Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Mantova – italijanska renesančna Trnuljčica

Tečaj italijanščine je lepa priložnost, da poleg jezika spoznate tudi Italijo in njene prebivalce. Italija ima ob znanih velikih mestih tudi številne malo manj znane, a zelo zanimive kraje. Takšno mesto je Mantova v Lombardiji, ki ga imenujejo tudi »La Bella Addormentata« ali Trnuljčica.

1. Renesančni biser

Mantova je mesto z večstoletno zgodovino, svoj razcvet pa je doživela v renesansi. V tistem obdobju je namreč na oblast prišel Ludovico Gonzaga, ki je mesto obnovil ter v regiji spodbujal umetnost in ustvarjalnost. Mesto je tako postalo pomembno središče humanizma in renesančne umetnosti, o čemer pričajo dobro ohranjeni arhitektura, gradovi, stolpi in umetnine tistega časa. Njeno mestno jedro pa je vpisano tudi na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

2. Naravnost kraljevska

Družina Gonzaga je Mantovi vladala skoraj štiri stoletja, od 1328 do 1708. Plemiči Gonzaga so postali zelo znani in slavni ter so seveda zgradili svojo palačo. Palazzo Ducale je tako druga največja rezidenca v Italiji, ki ima kar 500 sob, številne vrtove, freske in umetniške galerije.

3. V Mantovo po navdih!

Mantova je v preteklosti veljala za eno glavnih umetniških in glasbenih središč severne Italije, pomembno vlogo pa je imela tudi v zgodovini opere. Tukaj je skladatelj Monteverdi javnosti prvič predstavil svojo opero Orfej, Mantovo pa v svoji igri Romeo in Julija omenja tudi Shakespeare, saj je ravno Mantova kraj, iz katerega so izgnali Romea.

4. Prepogosto spregledana?

Mantova je majhno mesto, ki ima manj kot 50.000 prebivalcev, leži pa blizu Verone, enega izmed najbolj pogosto obiskanih italijanskih mest. Prav zaradi tega mnogi popotniki spregledajo ta kulturni in gastronomski biser, ki kljub svoji majhnosti ponuja ogromno.

5. Prestolnica kulture in gastronomije

O tem, da je Mantova mesto z bogato kulturno in gastronomsko vrednostjo, priča tudi dejstvo, da je bila v preteklih letih izbrana tako za italijansko prestolnico kulture kot za evropsko prestolnico gastronomije. Ena izmed značilnih jedi je stracotto d'asino, enolončnica, narejena iz oslovskega mesa, ki se kuha kar osem ur.

Tečaj italijanščine z Lingulo

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v italijanskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepanjem po Italiji.

152/333