Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Union Jack – zastava Združenega kraljestva

Eden najbolj prepoznavnih simbolov Združenega kraljestva je zagotovo tribarvna zastava, imenovana Union Jack, ki ima zelo dolgo zgodovino in je znana po vsem svetu. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z zanimivostmi angleške kulture in Združenega kraljestva.

tečaj angleščine
Tribarvna različica zastave, kot jo poznamo danes, je kombinacija zastav Anglije, Škotske in Irske.

Union Jack ali Union Flag?

Union Jack je ime, pod katerim zastavo pozna skoraj ves svet, saj se uporablja bolj pogosto kakor različica (version) Union Flag. Nobeno od dveh imen pa ni uradno, saj ga niso nikoli določili.

Jack je ime za manjšo zastavo, ki visi na jamboru (mast) ladje, zato naj bi zastavo imenovali Union Jack le na morju, a se tega nihče ne drži.

Ena zastava, tri države

Tribarvna različica zastave, kot jo poznamo danes, je kombinacija (combination) zastav Anglije, Škotske in Irske. Vsak od teh elementov predstavlja zavetnika (patron saint) posamezne države.

Rdeč križ na beli podlagi predstavlja Anglijo, bele diagonalne črte in modra podlaga predstavljata Škotsko, diagonalne rdeče pa Irsko.

Zastava je bila prvič združena leta 1606, ko je James of Scotland postal kralj Anglije in Škotske, irska zastava pa se je pridružila leta 1801. Na prvi pogled je zastava simetrična (symmetrical), a to ne drži, zato je treba pri obešanju paziti, da je obrnjena v pravo smer.

Kje je Wales?

Združeno kraljestvo sestavljajo štiri države, na zastavi pa so prikazane le tri. Manjka namreč Wales oziroma njegova belo-zelena kombinacija z rdečim zmajem (dragon). To je zato, ker je bil Wales ob nastanku zastave uradno kneževina (principality) in je bil del Anglije. Če bi se Škotska kdaj odločila za neodvisnost, je zelo verjetno (likely), da bi njeno mesto v skupni zastavi nadomestil valižanski element.

Vzorec za mnoge zastave sveta

Na svetu je še 23 držav, ki so na svoji zastavi v neki obliki ohranile Union Jack. Med njimi je tudi Nova Zelandija, kjer še vedno teče debata o tem, ali naj zastavo zamenjajo. Ena od držav s simbolom (symbol) Združenega kraljestva v zastavi je bila tudi Kanada. Prejšnja zastava ni bila nikoli uradno priznana, zamenjali pa so jo v šestdesetih letih, saj so menili, da mora imeti Kanada v znamenje svoje neodvisnosti (independence) na zastavi svoj simbol, to je postal javorjev list (maple leaf).

Tečaj angleščine

To je le nekaj zanimivosti o Združenem kraljestvu. Da bi jih spoznali več, obiščite tečaj angleščine v Linguli, kjer boste nadgradili besedišče, izboljšali izgovarjavo in spregovorili bolj suvereno.

 

226/332