Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Giro d’Italia – znamenita kolesarska dirka

Tečaj italijanščine je idealna priložnost tudi za spoznavanje italijanskega športa. Eden od pomembnejših športov v Italiji je poleg nogometa (il calcio) zagotovo kolesarstvo (il ciclismo), ki ima tam že dolgo tradicijo.

V preteklih letih so etape Gira potekale tudi po Sloveniji, letos pa ne bodo zavili k nam. Slovenci aktivno spremljamo Giro in navijamo za svoje favorite. Ob cestah lahko slišimo slovenske navijače, ki spodbujajo in vzklikajo imena naših kolesarjev.

učenje italijanščine
Kolesarji se morajo spopasti s približno 3.500 kilometri.

Kako navijamo na dirki

  • Forza! Forza! - Dajmo! Dajmo!
  • Forza Slovenia! - Dajmo Slovenija!
  • Viva la Slovenia / l'Italia! - Živela Slovenija! / Italija!
  • Forza azzurri! - Dajmo modri!
  • Forza, Primož! - Dajmo, Primož!
  • Siamo con te! - Smo s teboj!
  • Coraggio, Sloveni! - Pogum, Slovenci!
  • Sloveni, siete i migliori! - Slovenci, ste najboljši!
  • Slovenia, siamo con te! - Slovenija, smo s tabo!
  • Spingi, forza, spingi! – Potiskaj, dajmo, potiskaj!

Dolga tradicija

Ena najpomembnejših kolesarskih dirk v Italiji je Giro d’Italia, ki poleg francoskega Toura in španske Vuelte sodi med prestižne tritedenske dirke. Na začetku skoraj  izključno italijansko tekmovanje je postalo pomembno mednarodno tekmovanje za vse kolesarje sveta. Praviloma poteka vsako leto maja.

Kaj imata skupnega Giro in športni časopis La Gazzetta dello Sport?

Prvi Giro, ki se je začel maja 1909 v Milanu, je bil organiziran na pobudo takratnega urednika Gazzette v želji po zvišanju naklade. Na prvem Giru so morali v osmih etapah premagati 2.448 kilometrov, tekmovalo je 166 kolesarjev (il corridore), od katerih je bila večina Italijanov. Zmagovalec pa je bil Italijan Luigi Ganna.

Rožnata majica vodilnega kolesarja je barva …

Vodilni si nadene rožnato majico (Maglia Rosa), ki je barva časopisa Gazzetta, najboljši v gorskih vzponih modro (Maglia Azzurra), kot je modro nebo v gorah, vodilni v točkah ciklamno (Maglia Ciclamino), belo majico (Maglia Bianca) pa najboljši mladi kolesar. V letu 2023 je Maglia Rosa nosil Primož Roglič.

Lingula I Učenje italijanščine - giro

Potek Gira

Kolesarji se morajo spopasti s približno 3.500 kilometri, pot (il percorso) je vsako leto drugačna, tekmovanje pa ima enako sestavo: 21 etap (la tappa) v skupnem trajanju 23 do 24 dni z dvema do tremi dnevi počitka, najmanj dva kronometra, gorski vzponi v Alpah, vključno z Dolomiti.

Kaj je Vrh Coppi?

Eden najbolj atraktivnih, a najtežjih delov Gira so zagotovo gorski vzponi. Najvišji vrh posameznega Gira se imenuje Vrh Coppi (Cima Coppi) v čast slavnega italijanskega kolesarja Fausta Coppija, večkratnega zmagovalca Gira in francoskega Toura. Prvi alpski vzpon na Sestriere so v Giro vključili že leta 1911. Najbolj priljubljeni prelazi (il passo), vključeni v Giro, so Passo dello Stelvio, Passo Pordoi in Passo di Gavia.

Passo dello Stelvio – kolesarski raj na Zemlji

Passo dello Stelvio je najvišji italijanski cestni prelaz in drugi v Evropi, cesta se kot kača vije do nadmorske višine 2.758 metrov. Gre za priljubljeno destinacijo smučarjev, motoristov, izletnikov – in seveda kolesarjev. Zanje je s svojo višino in dih jemajočimi (mozzaffiato) razgledi ter kar 88 zavoji (il tornante) pravi izziv. Kar 48 zavojev gleda na stran dežele Trentinsko - Zgornje Poadižje (Trentino - Alto Adige), 40 pa na Lombardijo. Čeprav del sega na švicarsko stran, vmes ni meje. Prelaz je med novembrom in majem zaprt.

Težka trofeja (il trofeo) zmagovalca

Od leta 2000 zmagovalec Gira prejme kar desetkilogramski pokal iz pozlačenega bakra, ki je visok 53 in širok 20 centimetrov.

Maskota Gira je volk

Maskota (la mascotte) Gira je volk Lupo Wolfie. Nastal je kot del projekta družbene odgovornosti Gira v programu WWF (World Wide for Nature) evropskih Alp.

Tečaj italijanščine po govorni metodi

Intenzivni poletni tečaj začetne italijanščine v Linguli je odlična priložnost da usvojite dobre osnove za vsakodnevno sporazumevanje. 

popust

Brezplačni umestitveni pogovor

Najhitrejša pot do idealnega tečaja je sproščen pogovor z učiteljem, ki vam bo po razgovoru v izbranem jeziku strokovno svetoval primerno zahteven tečaj za vas.

109/332