Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Pinocchio in zanimive fraze v italijanskem jeziku

Tečaj italijanščine je idealna priložnost, da svoje znanje italijanščine obogatite tudi z zanimivimi frazami. Le kdo ne pozna Pinocchia (Ostržka) in njegovega dolgega nosu?

učenje italijanščine
Pinocchio v Disneyjevi izvedbi.

Najbolj prevajano delo na svetu (za Biblijo)

Poleg Biblije je Pinocchio (Le avventure di Pinocchio, 1883), pravljica italijanskega pisatelja Carla Collodija, eno od najbolj prevajanih del na svetu z mnogimi priredbami v različnih umetnostnih zvrsteh, med drugim tudi Disneyjevo.

Od kod ime Pinocchio?

Pinocchio je lesena lutka (il burattino), katere ime izhaja iz italijanskih izrazov za bor (il pino) in oko (l’occhio). 

Ima laž kratke noge ali ima lažnivec dolg nos?

Pripoved o Pinocchiu govori o dogodivščinah lesene (di legno) lutke, ki ji po mnogih poučnih peripetijah uspe postati (diventare) resničen otrok. Pinocchio je precej nagajiv in vsakič, ko se zlaže, mu zraste nos (il naso). Eden pri nas najbolj znanih izrazov iz tega dela je prav tisti o lažeh (la bugia) in dolgem nosu: pogosto se otrokom, da bi jih odvrnili (scoraggiare) od laganja, zagrozi (minacciare), da jim lahko zraste dolg nos kot Pinocchiu, če bodo lagali (dire le bugie può far crescere il naso come quello di Pinocchio).

Zakaj je kača umrla od smeha?

V italijanskem jeziku se iz te pravljice najbolj uporablja izraz ridere a crepapelle, kar pomeni, da umiramo od smeha. Izraz izhaja iz odlomka, ko se Pinocchio po večmesečnem ujetništvu vrača domov k mali vili (la fatina) in na poti sreča (incontrare) ogromno kačo (il serpente gigante). Ko jo poskuša preskočiti, pade v blato (il fango). Kača se začne smejati (ridere) in se smeji, dokler od tega ne umre (morire).

Zakaj zrastejo oslovska ušesa?

Drugi najbolj znan izraz iz tega mladinskega dela pa je Se non studi ti verranno le orecchie da asino, kar pomeni, da če se ne boš učil, ti bodo zrasla oslovska ušesa. V zgodbi Pinocchiu in njegovemu prijatelju zrastejo dolga kosmata (peloso) oslovska ušesa, potem ko sta pobegnila v deželo igrač in zabave.

Dežela igrač in zabave

Izraz, ki izhaja iz te pripovedi, je tudi Il paese dei balocchi, kar bi lahko poimenovali dežela igrač in zabave. Ta dežela v pravljici premami tudi Pinocchia in tam ostane kar nekaj mesecev, saj ure (l’ora), dnevi (il giorno) in tedni (la settimana) minevajo kot blisk (il baleno). Po petih mesecih pa se Pinocchio zbudi z grdim presenečenjem (la brutta sorpresa), saj se je spremenil v osla.

Tudi izraz fare il grillo parlante izhaja iz tega literarnega dela. »Govoreči čriček« označuje osebe, ki se vmešavajo (intervenire) v vsak pogovor.

Tečaj italijanščine po govorni metodi

Tečaj italijanščine v Linguli popestrimo z različnimi zanimivostmi iz pestre italijanske kulture.

71/333