Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Befana – italijanska dobra čarovnica, ki nosi darila

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi zanimive italijanske tradicije. Ena od njih je čarovnica Befana, ki izvira že iz 13. stoletja in italijanskim otrokom v noči s 5. na 6 januar prinese darila, podobno kot to počnejo sv. Miklavž, Božiček ali dedek Mraz.

Befana izvira že iz 13. stoletja.
Italijanska tradicija čarovnice Befane je še danes eno izmed najbolj priljubljenih praznovanj.

 

Bo Befana prinesla sladkarije ali premog?

Italijanska tradicija čarovnice Befane je še danes eno izmed najbolj priljubljenih praznovanj tako za otroke kot za odrasle. Na večer s 5. na 6. januar Befana obišče otroke in njihove nogavice napolni z bomboni in darili, če so bili pridni, porednim pa prinese košček premoga, ki je v resnici bombon ali sladkarije, ki jih ne marajo.

V mnogih revnejših delih Italije in zlasti na podeželju so namesto premoga poredni otroci dobili palico.

Vino za Befano

Otrokova družina za čarovnico običajno pusti majhen kozarec vina in krožnik z nekaj žlicami hrane, pogosto regionalne ali lokalne.

Kako je videti italijanska čarovnica?

Befana je stara in suha ženska, nagubana in z velikim ukrivljenim nosom. Verjetno prihaja iz hladnejših krajev, saj je vedno toplo oblečena in zavita v šal. Kot vse čarovnice ima tudi Befana čarobne moči, med katere spada letenje na stari metli.

Z metlo pomete vse težave

Ker je dobra gospodinja, naj bi Befana pometla tla, preden odide. Takšno pometanje simbolizira odpravljanje težav v prihajajočem letu.

Otroci se veselijo daril in prepevajo pesmi

Čeprav je podoba čarovnice med otroci strašljiva in ne napoveduje nič kaj dobrega, pa se italijanski otroci Befane razveselijo in o njej prepevajo različne pesmi.

La Befana vien di notte
con le scarpe tutte rotte
col vestito alla "romana"
viva viva la Befana!

Porta cenere e carboni
ai bambini cattivoni
ai bambini belli e buoni
porta chicchi e tanti doni!

Od kod ime?

Mnogi verjamejo, da ime Befana izhaja iz napačnega izgovora grške besede epifanija, ki je praznik svetih treh kraljev ter se začne 6. januarja in tradicionalno traja 4 tedne.

Skrivnostna legenda o čarovnici

Legenda o Befani se je razvila iz krščanske zgodbe, ko so trije modreci 12 dni po božični noči začeli svojo pot, da bi našli Jezusa. Med iskanjem so se ustavili pri hiši starke, Befane, in jo prosili za pomoč pri iskanju malega Jezusa. Zavrnila jih je, češ da ima preveč hišnih opravkov.

Pozneje si je premislila in odšla iskat tri kralje in Jezusa, a jih ni mogla najti. Befana je tako vso noč letela na svoji metli in prinašala darila vsem hišam, ki jih je obiskala, v upanju, da bo v eni od njih našla Jezusa.

Tečaj italijanščine z Lingulo

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula vam bo pomagalo, da se boste naučili suverenega komuniciranja v italijanskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med obiskom Italije. Dobra ideja je ogled festival Befane v mestu Urbanian (v deželi Marke) ki ga obišče do 50.000 ljudi in občuduje na stotine Befan.

191/332