Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Commonwealth of Nations – Skupnost narodov

Commonwealth je organizacija, ki povezuje vlade več držav, ki so bile nekoč del britanskega imperija. Prostovoljno je vanjo vključenih 53 neodvisnih in enakopravnih držav, ki jih povezujejo cilji, kot so razvoj, demokracija in mir, hkrati pa jih povezuje tudi angleški jezik. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da spoznate zanimivosti o angleški kulturi.

tečaj angleščine
Zastava Commonwealtha.

Velik obseg – četrtina vsega kopnega na svetu

V združenju Commonwealth so tako razvite države kot države v razvoju (developing countries). Izmed 53 članic jih je 19 v Afriki, 7 v Aziji, 13 na ameriški celini vključno s Karibi, 3 v Evropi in 11 na Pacifiku. Skupna populacija Commonwealtha šteje kar 2,4 milijarde ljudi, kar je skoraj tretjina vsega svetovnega prebivalstva. Najmanjša članica po prebivalstvu je pacifiška država Nauru, tretja najmanjša država na svetu, ki ima približno 10.000 prebivalcev, največja pa je Indija, ki ima kar 1,2 milijarde (billion) ljudi. Po površini pa dominira (dominates) druga največja država sveta, Kanada.

Vrhovni vodja – the Head of State

Vrhovni vodja in simbol (symbol) združenja, ki je sicer prostovoljno, je trenutno britanska kraljica Elizabeta II. A treba je dodati, da je kraljica vrhovni vodja le v 16 državah članicah, saj ima 6 držav svojega lastnega monarha, 31 članic pa ima ureditev republike (republic). V svoji zgodovini je imelo združenje poleg Elizabete II. le še enega voditelja. To je bil kraljičin oče, kralj George VI. Ta vloga sicer ni dedna (hereditary), vendar je bil za naslednika spet določen kraljičin sin, princ Charles.

Moderni Commonwealth in zamenjava imena

Združenje je v današnji obliki nastalo 28. aprila 1949, ko so iz njegovega imena izločili »British« in iz statuta (statute) umaknili zvestobo (allegiance) kroni. Pobudnice povezovanja so bili Avstralija, Kanada, Nova Zelandija, Pakistan, Južna Afrika, Šrilanka in Združeno kraljestvo, ustave (constitution) pa niso imeli vse do leta 2012, ko so sprejeli ustanovno listino (charter), ki določa 16 vrednot (values), utemeljenih na demokraciji, enakosti med spoloma, mednarodnem miru in varnosti.

The Commonwealth Games – pomemben športni dogodek

Eden osrednjih dogodkov Commonwealtha je bil prvič organiziran leta 1930 v mestu Hamilton City v Kanadi. To so bile igre, ki se jih je udeležilo 400 športnikov iz 11 držav članic. Commonwealth Games so danes tretji največji športni dogodek na svetu, takoj za olimpijskimi in azijskimi igrami, potekajo pa prav tako na vsake štiri leta. Naslednje bodo od 7. julija do 7. avgusta 2022 v Birminghamu.

Svečana otvoritev iger – kraljičina štafeta

Pred začetkom iger okoli vsega sveta poteka Queen’s Baton Relay – štafeta (baton), ki nosi sporočilo trenutnega vodje, Elizabete II. Tradicionalno se pot štafete začne v Buckinghamski palači, kjer kraljica preda štafeto prvemu tekaču (runner), zadnji tekač pa štafeto na otvoritveni slovesnosti (ceremony) vrne kraljici ali njenemu zastopniku (representative), ki naglas prebere sporočilo in odpre igre.

Tečaj angleščine z Lingulo

Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula poteka v obliki prijetnih pogovorov, ob tem pa spoznate mnoge zanimivosti iz angleške kulture ter seveda razširite svoje besedišče in poglobite znanje slovnice.

215/332