Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Italija in jezera – spoznajte italijanske vodne bisere

Tečaj italijanščine zajema tudi spoznavanje Italije in njenih številnih znamenitosti. Velika večina Italije je obdana z morjem, a to ni edini način za osvežitev v toplih mesecih. Italija se namreč lahko pohvali tudi z več kot 1500 jezeri.

Sever Italije jih je poln!

Italija ima več kot 1500 jezer. Največja in najbolj znana ležijo na severnem (settentrionale) delu. Med njimi kraljuje Gardsko jezero (Lago di Garda), ki velja za največje v državi.

  • Gardsko jezero

Gardsko jezero (Lago di Garda) je s svojimi 368 km2 največje v Italiji (maksimalna globina pa je 346 m) in se razteza kar po treh regijah, to so Benečija (Veneto), Trentinsko - Zgornje Poadižje (Trentino-Alto Adige) in Lombardija (Lombardia). Njegova podalpska lega mu zagotavlja ugodno mediteransko podnebje (il clima), tako da lahko ob njem najdete oljke (l'ulivo) in agrume. V okolici jezera so številne pohodne poti, plezalne stene (la parete di arrampicata) in priljubljene ferate. Poleg tega sta v bližini za turiste privlačno srednjeveško mestece Sirmione in Gardaland, največji in eden najbolj znanih zabaviščnih parkov (il parco di divertimento) v Italiji.

  • Jezero Maggiore

Jezero Maggiore (Lago Maggiore) je drugo po velikosti, saj obsega kar 213 km2. S svojimi 66 kilometri dolžine se razprostira prek italijanskih pokrajin Piemont (Piemonte) in Lombardija (Lombardia) ter sega tudi v švicarsko pokrajino Ticino. Po vsej dolžini se raztrošeni majhni otoki (l'isola), med katerimi so najbolj poznani Boromejski otoki, ki so ime dobili po svetem Carlu Borromeu. Otočki so polni zelenja in parkov. Jezero Maggiore pa je omenjeno tudi v romanu Ernesta Hemingwaya: Zbogom, orožje.

  • Komsko jezero

Komsko jezero (Lago di Como) je po velikosti tretje največje v Italijani. Ima značilno obliko v črki Y. Ob njegovi obali si je svojo rezidenco poiskalo veliko svetovnih zvezdnikov, od Madonne do Sylvesterja Stallona. Obkroža ga tudi zelo slikovita pokrajina (il paesaggio), ki jo je izkoristilo veliko filmskih producentov. Tukaj so snemali dele filmov Casino Royale, Oceanovih 12 in tudi Vojno zvezd. Najbolj priljubljeno mestece za turiste je Bellaggio, kjer se bohotijo razkošne vile slavnih. Prosti čas ali turistični obisk si lahko popestrimo z različnimi dejavnostmi, saj so v okolici urejene kolesarske steze, pešpoti (il sentiero) ter od lažjih in do zahtevnejših ferat.

Tečaj italijanščine po govorni metodi

Tečaj italijanščine je odlična priložnost za učenje tega melodičnega jezika. Ob učenju jezika pa spoznavamo nove italijanske kotičke in mesta, kjer bi lahko preživeli kratek oddih.

51/333