Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Čudaške tradicije slikovitih britanskih vasic

Prebivalci slikovitih vasic angleškega podeželja so na najbolj nenavadne načine poskrbeli, da jim ni nikoli dolgčas. Nekatere prireditve pa obiskovalcem postrežejo s pravim adrenalinskim šokom. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z angleškimi običaji.

tečaj angleščine

 

“Cheese-rolling” – strm tek za sirom

Zadnji ponedeljek meseca maja je za Britance dela prost dan (bank holiday). Nekateri ga praznujejo z udeležbo na Cooper’s Hillu v Gloucestershiru. Tu tradicionalno prirejajo tekmovanje, ki se ga udeleži več kot 15.000 ljudi. Imenuje se Cheese-rolling, naloga tekmovalcev pa je preprosta: prvi prečkati ciljno črto (finish line), takoj za velikim kolutom (round) gloucestershirskega sira. Sir zalučajo z vrha hriba, zato lahko doseže tudi hitrost več kot 100 kilometrov na uro. Zmagovalec, ki je najhitreje sledil siru po hribu navzdol (downhill), mora opraviti še zmagoviti krog. S sirom v rokah mora brez majice odteči krog po hribu, ki simbolizira krog življenja. Običaj sicer ni povsem brez nevarnosti, saj tek po strmem hribu poskrbi za kakšno zlomljeno kost ali pretres možganov (concussion). A za ljubitelje sira nič ni pretežko, saj lahko zmagovalec štiri kilograme težek kolut za nagrado odpelje domov.

»Tar barrel dancing« – tako nevaren, da prežene zle duhove

V Devonu 5. novembra za Fawkes Night, ko po vsem Združenem kraljestvu prižigajo kresove (bonfires), prirejajo precej nevarno tradicionalno tekmovanje. Tradicija se je začela z valjenjem (rolling) sodov po tleh, a danes poteka nekoliko drugače. Vsako leto najbolj priljubljeni pubi v mestu Ottery prispevajo sredstva za svoj sod. Sode, narejene iz lesa in železa, že tedne pred tekmovanjem namočijo v katran (tar). Na dan kresov vsak pub pred vhodom prižge svoj sod. Ko iz sodov začnejo švigati plameni (flames), si jih najmočnejši prebivalci mesta oprtajo na hrbet in se z njimi sprehajajo po mestu, ki ga tedaj obišče več kot 10.000 obiskovalcev. Popoldne in zgodnji večer sta rezervirana za manjše sode, ki jih nosijo ženske in celo dečki. Okrog polnoči pa (moški) nosijo čedalje težje sode, ki lahko tehtajo okoli 30 kilogramov. Izvor tradicije je neznan, a najverjetneje izhaja iz poganskega (pagan) rituala, ki naj bi ulice očistil zlih duhov.

»Wife carrying« – z ženo na hrbtu naprej

V Dorkingu vsako leto prirejajo prav posebno dirko (race). Tako imenovana Wife Carrying je dirka, na kateri moški na hrbtu nosijo svoje žene in tečejo po 380 metrov dolgi hriboviti (hilly) tekmovalni trasi. Duhoviti običaj ima sicer temnejšo preteklost, saj izhaja iz časa vikinškega vpada, ko so Vikingi ženske odpeljali brez njihove privolitve. Športni prireditvi pa so danes določili posebna pravila sodelovanja. Žena mora vedno nositi čelado (helmet) in tehtati vsaj 50 kilogramov. Če ji manjka nekaj kilogramov, mora s sabo nositi pločevinke pečenega fižola (baked beans). Tekmovalci se morajo prebiti mimo ovir iz bal sena (hay-bale hurdles) in tvegati, da jih občasno zalijejo z mrzlo vodo. Nagrada za zmagoviti par je 100 funtov in sod piva ter priložnost, da se udeležita svetovnega prvenstva na Finskem.

»Pancake race« – dirka s sladko nagrado

Shrove Tuesday je v Združenem kraljestvu čas za palačinke (pancakes). Takrat naj bi jih po tradiciji pripravljali, da bi porabili zaloge mastne hrane pred časom posta (fasting). V Buckinghamshiru naj bi živela gospodinja, ki je tako zavzeto kuhala, da je pozabila na mašo. Ko je zaslišala zvonjenje cerkvenih zvonov, je stekla iz hiše s ponvijo palačink v roki in tako ustvarila novo tradicijo. Pancake race je boj med dvema ekipama, ki sta oboroženi s ponvijo (pan) in palačinko. Vsak od članov skupine mora preteči dogovorjeno dolžino (length) s ponvijo v roki in med tekom obračati palačinko. Ponev mora nato kot štafeto predati naslednjemu članu skupine, dokler teka ne opravi vsak od njih. Tekmovanje ponavadi otežijo še s pravili, kot so število obračanj palačinke, ustavljanje med obračanjem ali celo izmenjevanje predpasnikov (aprons). Na tekmovanju je v dobrodelne namene sodeloval celo angleški parlament.

Tečaj angleščine po govorni metodi

Da si boste ob naslednjem obisku Velike Britanije pravila katerega izmed tekmovanj in običajev prebrali kar v angleščini, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula. Poleg mnogih zanimivosti se boste naučili tudi obilice novih besed ter postali samozavesten govorec angleščine.

52/333