Ligula
Skoči na vsebino
Lokacija strani: DomovČlanki in videoZanimiva dejstva o angleškem jeziku

Zanimiva dejstva o angleškem jeziku

Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z nekaterimi manj znanimi dejstvi o tej lingui franci. Čeprav se angleščina na prvi pogled zdi nedvoumna (straightforward), ima kot vsak jezik nekaj posebnosti.

tečaj angleščine

Najkrajši stavek v angleščini

Stavek I am (Jaz sem) je najkrajši popolni stavek v angleščini.

Kako uporabiti vse črke abecede?

Pangram imenujemo stavek, v katerem so uporabljene vse črke (letters) abecede. Primer takega stavka v angleščini je The quick brown fox jumps over the lazy dog.

Najdaljša angleška beseda

Beseda Supercalifragilisticexpialidocious, ki označuje nekaj fantastičnega in jo je ljudem predstavila filmska varuška (nanny) Mary Poppins, je dolgo časa veljala za najdaljšo v angleščini. A ta laskavi naslov je prevzela beseda Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis, ki označuje bolezen pljuč (lungs), ki se razvije, ko vdihnemo preveč pepela (ash) ali prahu (dust).

Nekatere angleške besede ne pomenijo prav ničesar

V angleščini jih poimenujemo ghost-words ali besede duhov, v slovarjih pa so se pojavile zaradi tiskarskih napak (printing errors). Tako se je beseda dord, ki pravzaprav sploh ne obstaja, v slovarju pojavljala kar osem let.

Najstarejše angleške besede

Sodeč po srednjeveški rokopisih (medieval manuscripts), naj bi bile najstarejše angleške besede I, we, two in three. Beseda I je hkrati še najkrajša in najpogosteje uporabljena angleška beseda.

Slovarji hitro rastejo

tečaj angleščineAngleškemu slovarju novo besedo dodajo na vsaki dve uri. To pomeni, da so angleški slovarji letno bogatejši za 4000 novih besed.

Ime praznih besed

Ste si že kdaj ogledali ameriško serijo, v kateri so liki stavek začeli takole: And then I was like ... Like je pravzaprav beseda, ki nima nekega posebnega pomena, temveč velja za mašilo. V angleščini to poimenujejo crutch word, izraz pa se nanaša na berglo (crutch). V tem primeru si z berglo ne pomagamo pri hoji, ampak pri govoru. Druge besede, ki spadajo v to kategorijo, so actually, honestly, basically.

Je girl deček ali deklica?

Beseda girl je nekoč označevala majhnega otroka, torej dečka ali deklico, ne glede na spol (gender).

Tečaj angleščine je vedno zanimiv

Zanimivosti o angleščini je še veliko. Obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer se boste naučili jezika in ob tem potešili še svojo željo izvedeti vedno nekaj novega.


Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si.

MENU