Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Gotthard-Straßentunnel – najdaljši alpski cestni tunel

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da poleg posebnosti jezika spoznate tudi kulturne, zgodovinske in druge zanimivosti nemško govorečih dežel. Predstavljamo vam enega izmed najdaljših cestnih tunelov (der Straßentunnel) na svetu. Tudi s tem gradbenim dosežkom se namreč ponaša ena izmed nemško govorečih držav.

tečaj nemščine
Eden izmed najdaljših cestnih tunelov na svetu. Foto: Grzegorz Święch/wikimedia.

Skoraj 17 kilometrov dolžine

Gre za cestni predor Gotthard v Švici, ki poteka od kraja Göschenen v kantonu Uri na severni strani pa vse do kraja Airolom v Ticinu na jugu. Dolg je 16,94 kilometra in je speljan pod prelazom (der Gebirgpass) Gotthard. V svetovnem merilu je četrti najdaljši cestni tunel, v Evropi pa je najdaljši tunel, ki vodi skozi alpsko gorovje.

Avtomobili in potovanja

Švicarska vlada je leta 1969 z gradnjo predora soglašala zaradi razcveta avtomobilizma (das Kraftfahrzeugwesen) v Švici. Pripomogla pa je tudi vse večja priljubljenost Italije kot potovalne destinacije. Predor naj bi zagotavljal celoletno cestno povezavo med osrednjim delom Švice in Milanom ter naj bi nadomestil istoimenski visokogorski prelaz.

Še nekaj številčnih podatkov

Cestni predor je bil odprt 5. septembra 1980. Ima dva pasova in štiri velike odprtine za prezračevanje.

  • V cestnem predoru velja omejitev hitrosti (die Geschwindigkeitsbeschränkung) na 80 kilometrov na uro.
  • Med dvema tovornjakom (der Lkw) v predoru mora biti varnostna razdalja 150 metrov.
  • Predor ima štiri velike odprtine za prezračevanje in dodatni stranski galeriji 10 in 18 metrov od glavnega predora.

Predor vseh predorov

Leta 2016 so švicarske oblasti odobrile tudi gradnjo druge cevi (die zweite Röhre) predora. Projekt, težek dobri dve milijardi evrov, je bil zaradi epidemije (die Epidemie) koronavirusa sprva preložen, a so po slavnostnem prvem simbolnem izkopu dela septembra 2021 tudi uradno začeli. Končan naj bi bil do leta 2029, ko naj bi začasno prevzel tudi celoten promet prve cevi, saj je treba to strukturno nadgraditi.

Tečaj nemščine: spregovorite samozavestno in sproščeno

Če bi radi izboljšali svoje znanje nemščine, so jezikovni tečaji v Linguli prava izbira. Tečaj nemščine bo prilagojen vašemu predznanju in željam, saj boste program tečaja izbrali po pogovoru z učiteljem nemščine. Ko se boste naslednjič potepali po nemško govorečih krajih, boste z domačini lahko sproščeno in samozavestno spregovorili kar v nemščini.

30/333