Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Jezikovni tečaj za otroke: 6 napak, ki lahko otroka odvrnejo od učenja

Starši se pogosto sprašujemo, kako otroka učiti tujega jezika. Na kakšen način lahko otroku pomagamo pri učenju, da bo zabavno in učinkovito? Preberite, katerih 6 napak ni dobro narediti, ker bo škoda težko popravljiva.

jezikovni tečaj za otroke

❌ Učimo se strogo za pisalno mizo

Doma je lahko najboljši prostor za učenje kuhinja, kjer lahko z otroki kuharsko ustvarjamo in se zraven učimo tujega jezika. Izberemo recept v tujem jeziku, pripravimo sestavine, na koncu opišemo okus, vonj, sestavo ipd. Lahko pečemo palačinke, pecivo, kruh, naredimo smoothie ...

Naj otrok vidi, da učenje tujega jezika ni vezano na mizo in stol. V tujem jeziku lahko odigramo tudi klasično igro kot sta spomin ali vislice ali štejemo število stopnic do stanovanja. Učimo ga o tuji kulturi, o zanimivostih posamezne države … Učenje jezika je veliko več kot le učbenik z besedili in slovničnimi pravili. Jezik je del kulture in ima veliko uporabno vrednost; naj otrok to vidi tudi z vašo pomočjo.

❌ Preveč opozarjanja na napake

Če otrok naredi napako, je pomembno, da ga ne popravljamo na klasičen način (»pa ne tako, že spet narobe …«) in se ne jezimo. Napako popravimo tako, da za njim ponovimo stavek pravilno ali z mimiko nakažemo, da bi bilo bolje uporabiti drugo besedo ali strukturo.

Zagotovo si ne želimo, da bi otrok iz strahu pred delanjem napak dobil odpor pred govorjenjem v tujem jeziku.

❌ Prehitro skočimo otroku v besedo

Otroku je pred starši nerodno govoriti tuj jezik, a če učenje jezika negujemo že od začetka, skrbimo, da je izražanje v tujem jeziku del družinske rutine, in ne odreagiramo pretirano vsakič, ko nekaj pove v tujem jeziku, mu bo lažje govoriti v tujem jeziku tudi z drugimi.

Bodimo potrpežljivi: če v pogovoru ne najde takoj ustreznih besed, ga počakajmo. Dajmo mu priložnost, da se nauči komunicirati sam in spozna prednosti poznavanja tujega jezika.

❌ Premalo spodbude in pohvale

Pri učenju tujega jezika je pomembno, da pomagamo otroku oblikovati pozitivno samopodobo in ga spodbujamo. Pohvalimo ga vsakič, ko sodeluje in pokaže zanimanje za tuj jezik, bere tujejezične knjige, posluša pesmi …

Uporabimo lahko kar različne pohvale v angleščini, na primer: Excellent, bravo, well done. That’s right. Very good, high five, you are amazing, magnificent, I’m proud of you, great job …

❌ Internet ne pomaga pri učenju

Pesmi priljubljenih izvajalcev, igre na mobilnih telefonih, branje zanimivih člankov, nastavitev računalnika na angleščino … Vse to otroke pritegne in se novih izrazov naučijo nevede.

Pri najstnikih je najbolje učenje prilagoditi temam, ki jih zanimajo, in vključiti čim več interaktivnih vsebin.

❌ Najprej po slovensko, nato pa v tujem jeziku

Prevajanje ni dober način za učenje jezika. Večina napak v tujem jeziku se zgodi, ko dobesedno prevajamo iz slovenščine, zato svetujemo, da se otrok novih besed vedno uči v stavku. Tako hkrati usvoji besedo in tudi stavčno strukturo.

Če je zabavno, je bolj mikavno!

Tečaji tujih jezikov za otroke v Linguli potekajo na zabaven in sproščen način, otroci pa komaj čakajo naslednjo poučno aktivnost. Interaktivne vaje in raznolike aktivnosti na velikih zaslonih jih pritegnejo, povečajo motivacijo in olajšajo učenje.

Video – interaktivno učenje angleščine za otroke v Linguli

Kako poteka učenje angleščine in drugih jezikov?

Olajšajte si odločitev za otrokov tečaj

Odločitev, da otroka vpišemo v jezikovni tečaj, ni preprosta. Zadrega je še večja, če otrok ni prepričan, ali bi se sploh rad učil tujega jezika, in je to bolj želja nas staršev. Zato izkoristite Lingulino vabilo na predstavitvene ure za otroke. 

popust

Brezplačne predstavitvene urice!

Pripeljite otroke na brezplačno urico tujega jezika. Vpis bo lažji, če se otroci sami prepričajo, kako to gre.

7/30