Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Potovanje po prelepi Apuliji (Puglia) - kaj si ogledati

Klavdija in Eva sva v letu 2022 obiskali slikovito Apulijo (italijansko Puglia), ki naju je navdušila, zato sva prelepo potovanje opisali in združili predloge, kaj si ogledati.

Apulija je dežela očarljivih mest, zakladnica umetnosti, zgodovine, očarljive narave in kulinaričnih presežkov. Truliji, prelepa stara mesteca, dobra hrana, gostoljubnost domačinov, občutek sproščenosti ...

Lingula I Apulija

Z letalom ali avtom?

Eva se je odločila za letalo in v Bari priletela iz Trsta. Povratno karto za nizkocenovni let z Ryanairom se da dobiti že od 180,00 EUR naprej. Klavdija pa jo je z možem in tremi najstniki mahnila v Apulijo z avtom. 1.100 kilometrov je hitro minilo – ob sedmih zjutraj so krenili iz Grosuplja in bili po relativno praznih avtocestah pri prvi znamenitosti, gradu Monte Castello, že pred 17. uro.

Šesterokotni grad Castell del Monte

Monte Castello velja za pravi srednjeveški vojaški arhitekturni presežek. Nastal je kot kopija osmerokotnega svetišča v Jeruzalemu. Zgradili so ga, da bi cesarju Frideriku II. Švabskemu služil kot dvor v času velikih lovskih prireditev, po njegovi smrti pa je postal zapor in karantena za kužne bolnike.

Altamura - mesto kruha

Na poti v Matero je (skoraj) obvezen postanek v Altamuri, ki je znana po svojem kruhu in pogači (focaccia pugliese). Sprehod po centru Altamure  je vreden postanka, še bolj pa obisk katere od slavnih mestnih pekarn. Obiskali smo znani Panificio Di Gesù in bili navdušeni nad kruhom, fokačo, domačimi testeninami, pogovorom z lastnikom ... Obisk toplo priporočamo.

Bari in sprehod po Via delle Orecchiette

Staro mestno jedro Barija je vsekakor vredno ogleda, priporočamo pa tudi ogled pristanišča in bližnje tržnice. Zanimiv je sprehod po ulici Via delle Orecchiette, kjer gospe na ulici pripravljajo le orecchiette - tip testenin, ki je značilen za Apulijo. V predelu N’ dèrr’a la lanze lahko vidite, kako živijo pravi prebivalci Barija.

V Bariju nujno pokusite tipične jedi: to so panzerotto (ocvrti žepki iz testa z različnimi nadevi), puccia (tipičen kruh v Apuliji), orecchiette (testenine »ušesca«)

Trulli – bele hiške  s sivo »kapo«

Trulli imajo stožčasto obliko in sive strehe ter so uvrščeni na UNESCOV seznam kulturne dediščine. Z njimi je povezana zelo zanimiva zgodba, ki sega v 14. stoletje. Hiške so namreč gradili iz malte, brez zidakov, zato so jih lahko z odstranitvijo enega ploščatega kamna spremenili v ruševine. Tako so se revni prebivalci lahko izogibali pobiranju nepremičninskih davkov. Prve takšne hiške je mogoče najti že v srednjem veku, saj so ponujale odlično zaščito pred močnim soncem in nadležnim vetrom. V 18. stoletju so davke odpravili, a graditev trulijev se je nadaljevala v kompaktnejši različici.

Kamnite bele hiške so tipične za predele okoli Alberobella in Locorotonda. Priporočamo, da si rezervirate spanje v katerem od  turističnih trulijev. 

Alberobello — mesto trulijev 

Alberobello je verjetno najbolj znan in turističen kraj v Apuliji — prelepa vasica belih kamnitih hišk (trulli) s koničastimi strehami. Sprehod po vasici je čaroben, tako čez dan kot zvečer, ko se stemni in jo razsvetlijo luči. V prav vsaki ulici se skriva nekaj zanimivega. Na glavni ulici priporočamo nakup tarallov (slani prigrizek z različnimi okusi

Ovirajo vas lahko samo trume turistov , ki pa se jim lahko izognete, če pridete v mesto zgodaj zjutraj.

Locorotondo — prelepi beli biser

Locorotondo je mestece s polkrožno postavitvijo hiš, ki leži na gričku nedaleč stran od Alberobella. Prevzamejo te prelepe bele hiše, rože, pozitivna energija, pa ljubki lokalčki ter restavracije in uživanje v osupljivem razgledu na okoliško pokrajino. Mesto ima posebno čarobno energijo in je v nekem smislu še lepši kot bolj oblegani Alberobello.

Med vinogradom na začetku mesta so postavljene mize in klopi, kjer priporočamo aperitivo. Vasico je vredno obiskati tudi med božičnim časom, ko so vse uličice praznično okrašene.

Martina Franca

Nekoliko v notranjosti Apulije leži mala vasica Martina Franca, ki je znana predvsem po mlečnih izdelkih in suhih mesninah. Siri so res božanski. Priporočamo, da poskusite lokalne sire in mesnino »capocollo«.

