Gorgonzola – italijanski žlahtni sir

Tečaj italijanščine vam približa tudi italijansko kulinariko, ki je ena izmed najbolj priljubljenih na svetu. Italijani so znani po svojih sirih, med katerimi kraljuje parmezan, med mehkimi siri pa je zagotovo kraljica gorgonzola s svojo žlahtno plesnijo.

tečaj italijanščine
Gorgonzola je kraljica med mehkimi siri. Foto: discoveritaly.alitalia.com

Žlahtna kraljica

tečaj italijanščineGorgonzola spada med poltrde oziroma mehke sire, značilna zanjo pa je plemenita plesen (la muffa nobile) penicillium gorgonzola. Po okusu ni preostra, je pa malo pikantna (piccante) in precej slana. Narejena je iz kravjega mleka (il latte vaccino), zorijo jo od vsaj dveh in pol do osem mesecev. Sir je prepreden z modro zelenimi nitkami žlahtne plesni.

 

Gorgonzolo lahko dodate tudi na pico.

 

Od kod ime?

Gorgonzola je ime dobila po italijanskem mestu Gorgonzola, ki leži vzhodno (a est di) od Milana v italijanski regiji Lombardija. Tu so že v 11. stoletju začeli delati ta mehki sir. Nekoč so gorgonzolo zorili v naravnih votlinah.

Praznik gorgonzole

 V mestu Gorgonzola vsako leto konec septembra priredijo praznik gorgonzole (la Sagra del gorgonzola). Dandanes gorgonzole ne proizvajajo le v tem majhnem mestu, ampak tudi drugje na severu Italije, v Piemontu in Lombardiji.

Tudi gorgonzola spada med izdelke z zaščito označbe porekla in je tako označena s simbolom DOP (Denominazione di origine protetta).

Gorgonzola v številkah

Gorgonzola je s svojimi 4.732.715 oblikami (la forma) na drugem mestu v proizvodnji sira v Italiji, takoj za parmezanom Grana Padano, in peti najbolj izvažan sir na svetu. Letno ga izvozijo približno 20.000 ton (la tonnellata). Države, v katere ga izvozijo največ, so Francija, Nemčija, Švica, ZDA, izvažajo pa ga celo na Kitajsko.

Pripravite njoke z gorgonzolo in orehi

tečaj italijanščine
Foto: blog.giallozafferano.it

Sestavine (gli ingredienti)

  • 500 g njokov (500 g di gnocchi di patate)
  • 150 g gorgonzole (150 g di gorgonzola)
  • 100 ml smetane za kuhanje (100 ml di panna da cucina)
  • 35 g orehovih jedrc (35 g di gherigli di noci)

Priprava (la preparazione)

Na ogenj pristavimo lonec s slano vodo za njoke in pustimo, da zavre. Vmes na kocke (a cubetti) narežemo gorgonzolo in jo damo v drug lonec, da se stopi (sciogliere). Dodamo še smetano za kuhanje in počakamo, da se vse skupaj poveže. Orehova jedrca nasekljamo. Njoke skuhamo in prelijemo z omako ter posujemo z orehi.

 

Tečaj italijanščine in znanje jezika, ki ga na njem pridobite, sta zagotovo lepa odskočna deska za izlet ali potovanje v Italijo, kjer ne gre brez okušanja italijanskih specialitet.


Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si.

Deli naprej: Facebook Google Plus

Povezani članki