Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Vespa - najbolj znana italijanska osa

Tečaj italijanščine je odlična priložnost za spoznavanje italijanskega načina življenja in tradicije. Del tega so zagotovo tudi tipična italijanska motorna kolesa in skuterji, med katerimi kraljuje vespa.

Lingula, ta jezična šola | Vespa – najbolj priljubljena italijanska osa
Najbolj znana italijanska osa.

Ko kupiš vespo, ne kupiš samo motorja

Vespa je brez dvoma najbolj znan italijanski skuter, ki je že 75 let simbol svobode (la libertà), mladosti (la gioventù), veselja (la gioia) in domišljije (l'immaginazione). Kupiti vespo pomeni kupiti del te zapuščine, način življenja. Od začetka proizvodnje pa do danes je bilo izdelanih kar 34 različnih modelov vespe.

Simbol optimizma v povojnem obdobju

Začetki vespe segajo v leto 1946, v povojno obdobje (il dopoguerra), ko je aeronavtični inženir ta projekt izpeljal za Enrica Piaggia. Vojna je zahtevala svoj davek in tovarna (la fabbrica) Piaggio na severu Italije je bila uničena in porušena. Med vojno so tam izdelovali vojaška letala (l'aereo). Ljudje so po vojni potrebovali preprosto in predvsem poceni (economico) prevozno sredstvo, primerno za vse starosti in sloje. Inženir je motor in sedež na motorju zasnoval tako, da je posnemal udobno sedenje na domačem naslonjaču (la poltrona).

tecaj italijanscine vespa 2
Foto: Pixabay

Pomoč Hollywooda

Stilska revolucija, ki jo je povzročila vespa, je ta skuter izstrelila med zvezde. V tistih letih se lahko vespa za videz nekaterih serij zahvali številnim modnim stilistom, modnim hišam in revijam, med njimi so denimo Givenchy, Dolce & Gabbana, Vogue, Emporio Armani. Vespi je do svetovnega uspeha (il successo) pomagal tudi Hollywood. Leta 1953 se namreč pojavi v legendarnem filmu Rimske počitnice (Vacanze romane). V njem se Audrey Hepburn vozi z vespo, družbo pa ji dela Gregory Peck.       

Za Italijo … Anglija

V prvem letu so prodali le 2.500 vesp, po štirih letih je prodaja skočila na 60 tisoč vozil. Po letu 1953, ko je na filmska platna prišel film Rimske počitnice, pa so v enem letu prodali 100 tisoč vesp. Največ vesp se še vedno proda v Italiji, naslednji največji trg pa je Anglija. Vespe obstajajo v vseh možnih barvah (i colori) in kombinacijah. Ena izmed največ vrednih pa je tista s podpisom Salvadorja Dalija, ki je zdaj tudi razstavljena v muzeju v Pontederi.

Od kod njeno ime?

Enrica Piaggia ni prevzela samo oblika vespe, temveč tudi njeno oglašanje. Ko so jo prižgali in prvič slišali njen zvok, je Enrico izjavil: »Podoben je osi!« (Sembra una vespa!) Zvok (il suono), ki ga oddaja, namreč spominja na brenčanje (il ronzio) ose. Od takrat ta znameniti skuter ves svet pozna kot vespo.

Tečaj italijanščine po govorni metodi

Tečaj italijanščine vam odpira okno v italijansko kulturo. Znanje italijanščine vam bo olajšalo raziskovanje mnogih zanimivosti, ki jih ponuja ta čudovita država.

20/333