Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Fish and Chips, priljubljena britanska klasika

Ocvrta kombinacija ribe in krompirčka je v Veliki Britaniji zelo priljubljena in jo omenja celo Charles Dickens v svojih romanih. Britanska klasika je sicer preprosta za pripravo, njen okus pa nikoli ne razočara, zato je to popoln »comfort food«. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da spoznate angleško kulinariko.

Lingula ta jezična šola angleščina - Fish and Chips
Britanska klasika je sicer preprosta za pripravo, njen okus pa nikoli ne razočara.

Dolga tradicija – jed, omenjena v romanih

Tradicija ocvrte ribe je v Veliko Britanijo najbrž prišla z judovskimi (Jewish) priseljenci iz Španije in Portugalske, ki so ribje fileje pripravljali na podoben način, ocvrt (fried) krompirček pa se je pojavil približno (approximately) ob istem času, čeprav se ne ve točno, kdaj sta bila združena v eno jed. Britanska beseda za ocvrt krompirček je chips in Oxford English Dictionary navaja stavek Charlesa Dickensa, ki se glasi »Husky chips of potatoes, fried with some reluctant drops of oil.«, kot prvo uporabo te besede z današnjim pomenom.

Geslo med zavezniki

Med izkrcanjem na dan D (D-Day) v 2. svetovni vojni so se britanski vojaki med sabo prepoznali tako, da so zavpili »fish«, in če je bil odgovor »chips«, so vedeli, da imajo opravka z zavezniki (allies). V tem času je bila ocvrta jed tudi edina, ki ni bila omejena (rationed).

Preprosto in priljubljeno – celo na zvezdniškem meniju

Jed je postala priljubljena med delavskim prebivalstvom, še posebej po razvoju železnice (railway), ko so lahko ribe hitro pripeljali iz lovišč v Severnem morju do večjih mest. Vse do osemdesetih let 20. stoletja so ribo in krompirček servirali v časopisnem (newspaper) papirju, a so to prakso opustili zaradi ugotovitve, da črnilo (ink) ob stiku s hrano postane škodljivo (harmful).

1 porcija na 12 sekund

Ocvrta kombinacija je tako priljubljena, da v Veliki Britaniji prodajo okoli 382 milijonov porcij na leto, kar pomeni eno porcijo (portion) na 12 sekund, več anket pa je potrdilo, da je vonj te jedi 10. najbolj priljubljena aroma med Britanci. Nekateri zvezdniki, kot sta Kate Winslet in Wayne Rooney, so ribo in krompirček vključili celo v svoj poročni (wedding) meni.

Lingula ta jezična šola angleščina - Fish and Chips

Izbira ribe in krompirčka – za popolno kombinacijo

Ocvrt krompirček v tej jedi je ponavadi narezan bolj na debelo kot ameriški, za ribo pa je najbolje izbrati fileje z belim mesom. V Veliki Britaniji in na Irskem sta najpogostejši ribji izbiri polenovka (cod) in vahnja (haddock), včasih pa izberejo tudi druge, manjše ribe, kot sta morska plošča (plaice) in raža (skate). Včasih bo na meniju v ponudbi navedena vrsta ribe, na primer »haddock and chips«, večinoma pa ostane kar pri nadpomenki fish. Na Škotskem in Severnem Irskem jedi rečejo tudi »fish supper«, saj se jedi, ki jih spremlja ocvrt krompirček, imenujejo »supper«.

Recept za klasičen britanski Fish and Chips

Sestavine:

 • 900 g krompirja
 • sončnično olje za cvrtje
 • 225 g ribjih filejev (fish fillets) brez kože in kosti
 • 225 g moke, nekaj dodatne moke za posipanje
 • 285 ml hladnega piva (beer)
 • 3 zvrhane čajne žličke pecilnega praška (baking powder)
 • sol (salt)
 • poper (pepper)

Postopek:

 • Pečico predhodno ogrejemo na 180 °C.
 • Krompir olupimo in ga narežemo.
 • Sončnično olje damo v cvrtnik ali večjo ponev in ga segrejemo na 190 °C.
 • Pol žličke soli in eno žličko popra zmešamo skupaj in na obeh straneh začnimo ribje fileje, da odstranimo odvečno vodo.
 • V posodi skupaj zmešamo moko, pivo in pecilni prašek.
 • Ribje fileje posujemo z malo dodatne moke, nato pa jih pomočimo v maso. Pustimo, da se odvečna masa odcedi s fileja, nato pa ga drugega za drugim položimo v olje.
 • Ribe cvremo 4 minute. Ko testo postane zlate barve, damo fileje na kuhinjsko brisačko, da se odcedijo.
 • Medtem od 4 do 5 minut kuhamo krompir v slani vreli vodi, da se malo zmehča, a še vedno ohrani obliko, in ga odcedimo. Ko se krompir osuši, ga ocvremo v istem olju, kjer smo cvrli ribe, segretem na 180 °C, dokler ne postane zlat in hrustljav. Med pripravo krompirčka lahko ocvrte ribe damo na pekač in postavimo v pečico, da ostanejo tople in hrustljave.
 • Ko je krompirček pečen, ga odcedimo na kuhinjski brisački, nato pa ga skupaj z ribo postrežemo s poljubnimi dodatki, kot so kečap, kisle kumarice in kis.

Tečaj angleščine z Lingulo

To je le nekaj zanimivosti o tradicionalni britanski kombinaciji ocvrte ribe in krompirčka z receptom, da jo boste lahko pripravili kar sami doma. Če želite izvedeti več o angleški kulturi, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer boste ob prijetnem pogovoru nadgradili svoj besednjak in izpilli slovnico.

208/333