Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Beethoven, veliki nemški skladatelj

Svojo največjo mojstrovino (das Meisterwerk) napisal popolnoma gluh

Učenje jezika je povezano tudi s poslušanjem glasbe (die Musik), zato je tečaj nemščine odlična priložnost za spoznavanje nemške glasbene kulture. Nemci so zelo ponosni na svoje glasbene dosežke in dolgoletno glasbeno tradicijo, eden izmed najbolj znanih nemških skladateljev vseh časov pa je prav gotovo Ludwig van Beethoven. S svojimi deli je namreč za vedno spremenil svet glasbe (die Welt der Musik).

tečaj nemščine
Že pri petih letih se je učil igranja klavirja.

Glasba mu je bila položena v zibko

Beethoven se je rodil leta 1770 v nemškem mestu Bonn. Tam je preživel svojo mladost, nato pa je več kot tri desetletja živel in ustvarjal na Dunaju. 

Izhajal je iz glasbene družine, saj je bil že njegov dedek vodja kölnskega orkestra (das Orchester), njegov oče pa je bil pevec dvorne kapele. Že pri rosnih petih letih se je tako Ludwig učil igranja klavirja (das Klavier) in violine (die Violine), pri sedmih pa je imel prve koncerte (das Konzert) z orkestrom.

Deveta simfonija — himna Evropske unije

Na začetku je Beethoven občinstvo navduševal kot klavirski virtuoz, že kmalu pa se je izkazal tudi kot odličen skladatelj (der Komponist). Najprej je pisal predvsem klavirske in komorne skladbe. Nato pa so začele nastajati njegove velike simfonije (die Sinfonie). Prvo je napisal že pri 29 letih, leta 1824 pa je dokončal svoje največje delo – Deveto simfonijo (9. Sinfonie). Ta je skupaj z odlomkom iz Schillerjeve Ode radosti postala himna Evropske unije in Sveta Evrope.

tečaj nemščine
Ludwig van Beethoven.

Na smrtni dan nad Dunajem grom in strela

Že pri ranih 26 letih je Beethoven začel opažati, da mu slabi sluh. Danes strokovnjaki domnevajo, da je najverjetneje trpel za otosklerozo (die Otosklerose). Gre za progresivno degenerativno bolezen, ki lahko vodi v izgubo sluha (die Taubheit).

Osamljen in odmaknjen od sveta je pri 46 letih popolnoma oglušel in kot tak napisal tudi svoje največje in najbolj veličastno delo (das Meisterwerk) — Deveto simfonijo. Na njeni krstni izvedbi  se je zadnjič pojavil v javnosti in na koncertu sedel poleg dirigenta.

Umrl je 26. marca 1827, ko se je nad Dunajem razbesnelo silovito neurje.

Tečaj nemščine: spoznajte nemško kulturo

Na jezikovnih tečajih v Linguli bo v ospredju pogovor. Nemški jezik bomo spoznavali tudi prek nemške kulture, tradicije in običajev. Tečaj nemščine je tako odlična priložnost, da spoznate tudi številne zanimivosti nemške kulturne zakladnice.

27/333