Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Irske grofije, zaznamovane z zgodbami in miti

Irska je razdeljena na štiri province, Ulster, Connaught, Munster in Leinster, ki jih sestavlja 32 grofij. Delitev, ki je veljavna še danes, se je pojavila že v času normanskih vpadov. Skozi dolgo zgodovino je vsaka od provinc nabrala vrsto razlogov za obisk, saj ima vsaka svoje čare, zaznamujejo pa jih tudi ljudske zgodbe in miti. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z irsko kulturo.

tečaj angleščine
Pokrajina County Clare je najbolj znana po čudoviti pokrajini.

 

County Clare – najlepši razgledi, najpočasnejši vlak

County Clare na zahodu Irske je najbolj znana po čudoviti pokrajini (countryside). Slavni Cliffs of Moher, reka Shannon in skalnate (rocky) obale so prava paša za oči.

Potovanje prek grofije pa je bilo zgodovinsko tako težavno, da je Percy French, irski glasbenik, napisal pesem “Are Ye Right There Michael”, v kateri se norčuje iz počasnosti železnice. Železnica v grofiji Clare je bila namreč tako počasna, da je dvorano zapustilo že vse občinstvo (audience), in to preden mu je po celodnevnem potovanju uspelo priti na lasten nastop! Železnica naj bi glasbenika tožila, a zgodba pravi, da je zamudil na sodišče (court) … zaradi počasnega vlaka.

County Kerry – edino kraljestvo poleg božjega

»Comhar, Cabhair, Cairdeas«, ki v angleščini zveni kot Cooperation, Help, and Friendship, je moto grofije Kerry, ki leži na jugozahodu otoka in je del province Munster. Posebnost njenega grba (coat-of-arms) je, da nosi podobo čolna. Ta predstavlja pomorščaka z imenom St. Brendan the Navigator, za katerega verjamejo, da je odkril Ameriko davno pred Kolumbom.

Od prvega stoletja dalje je grofija poznana tudi pod drugim imenom – the Kingdom. V Kerryju radi rečejo, da obstajata le dve kraljestvi, the Kingdom of God in the Kingdom of Kerry. Izraz prihaja iz davnega leta 65, ko je območje (area) zavzel klan O’Connor. Ime njihovega poglavarja je bilo Ciar, zato so bili njegovi potomci imenovani Ciar-raigh, kar pomeni Ciar’s kingdom. Ime Ciarraigh se je kasneje obrusilo v angleški Kerry.

Na Valentia Island v County Kerry so odkrili najstarejše stopinje (footprints) na svetu. Naredila jih je žival, stara več kot 385 milijonov let.

County Antrim – navdih za pravljično deželo

County Antrim, kjer je največje mesto Severne Irske, je bilo prizorišče slavnega boja med legendarnim vojščakom z imenom Fionn Mac Cumhaill in njegovim velikanskim škotskim sovražnikom. Tako je nastal Giant’s Causeway, ena najbolj priljubljenih turističnih atrakcij Irske.

County Antrim je rojstni kraj C. S. Lewisa, pisatelja, poznanega po zbirki Zgodbe iz Narnije (Chronicles of Narnia). Kot navdih mu je poleg naravne lepote grofije služil tudi Dunluce Castle, njegov model za Cair Paravel.

Poleg tega, da je v glavnem mestu grofije ladjedelnica (shipyard) Harland and Wolff, v kateri so zgradili Titanik, je County Antrim poznana tudi kot prizorišče serije Igra prestolov.

Mesto Carrickfergus je poznano kot edino prizorišče na Britanskem otočju, kjer je francoska vojska praznovala (celebrate) zmago nad britansko. Grofija se ponaša tudi s tem, da je v njej sedem let preživel zaščitnik Irske, sveti Patrik.

Tečaj angleščine po govorni metodi

Da boste ob svojem obisku Irske lahko uživali v pogovoru z domačini in ob pivu poslušali njihove zgodbe, obiščite tečaj angleščine v Linguli, kjer boste nadgradili svoj besedni zaklad in postali samozavestni govorci angleščine.

315/333