Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Jesen v Italiji in prireditve, posvečene kostanju

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi italijanske praznike in festivale. Jeseni se po številnih italijanskih mestih odvijajo prireditve, posvečene kostanju, kjer lahko poskusite raznolike dobrote, pripravljene iz te sestavine.

Kostanj Italijani uporabljajo na različne načine.
Najstarejši in največji kostanj na svetu raste prav v Italiji!

 

Odlična priložnost za poskušanje kostanjevih dobrot

Kostanj Italijani uporabljajo na različne načine, lahko ga zmeljejo v moko za kruh, pripravljajo pecivo, testenine ali polento. Uporabljajo ga tudi za zgostitev juh in omak ali pa iz njega naredijo frittelle. Zelo pogosto se uporablja kot sestavina za pripravo nadevov (puran, gos) ali namazov. Zelo znana pa je tudi toskanska kostanjeva torta, ki ji v Italiji pravijo montebianco.

Najstarejši in največji kostanj na svetu raste v Italiji!

V bližini Etne na Siciliji raste največji kostanj na svetu, ki je obenem tudi najstarejši, imenujejo pa ga Il Castagno dei Cento Cavalli. V višino meri skoraj 60 metrov, star pa naj bi bil med 2.000 in 4.000 leti.

Soriano nel Cimnio – srednjeveška parada

Praznik kostanja se v Soriano nel Cimnio odvija v prvih dveh vikendih oktobra, njegov nastanek pa sega v 15. stoletje, ko je mestni svet uvedel prvo praznovanje v čast lokalne posebnosti, kostanja.

Sodobna različica praznovanja se je prvič pojavila leta 1968 in je sestavljena iz dveh glavnih sklopov: poustvarjanja zgodovinskih dogodkov in praznovanja v čast kostanju. Program festivala je poln zanimivih dogodkov, kot so degustacija hrane in vina, kuharsko tekmovanje med štirimi okrožji mesta, ki pripravljajo jedi po srednjeveških in renesančnih receptih, igre in turnirji ter parada s kar 700 udeleženci, oblečenimi v srednjeveška oblačila.

Festivali v okolici Monte Amiata

Na območju Monte Amiata pa poteka prava množica kostanjevih festivalov. Najstarejši je Crastatone, ki ga zaznamujeta glasba in ples na ulicah, na festivalu pa lahko obiskovalci podoživijo vzdušje pristne podeželske vasi. Prireditev se odvija znotraj mestnega obzidja mesta Rocca Aldobrandesca, ki obdaja zgodovinsko središče. Na ulicah so postavljene stojnice, kjer strežejo jedi, pripravljene iz kostanja.

Festival v mestu Caprese Michelangelo

Festa del Marrone poteka v rojstnem kraju Michelangela Buonarrotija zadnja dva vikenda v oktobru. Na ulicah mestnega središča in okrog gradu, ki gleda na vas, lahko obiskovalci kupijo pečen kostanj, kuhano vino, krofe, marmelade in sladko kostanjevo polento.

Tečaj italijanščine po govorni metodi

Tečaj italijanščine v Linguli vam bo pomagal, da boste suvereno komunicirali v italijanskem jeziku. Vaše potovanje po Italiji bo z znanjem vsaj osnov italijanščine prijetnejše in bolj avtentično. 

197/334