski bankovci – ponarejeni bankovci popolnejši od pravih

 

Dolarski kovanci – vsak ima svoj vzdevek

Trenutno obstaja šest različnih vrednosti (denominations) kovancev – vsaka ima svoj vzdevek (nickname):

  • en cent je penny,
  • pet centov nickel,
  • deset centov imenujejo dime,
  • a quarter je kovanec za petindvajset centov in
  • petdeset centov je half dollar.
  • Obstaja pa tudi kovanec za en dolar.

Nekoč so obstajali tudi kovanci za dva in tri cente (cents), a zaradi svoje nizke vrednosti danes niso več v uporabi. Ameriške kovačnice v povprečju skujejo kar 14,7 milijona kovancev na dan, uporabljati pa so jih začeli leta 1792. Po zakonu morajo kovanci upodabljati simbole svobode (freedom), na njih pa morajo biti tudi besede »In God We Trust« in »E Pluribus Unum«.

Dolarski bankovci – ponarejeni bankovci popolnejši od pravih

Simbol $ za dolar, ki je ponavadi napisan pred številko oziroma vrednostjo, izhaja iz okrajšave za peso, poimenovanja za španske dolarje, ki so se uporabljali najprej, saj sta se črki p in s sčasoma začeli zapisovati druga čez drugo. Bankovce so prvič natisnili leta 1862, ko je začelo primanjkovati kovancev. Danes obstajajo bankovci za en, dva, pet, deset, dvajset, petdeset in sto dolarjev.

Najvišja vsota kar sto tisoč dolarjev

Bankovce višjih vrednosti so nehali tiskati leta 1946, ker so jih pogosto uporabljali v organiziranem kriminalu (crime), saj je bila najvišja vrednost na bankovcu kar sto tisoč dolarjev. Bankovci so bili večinoma zelene barve, vendar so kasnejšim serijam dodali več barve za lažjo prepoznavnost. Za daljšo uporabnost niso narejeni iz papirja, temveč iz bombažnega (cotton) platna, lažne bankovce pa ponavadi hitro odkrijejo, saj izstopajo (stand out), ker so lepše izdelani kakor pravi.

Bankovec za en dolar – ameriški simbol

Dolarski bankovec pomeni kar 45 odstotkov celotne produkcije bankovcev, saj je njegova življenjska doba le približno šest let. Nasprotno lahko bankovec za sto dolarjev zdrži kar 15 let. Leta 2012 se je pojavil predlog, da bi bankovce v roku tridesetih let nadomestiti s kovanci, a je njihova priljubljenost tako velika, da se velika večina s tem načrtom ni strinjala.

Prva oseba, upodobljena na bankovcu, je bil Salmon P. Chase, ki je tudi sodeloval pri njegovem nastanku – želel je postati predsednik in je to priložnost izkoristil za samopromocijo. Že od leta 1963 pa podoba ostaja enaka – na eni strani George Washington, na drugi pa piramida. Ta ima trinajst stopnic, ki simbolizirajo prve kolonije, na njem je tudi oko previdnosti (eye of providence), ki simbolizira boga.

Tečaj angleščine z Lingulo

Zanimivosti o ameriškem dolarju je še veliko. Obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer boste poleg kulturnih značilnosti spoznali nove besede in izboljšali svoje znanje slovnice.

183/333