Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Kako navdušiti otroka nad tujim jezikom?

Starši se pogosto sprašujemo, kako otroka učiti tujega jezika. Na kakšen način lahko otroku pomagamo pri učenju, da bo zabavno in učinkovito? Preberite 7 top nasvetov za zabavno učenje tujih jezikov doma.

tecaji za otroke v linguli

1. Zgodbice z veliko slikami za najmlajše

Otroci imajo radi pravljice, zgodbice in pesmice, zato v tujem jeziku vključimo tiste, ki zbudijo njihovo radovednost. Ne pričakujmo, da zna otrok povzeti celotno zgodbo, osredotočimo se lahko samo na like, barve, oblačila in aktivnosti v zgodbi.

Tudi pri starejših otrocih je pomembno, da jim je tematika v knjigi zanimiva, saj bodo tako hitreje usvojili besedišče v zgodbi.

2. Odigrajmo najljubše zgodbe

Pravljice in zgodbe so idealno izhodišče za igro vlog. Otroci se zelo radi spremenijo v svoje najljubše junake.. Vzemimo pustne rekvizite, kot so lasulja, klobuki, preveza za oči za pirate in klobuk za kavboja, naredimo velika ušesa za zajčka ali uporabimo plišaste igračke ter odigrajmo enega od dialogov, potem ko skupaj preberemo zgodbico.

3. Učenje besed prek zabavnih igric

Učenje novih besed je lahko prava zabava, če se igramo katero od zabavnih igric:

  • spomin/memory, kjer otroci povezujejo enake sličice in na glas povedo, kaj je na njih,
  • pantomima/charades, kjer otroci ugibajo, kaj kdo prikazuje, in pri tem uporabljajo cele stavke (You are playing football/You like chocolate/You are a monkey.),
  • čudežna škatla/magic box, v katero damo predmete in igrače, otroci pa potem poskušajo z dotikom ugotoviti, kaj je v škatli. Zahtevnejša možnost je, da otroci iz škatle vlečejo listke z besedami ali sličicami v tujem jeziku in nato povedo stavek s to besedo.

4. Odkrivajmo svet okoli sebe v tujem jeziku

Z otroki poimenujmo predmete, ki nas obkrožajo, ustvarjajmo v tujem jeziku, okušamo hrano z zaprtimi očmi, posadimo cvetje… Izkušenjsko učenje, ko otroci raziskujejo in odkrivajo nove stvari v tujem jeziku, je znanstveno dokazano uspešnejše in navdušujoče.

Tudi ko smo v naravi ali po nakupih, naj otroci raziskujejo v tujem jeziku; poiščejo vse, kar je zeleno, veliko, leseno, okroglo, se začne na določeno črko …

5. Poslušajmo, ponavljamo, pojmo ...

Ali še vedno poznate besedilo svoje najljubše otroške pesmi? Besedilo, naučeno z melodijo, gre težko iz glave. Dobra zgoščenka z angleškimi pesmimi lahko vožnjo v avtu spremeni v sproščeno prepevanje cele družine, otrok pa se hkrati nauči obilo novih besed.

6. Zanimivo in interaktivno za najstnike

Pri najstnikih so metode drugačne, najbolje pa je dejavnosti prilagoditi temam, ki jih zanimajo in vključiti čim več interaktivnih vsebin.

7. Kaj, če starši ne zna tujega jezika, ki se ga uči otrok?

Tudi če ne znamo jezika, starši lahko pomagamo otroku oblikovati pozitivno samopodobo, kar je pri učenju jezika pomembno. Pohvalimo ga vsakič, ko pokaže motivacijo za tuji jezik, bere tujejzične knjige, posluša pesmi ...

Če je zabavno, je bolj mikavno!

Tečaji tujih jezikov za otroke v Linguli potekajo na zabaven in poučen način. Otroci se zelo radi igrajo in ustvarjajo, posnemajo druge, igrajo igre vlog, sodelujejo v glasbenih in gibalnih dejavnostih. Takšno učenje je zabavno in sproščeno, otroci pa komaj čakajo naslednjo poučno dejavnost.

8/30