Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Italijani in vraževerja, ki vas bodo spravila v smeh

Tečaj italijanščine na tečaju vključuje tudi prijetno druženje in zanimive pogovore o italijanski kulturi in tradiciji. Vraževerja obstajajo že od začetka človeštva, a se razlikujejo glede na kulturo. V Italiji imajo kar nekaj nenavadnih vraževerij, ki vas bodo spravila v smeh ali pa vam bodo morda celo všeč.

učenje italijanščine
Nikar se z metlo ne dotaknite stopala samske ženske.

 

Samske ženske, izogibajte se metle

Če ste samski in vidite, da nekdo pometa, se mu hitro umaknite. Vsaj tako bi vam svetovali vraževerni Italijani, ki verjamejo, da je ženskam usojeno samsko življenje, če se kdo med pometanjem z metlo dotakne njihovih stopal.

Pazite, kam boste odložili klobuk!

Čeprav klobuk ni več tako zelo razširjeno pokrivalo, pa še vedno ni povsem iz mode. Italijani verjamejo, da odlaganje klobuka na posteljo prinaša nesrečo, ker je takšno početje povezano s smrtjo. Duhovniki naj bi namreč ob obisku umirajočih svoj klobuk vedno položili na posteljo.

Slovenci trkamo po lesu, Italijani pa ...

Medtem ko je v Sloveniji navada, da se nesreči izognemo s trkanjem po lesu, se Italijani s tem namenom dotaknejo železa (tocca ferro). To je precej pogosto početje, ko pogovor nanese na nekaj, kar bi lahko prineslo nesrečo.

Rdeče spodnje perilo in leča – novoletni tradiciji

Vsaka kultura ima svoje novoletne tradicije, rdeče spodnje perilo in leča pa sta del italijanskih navad. Po italijanski tradiciji naj bi jedli lečo, ko ura odbije polnoč, saj to prinaša denar. Srečo pa vam bo prineslo, če boste imeli zadnji dan v letu oblečeno rdeče spodnje perilo.

Zaščitite se pred zlobnimi silami!

Cornicello je obesek ali amulet v obliki rdečega roga, ki po obliki spominja na pikantno papriko. Ta naj bi ščitil pred nesrečo, prinašal plodnost in moč. V Neaplju ga imenujejo curniciello, korenine verovanja, povezanega z amuletom, pa najdemo v grški in rimski mitologiji.

Tečaj italijanščine z Lingulo

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da poleg kulturnih zanimivosti spoznate tudi vrsto novih besed in postanete boljši govorci italijanščine.

148/333