Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Ribollita – tradicionalna toskanska fižolova juha

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi pestro italijansko kuhinjo. Toskanska zelenjavna juha s fižolom in kruhom je tradicionalna italijanska enolončnica z zanimivim imenom in zgodovino. Je odlična izbira za kosilo, če moramo porabiti zelenjavo in star kruh.

Simbol toskanske »cucine povere«

Cucina povera ali kuhinja revežev je izraz, ki se pogosto uporablja za opisovanje izvora kakšne italijanske jedi. Ribollito so, tako kot številne toskanske jedi, najprej pripravljali najbolj revni, ki si niso mogli privoščiti dragih sestavin. Prvič naj bi jo skuhali v srednjem veku, ko so služabniki aristokratov po končanem obedovanju lahko vzeli kruh, ki je bil podlaga mesu in prepojen s sokom mesnin. Prepojenemu kruhu so dodali pogreto zelenjavno juho in ribollita je bila pripravljena.

Pogrevanka?

Jed nosi zanimivo ime, ki bi ga lahko drzno prevedli v pogrevanka. Jed so tudi sicer pripravljali tako, da so enolončnico ali mineštro iz prejšnjega dne pogreli in ji dodali star kruh.

Recept za toskansko fižolovo juho

Sestavine:

  • 1 srednje velika čebula
  • 1 korenček
  • 1 steblo zelene
  • 250 g belega fižola
  • 1 por
  • 250 g črnega ohrovta
  • 250 g zelja
  • 200 g blitve
  • 2 paradižnika
  • 1 srednje velik krompir
  • olivno olje, sol in poper po okusu
  • 250 g hrustljavega belega kruha

Priprava:

Fižol, ki smo ga predhodno namočili čez noč, skuhamo v vodi. Zelenjavo očistimo in narežemo na manjše kose. V večji posodi na olivnem olju prepražimo nasekljano čebulo, zeleno in korenček ter dodamo nekaj žlic vode. Ko sta se zelena in korenje zmehčala, dodamo še preostalo zelenjavo ter še malo vode, v kateri smo skuhali fižol. Vse skupaj kuhamo približno 10 minut. Juhi dodamo še fižol (polovico zmečkanega in polovico celega) in začimbe ter kuhamo še približno pol ure. Na dno posode, v kateri bomo postregli juho, položimo kruh (naj ne bo povsem svež, bolje je, če je že malo trd). Čez kruh prelijemo juho in jo postrežemo.

Tečaj italijanščine z Lingulo

Učitelji v Linguli radi posredujemo kakšen dober recept, še bolj pa smo veseli, ko nas s kuharskimi mojstrovinami presenetijo tečajniki na tečaju. Tečaj italijanščine v Linguli si tako velikokrat popestrimo z zanimivimi italijanskimi recepti.

165/336