Mali Cisternino

Cisternino je še ena vasica vredna ogleda, ki jo domačini vedno lepo okrasijo. Včasih so jo krasile velike čipke, v času našega obiska pa so bile po vasi različne gugalnice ter napisi z lepimi in zanimivimi mislimi.  

Baročno mesto Lecce

Vredno je narediti dodatnih 200 kilometrov in obiskati to prelepo mesto, ki je povsem zasluženo dobilo naziv »južne Firence«. Stari del mesta je res čudovit, predvsem v mraku, ko mogočne baročne stavbe še lepo osvetlijo. Posebno barvo mestu daje bež lehnjak, s katerim so pozidali vse cerkve, palače, okrasne fontane … Priporočamo sprehod po ulicah, obisk amfiteatra, rimskega gledališča iz 2. stoletja, bazilik, vladne palače (Pallazo del Governo) in drugih znamenitosti.

Biseri v bližine mesta Lecce

V okolici mesta Lecce so številni kraji, ki jih nikakor ne gre izpustiti: Roca vecchia, Grotta della poesia, Torre dell'orso in Faraglioni di Sant'Andrea.

Ostuni in Monopoli

Čudoviti fotogenični mesteci, ki sta si precej podobni, v obeh prevladujejo bele stavbe ter ljubke uličice. Ostuni imenujejo tudi belo mesto

Čudovita jama Cava di bauxite

Čudovita jama Cava di bauxite je 1,5 kilometra stran od Otranta, sredi ničesar. Tu vas bodo malo presenetili s plačilom parkirnine, toda ogled je tega vreden. Po 10 minutah hoje se pred vami prikaže čudovita jama s posebno vegetacijo. Najlepši je jutranji ogled, ko so barve še bolj izrazite. 

Matera - sramota Italije

Matera leži v regiji Bazilikata in je le uro vožnje (65 kilometrov) oddaljena od Barija in res vredna ogleda. Priporočamo prenočitev, saj je nočni pogled na mesto preprosto čaroben. Lepo je oditi na malce konkretnejši sprehod na drugo stran mesta in si kamnita bivališča po imenu sassi ogledati še iz druge perspektive.

O Materi še danes pravijo, da je sramota Italije. Ta neslavna razglasitev jo je doletela v 50. letih 20. stoletja, saj so bile v njej grozljiva revščina in nepredstavljive življenjske razmere. Naravne jame v apnencu so privabljale prebivalce že pred približno 7000 leti. Na njih so bile zgrajene številne stavbe in če danes pogledate čez sotesko jamskih bivališč, imate občutek kot, da ste se vrnili v starodavno sveto deželo. Dejansko je bilo to območje zelo poseljeno in sprva so bile jame namenjene živini, kasneje pa so v njih živele cele družine. Higienske razmere so bile obupne, ni bilo tekoče vode, razširila se je malarija, obenem pa tudi druge bolezni. Med otroki je bila zelo visoka umrljivost.

V 60 letih 20. stoletja  se je italijanska vlada odločila, da naredi temu konec in je na silo izselila vse te ljudi. Zgradili so novo mesto in počasi so vsi malce pozabili na mesto Matera. Po snemanju filma režiserja Mela Gibsonom Kristusov pasijon, v katerem prikažejo zadnjih 12 ur Jezusovega življenja, so začeli Matero obiskovati turisti, zato so mesto malce uredili.

Polignano a Mare — kjer so ulice knjiga pesmi

Polignano a Mare je slikovito obalno mesto, znano po klifih, lepih plažah in podzemnih jamah. Še posebej vreden ogleda je stari del, ki leži na klifih. Mestna plaža Lama Monachile ali Cala Monchile je stisnjena v samo mestno središče med dvema pečinama, na katerih stojijo hiše. Opazujete jo lahko z mostu ali pa se do nje sprehodite.

V Polignano a Mare se je rodil slavni italijanski pevec Domenico Modugno, med drugimi poznan po pesmi Nel blu dipinto di blu (Volare), ki še danes velja za eno največjih uspešnic Evrovizije. Ena od atrakcij v mestu je Poetry on the streets -  na različne načine napisani verzi na mestnih ulicah: na stopnicah, med stavbami, na vratih …

Če imate čas, priporočamo tudi ogled stare ribiške vasice San Vito. 

Odlična hrana

Apulija je zagotovo dežela odlične hrane, vina, oljčnega olja, čudovitih mest, neskončnih plaž s kristalno vodo ter ima posebno energijo in prijazne domačine, ki uživajo življenje (la dolce vita).

Tečaj italijanščine za še lepši stik z domačini

Pred potovanjem priporočamo tečaj italijanščine v Linguli, da se naučite osnovnih fraz, ki vam bodo omogočale pristnejši stik z domačini, lahko pa seveda tudi izpilite svoje znanje na katerem od nadaljevalnih tečajev.

Lingula I Eva in Klavdija v Apuliji
2/2