Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Zanimiva dejstva o angleščini

Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z nekaterimi manj znanimi dejstvi o tej lingui franci. Čeprav se angleščina na prvi pogled zdi nedvoumna (straightforward), ima kot vsak jezik nekaj posebnosti.

Lingula, ta jezična šola | Tečaj angleščine- besede

Bergle (crutch) za pomoč pri govoru

Ste si že kdaj ogledali ameriško serijo, v kateri so liki stavek začeli takole: And then I was like ... Like je pravzaprav beseda, ki nima nekega posebnega pomena, temveč velja za mašilo. Druge besede, ki spadajo v to kategorijo, so actually, basically, certainly, definitely, essentially, finally, greatly, honestly, immediately, just, literally, nearly, obviously, probably, quite, really, simply, then, usually, very, wonderful ... 

V angleščini to poimenujejo crutch word, izraz pa se nanaša na berglo (crutch). V tem primeru si z berglo ne pomagamo pri hoji, ampak pri govoru.

Lingula, ta jezična šola | Tečaj angleščine- besede

Je girl deček ali deklica?

Beseda girl je nekoč označevala majhnega otroka, torej dečka ali deklico, ne glede na spol (gender).

Besede duhov (ghost-words)

V angleščini jih poimenujemo ghost-words ali besede duhov, v slovarjih pa so se pojavile zaradi tiskarskih napak (printing errors). Tako se je beseda dord, ki pravzaprav sploh ne obstaja, v slovarju pojavljala kar osem let.

Pangram - vse črke abecede v enem stavku

Pangram imenujemo stavek, v katerem so uporabljene vse črke (letters) abecede. Primer takega stavka v angleščini je The quick brown fox jumps over the lazy dog.

Najkrajši stavek v angleščini

Stavek I am (Jaz sem) je najkrajši popolni stavek v angleščini.

tecaj anglescine pangram

Najdaljša angleška beseda je ...

Beseda Supercalifragilisticexpialidocious, ki označuje nekaj fantastičnega in jo je ljudem predstavila filmska varuška (nanny) Mary Poppins, je dolgo časa veljala za najdaljšo v angleščini.

A ta laskavi naslov je prevzela beseda Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis, ki označuje bolezen pljuč (lungs), ki se razvije, ko vdihnemo preveč pepela (ash) ali prahu (dust).

Najstarejše angleške besede

Sodeč po srednjeveški rokopisih (medieval manuscripts), naj bi bile najstarejše angleške besede I, we, two in three.

Beseda I je hkrati še najkrajša in najpogosteje uporabljena angleška beseda.

tecaj anglescine zanimiva dejstva slovar

Nova beseda v slovar na vsaki dve uri

Angleškemu slovarju novo besedo dodajo na vsaki dve uri. To pomeni, da so angleški slovarji letno bogatejši za 4000 novih besed.

Več kot milijon besed

Angleško besedišče ima več kot milijon besed, čeprav naj bi po ocenah strokovnjakov redno uporabljali le od 6000 do 8000 besed.

Tečaj angleščine je več kot samo učenje jezika

Zanimivosti o angleščini je še veliko. Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula je priložnost, da se naučite jezika prek pogovora in poleg tega spoznate veliko zanimivosti.

30/334