Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Urbino, prelepo italijansko srednjeveško mesto

Učenje italijanščine je odlična priložnost za spoznavanje italijanskih krajev. Eno izmed najbolj znanih srednjeveških mest s čudovito arhitekturo in številnimi zanimivimi turističnimi točkami je zagotovo Urbino, glavno mesto italijanske pokrajine Pesaro e Urbino v deželi Marke.

učenje italijanščine
Čudoviti Urbino. Foto: Saraja Šribar, osebni arhiv.

Del Unescove svetovne dediščine

Urbino je od leta 1998 del Unescove svetovne dediščine. Zaradi svoje bogate zgodovine, odlične ohranjenosti spomenikov in mnogih umetniških del je znana turistična destinacija v Italiji. V mestu domuje tudi Univerza mesta Urbino, ki je bila ustanovljena že leta 1506.

Domači kraj slavnega italijanskega slikarja

Urbino je rojstni kraj italijanskega slikarja Raffaella Sanzia, znanega tudi kot Raffael da Urbino ali Raffaello Santi. Renesančni slikar in arhitekt je bil od leta 1997 upodobljen tudi na bankovcu za 500.000 italijanskih lir, dokler Italija ni sprejela evra. Rojstna hiša slikarja Raffaella je danes muzej, v Urbinu pa je postavljen tudi spomenik v njegovo čast.

Kot zanimivost: v Urbinu je rojen tudi Valentino Rossi, znani motoristični dirkač.

Krivonosi urbinski vojvoda

Mesto je bilo v rimskih časih poznano kot Urvinum Metaurense, postalo pa je pomembno središče v obdobju renesanse v Italiji. Federico da Montefeltro, urbinski vojvoda v drugi polovici 15. stoletja, je bolj kot kateri koli drugi vladar prispeval k nastanku mesta, kot ga poznamo danes. V času njegovega vladanja je Urbino dosegel največji umetniški sijaj, saj naj bi bil vojvoda velik ljubitelj kulture in umetnosti. Portret vojvode in njegove žene je ena izmed najbolj znanih slik na svetu, delo italijanskega slikarja Piera della Francesce. Na sliki je upodobljen tudi iznakažen nos – posledica sabljaškega spopada, ki je terjal tudi vojvodovo desno oko.

Festa del Duca!

Če si želite mesto obiskati poleti, je tretji teden avgusta zagotovo prava izbira. Takrat v Urbinu namreč praznujejo Festo del Duca, zgodovinsko uprizoritev srednjeveškega življenja. Mestne ulice se takrat vrnejo nekaj stoletij v preteklost in mesto je videti, kot bi se zbudilo v srednjem veku. Festival se konča s turnirjem pred vojvodskim dvorom.

Katere turistične točke obiskati?

  • Vojvodsko palačo (Palazzo Ducale), ki je s čudovitim dvoriščem eno izmed najlepših arhitekturnih del renesanse.
  • Urbinsko katedralo, ki je bila prvotno postavljena leta 1021, obnovljena pa je bila po potresu leta 1784.
  • Cerkev sv. Dominika iz 14. stoletja.
  • Trg vojvode Federica (Piazza Duca Federico), ki je srce mesta.
  • Palače Palazzo Albani, Veterani in Bonaventura Odasi.

Učenje italijanščine z Lingulo

Učenje italijanščine v jezikovni šoli Lingula vam bo pomagalo, da se boste naučili suverenega komuniciranja v italijanskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepanjem po Italiji.

205/332