5 najpogostejših napak, ki lahko otroku zagabijo učenje tujega jezika

Starši se pogosto sprašujemo, kako otroka učiti tujega jezika. Na kakšen način lahko otroku pomagamo pri učenju, da bo zabavno in učinkovito? Preberite, katerih 5 napak ni dobro narediti, ker bo škoda težko popravljiva.

1.    Premalo spodbude in pohvale

Pri učenju tujega jezika je pomembno, da pomagamo otroku oblikovati pozitivno samopodobo in ga spodbujamo. Pohvalimo ga vsakič, ko sodeluje in pokaže zanimanje za tuj jezik, bere tujejezične knjige, posluša pesmi ... 

Uporabimo lahko kar različne pohvale v angleščini, na primer: Excellent, bravo, well done. That’s right. Very good, high five, you are amazing, magnificent, I’m proud of you, great job …

2.    Učimo se strogo za pisalno mizo

Doma je lahko najboljši prostor za učenje kuhinja, kjer lahko z otroki kuharsko ustvarjamo in se zraven učimo tujega jezika. Izberemo recept v tujem jeziku, pripravimo sestavine, na koncu opišemo okus, vonj, sestavo ipd. Lahko pečemo palačinke, pecivo, kruh, naredimo smoothie ... 

3.    Preveč opozarjanja na napake

Če otrok naredi napako, je pomembno, da ga ne popravljamo na klasičen način (»pa ne tako, že spet narobe …«) in se ne jezimo. Napako popravimo tako, da za njim ponovimo stavek pravilno ali z mimiko nakažemo, da bi bilo bolje uporabiti drugo besedo ali strukturo.

Zagotovo si ne želimo, da bi otrok iz strahu pred delanjem napak dobil strah pred govorjenjem v tujem jeziku. 

4.    Internet ne pomaga pri učenju

Pesmi priljubljenih izvajalcev, igre na mobilnih telefonih, branje zanimivih člankov, nastavitev računalnika na angleščino … Vse to otroke pritegne in se novih izrazov naučijo nevede. 

Pri najstnikih je najbolje učenje prilagoditi temam, ki jih zanimajo, in vključiti čim več interaktivnih vsebin.

5.    Najprej po slovensko, nato pa v tujem jeziku

Prevajanje ni dober način za učenje jezika. Večina napak v tujem jeziku se zgodi, ko dobesedno prevajamo iz slovenščine, zato svetujemo, da se novih besed vedno učite v stavku. Tako hkrati usvojimo besedo in tudi stavčno strukturo.

Če je zabavno, je bolj mikavno!

Tečaji tujih jezikov za otroke v Linguli potekajo na zabaven in sproščen način, otroci pa komaj čakajo naslednjo poučno aktivnost. Interaktivne vaje in raznolike aktivnosti na velikih zaslonih jih pritegnejo, povečajo motivacijo in olajšajo učenje.

Oglejte si kratek video - interaktivno učenje angleščine za otroke v Linguli

Olajšajte si odločitev za otrokov tečaj

Odločitev, da otroka vpišemo v jezikovni tečaj, ni preprosta. Zadrega je še večja, če otrok ni prepričan, ali bi se sploh rad učil tujega jezika, in je to bolj želja nas staršev. Zato izkoristite Lingulino vabilo na predstavitvene ure za otroke oz. tečaj Ekspres.

Deli naprej: Facebook Google Plus

Povezani članki