Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Super Bowl, finale prvenstva ameriškega nogometa

Super Bowl je finale prvenstva ameriškega nogometa in eden največjih dogodkov v ZDA. Športna prireditev ni le boj za pokal, temveč prava ameriška tradicija: to je dan, ko si v Ameriki privoščijo tudi največ hrane, med prenosom tekme pa so televizijski oglasi najdražji! Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje zanimivosti ameriške kulture.

učenje angleščine
Finale je ponavadi na prvo nedeljo februarja, ki je imenovana Super Bowl Sunday.

Pokal – žoga na škatli kosmičev

Super Bowl je dogodek, ki si ga med sabo delita AFC in NFL, dve ligi ameriškega nogometa. Točnega trenutka nastanka imena ne ve nihče, po legendi pa se avtorstvo pripisuje lastniku kluba Kansas City Chiefs Lamarju Huntu. Navdihnila naj bi ga žoga, s katero sta se igrala njegova otroka, saj se je ta imenovala Super Ball.

Cilj vsake ekipe je osvojiti pokal (trophy), imenovan The Vince Lombardy Trophy. Oblikovanje pokala so zaupali ameriškemu podjetju Tiffany, najbolj znanemu po nakitu (jewellery). Švicarski dizajner (designer) Oscar Riedener o ameriškem nogometu ni vedel ničesar. Ideje se je lotil tako, da si je najprej kupil nogometno žogo, ki jo je postavil na svojo kuhinjsko mizo. Naslednje jutro si je pripravil kosmiče in opazoval žogo med zajtrkom. Ko je pojedel, je vzel škarje (scissors), razrezal izpraznjeno škatlo kosmičev in jo spremenil v preprosto podlago, na kateri je stala žoga.

Halftime Show – zvezde nastopajo zastonj

Premori med Super Bowlom so bili včasih rezervirani le za nastop godb (marching band) različnih univerz, danes pa je to priložnost za nastope priljubljenih glasbenikov, ki vsako leto privabijo ogromno gledalcev (viewers). Odmor je zato precej dolg in lahko traja kar pol ure. Leta 1992 so predvajali Winter Wonderland, nastop umetnostnega drsanja, za ogled katerega je kar 22 milijonov ljudi prestavilo program, zato za spodbujanje gledanosti že od leta 1991 na dogodku nastopajo same zvezde.

The halftime show sponzorira Pepsi, zvezdniki pa zanj niso plačani. A njihov nastop vendarle ni zastonj, saj ponavadi z njim pridobijo pri priljubljenosti in prodajo več albumov. Rekordno je število gledalcev med polčasom (half-time) naraslo leta 1993, ko je nastopil Michael Jackson. Naslednjih 11 let je bila gledanost glasbenih točk zares velika, vse dokler je njegovi sestri Janet Jackson med nastopom ni zagodla njena obleka, ki je razgalila (expose) pevko. Nekaj časa so zato tovrstne dogodke »prevzele« stare rock skupine, rekorde gledanosti pa v zadnjih letih podirajo zvezdniki, kot so Katy Perry, Bruno Mars in Madonna.

Drag dogodek – prodajo tudi travo z igrišča

Za prvi Super Bowl leta 1967 so vstopnice stale šest dolarjev, kar je bilo za nekatere preveč, zato je bilo takrat praznih kar 30.000 sedežev. Dandanes pa sedeži niso tako poceni. Leta 2019 na primer so za karto (ticket) odšteli tudi do 4.650 dolarjev.

Posebne zahteve za mesta, ki gostijo tekme

Zaradi pomembnosti dogodka morajo mesta, ki ga želijo gostiti (host), ustrezati zahtevam s seznama na 153 straneh. Zahteve lige NFL so bile včasih zaupne (confidential), a jih je leta 2013 razkril športni novinar. Navodila med drugim dajejo ligi dovoljenje, da na stadionu postavijo bankomate (ATMs), ki zahtevajo določene bančne kartice, mesto mora zanje postaviti bowling arene, da imajo lahko turnirje (tournaments), hoteli morajo imeti vsaj 1000 sob, pred tekmo jih mora čakati vsaj 35.000 prostih parkirnih mest, 20 oglasnih tabel (billboards) mora biti na voljo zastonj, na koncu mesto spodbudijo še k temu, da jim podari travo z igrišča, ki jo nato lahko prodajo kot spominek. Ves teden pa potekajo tudi razne zabave, vstopnice katerih lahko stanejo okoli 2.000 dolarjev.

Rekordno število piščančjih perutničk

Na ta dan Američani pojedo rekordno število piščančjih perutničk (chicken wings), kar 1,4 milijard. Več kot 60 odstotkov Američanov se namreč na ta dan zbere pred televizijo, kjer ne smejo manjkati prigrizki. Najbolj priljubljeni prigrizki, ki sodijo k igri in ogledu nastopa v polčasu, so, sodeč po anketah, burgerji, nachos, obrok, sestavljen iz tortilla čipsa in obložen s prilogami (toppings), ter piškoti in pica.

Super Bowl Sunday

Finale je ponavadi na prvo nedeljo februarja, ki je imenovana Super Bowl Sunday. Dogodek je tako velik, da nekatere cerkve odpovejo maše, programi, ki ne prenašajo tekme, pa povsem izgubijo gledalce, organizira se veliko dobrodelnih dogodkov, povezanih z nogometom, itd.

Tečaj angleščine po govorni metodi

Tečaj angleščine v Linguli vam omogoča, da se spoznate z ameriško kulturo in postanete še samozavestnejši govorec angleščine.

 

72/333