Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Kolosej v Rimu, eno najbolj znanih arhitekturnih del

Učenje italijanščine je lepa priložnost, da poleg jezika spoznate tudi zanimivosti o Italiji in italijanskih mestih. Eno izmed najbolj znanih arhitekturnih del v Italiji je zagotovo Kolosej v Rimu.

učenje italijanščine
Kolosej - od krvavih bitk do verskih obredov.

Največji amfiteater na svetu

Rimski Kolosej je največji amfiteater na svetu, kar ga uvršča tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Sprejme lahko rekordnih 87.000 obiskovalcev, kar je nekaj tisoč več, kot jih sprejme stadion Wembley v Londonu.

Simbol rimskega imperija

Kolosej je eden najbolj znanih primerov rimske arhitekture, zato ni čudno, da je tudi najbolj priljubljena destinacija v Rimu. Na veliki petek celo papež vodi procesijo do Koloseja.

Od krvavih bitk do verskih obredov

Kolosej v Rimu je bil zgrajen med letoma 70 in 72 n. št. Najbolj znan je po gladiatorskih igrah, ki so se odvijale v njem. Poleg krvavih bojev pa so v areni prirejali tudi mnoge druge predstave, poustvarjanja raznih bitk in dram. V srednjem veku so Kolosej uporabljali za različne delavnice in krščansko svetišče, namenjen pa je bil tudi prostorom verskega reda.

Vrata življenja in vrata smrti

Rimski Kolosej je imel kar 80 vhodov, od tega jih je bilo 76 namenjenih vstopanju gledalcev gladiatorskih bojev. Dvoje vrat je bilo namenjenih vstopanju gladiatorjev: pred bojem so vstopili skozi vrata življenja, tiste, ki so med bojem umrli, pa so odnesli skozi vrata smrti. Ocenjujejo, da je bilo v kolosejski areni ubitih približno pol milijona ljudi in več kot milijon živali.

Vstop je bil za obiskovalce brezplačen

Rimljani so si lahko gladiatorske igre ogledali zastonj, saj je bil vstop brezplačen. Arene so bile tako namenjene zabavanju ljudstva in promoviranju takratnih političnih prepričanj.

Znanega režiserja ni prepričal

Režiser filma Gladiator Ridley Scott je dobil dovoljenje za snemanje v rimskem Koloseju, a se ni odločil za avtentično prizorišče, ker menda to ni bilo videti tako mogočno, kot si je želel. Prizore je tako posnel na Malti, kjer je zgradil umetno prizorišče za snemanje.

Učenje italijanščine z Lingulo

Učenje italijanščine v jezikovni šoli Lingula vam bo pomagalo do suverenega in sproščenega komuniciranja v italijanščini, poleg jezikovnih posebnosti pa boste spoznali tudi številne zanimivosti o Italiji.

214/333