Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Jezikovna šola – na kaj bodite pozorni, ko izbirate jezikovni tečaj

V jezikovni tečaj vlagate svoj čas in denar, zato svojo odločitev dobro pretehtajte. Katero jezikovno šolo izbrati?

Naš nasvet: Ko zbirate ponudbe različnih šol, poiščite odgovor na naslednja vprašanja:

jezikovna sola ki navdusi

1. Kako velike so skupine?

Naj vas ne zadovolji odgovor o povprečnem številu tečajnikov, ki ga šole pogosto navajajo. Vedeti morate, kakšno je največje število tečajnikov v skupini.

Nikoli namreč ne veste, ali ne boste morda prav vi v tisti skupini, ki bo polna. Zelo velika je razlika med učenjem v skupini, kjer je na primer največ 8 tečajnikov in učenjem v skupini, kjer jih je kar 12. 

Bi se radi skrili?  Razmislite, kaj je za vas pomembno in zakaj greste na tečaj. Bi se radi v skupini nekoliko skrili ali bi radi kar najbolj izkoristili možnost govorjenja v tujem jeziku? Podatek o številu tečajnikov je pomemben tudi takrat, ko primerjate šolnino med posameznimi šolami.

2. Kdo vas bo učil?

So učitelji  usposobljeni za poučevanje odraslih?  So študenti jezikov, morda celo samo dobro znajo določen jezik ali so profesorji jezikov?

Diploma sicer še ni zagotovilo, da vas zna učitelj motivirati in da pripravi komunikativno zasnovan pouk. Pomembno je, da ima šola svoj sistem poučevanja, ki ga prenaša na vse nove učitelje.

Vprašajte, kako šola zagotavlja kakovost učiteljev? Naj vam to opišejo. Še najboljši nasvet: obiščite jezikovno šolo in spoznajte učitelje osebno.

3. Kakšen je program tečaja?

Si lahko ogledate programe ali pa vam v jezikovni šoli do začetka tečaja ne morejo pokazati nič, ker bo vse pripravljeno zadnji hip? Delate po sprotnih kopijah ali pa je osnova učbenik?

4. Kakšna je metoda poučevanja?

Naj vas ne zadovolji odgovor, da je na tečaju veliko konverzacije. Kako jo dosežejo, na kakšen način? Vam znajo opisati svoj način poučevanja, ga lahko preizkusite? Vedo, kako se učimo odrasli in kako otroci?

 
Lingula, ta jezična šola | Utrinek iz razreda

5. Koliko znaša šolnina?

Seveda je izbira jezikovne šole odvisna tudi od denarja, ki ste ga pripravljeni odšteti za tečaj.

Pogosto je cena tečaja odvisna od velikosti skupine, števila ur, usposobljenosti in izkušenosti učiteljev ter od drugih storitev, ki jih nudi jezikovna šola (izposoja knjig, dostop do dodatnih vaj …). Investicija v nekoliko višjo šolnino se vam bo povrnila vsakič, ko boste odšli s tečaja in ugotovili, da vas je učitelj »namučil«, a ste kljub vsemu uživali in imeli veliko možnosti za govorjenje.

6. Je mogoč brezplačen preizkus metode učenja?

Nekatere jezikovne šole ponujajo brezplačne predstavitvene ure. Izkoristite to možnost in preizkusite metode poučevanja, spoznajte učitelje, pogovorite se z njimi, preverite svoje znanje, oglejte si gradivo in učne prostore.

7. Se tečajnik lahko sam odloči, kako zahtevno skupino bo obiskoval?

Se lahko udeleženec sam oceni in odloči, katero skupino bo obiskoval? Lepo, stranka je res kralj in morda se vam zdi to dobra ideja, toda na tečaju morajo imeti udeleženci z čim bolj podobno znanje.

Če znate preveč, se boste dolgočasili, če pa znate premalo, boste nemotivirani in frustrirani. Zaupajte strokovnjakom, da v pogovoru ocenijo vaše znanje in vam predlagajo pravo skupino na vaši ravni znanja. 

8. Kakšne so učilnice?

Oglejte si prostore, preverite enostavnost dostopa in možnost parkiranja … Se v bodočih učilnicah dobro počutite, je okolje prijetno?

9. Dobi tečajnik garancijo za uspešen zaključek?

Vam šola jamči, da se boste res kaj naučili? Dobite garancijo za uspešen zaključek?

V Linguli lahko brezplačno preizkusite izvirno govorno metodo 

Jezikovna šola Lingula je pravo mesto, da boste usvojili tuje jezike in spregovorili samozavestno. V jezikovni šoli Lingula pripravljamo brezplačen tečaja Ekspres, ki poteka v septembru in februarju.

1/28