Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Učenje litovščine: moja pričakovanja so izpolnjena

5/5

Tečaj litovščine je v celoti izpolnil moja pričakovanja

S tečajem litovščine sem bil zelo zadovoljen. V celoti je izpolnil moja pričakovanja, tako da seveda razmišljam o nadaljevanju. Posebej bi pohvalil gospo Mildo, ki je zelo profesionalna in obenem tudi prijateljska ter pripravljena narediti več, kot bi bilo nujno. Vsekakor bom spet izbral vašo jezikovno šolo.

Lingula, ta jezična šola | Rok Cesar

Rok Cesar

Individualno učenje litovščine je v celoti izpolnilo pričakovanja našega tečajnika, gospoda Roka. Z njim smo se pogovarjali o litovskem jeziku.

Kakšen jezik se vam zdi litovščina?

»Zdi se mi zelo zanimiv jezik. Po eni strani je arhaičen in lahko v njem najdemo korenine slovenščine, po drugi strani pa sem našel kar nekaj podobnosti z grščino, tako da se mi zdi kot nekakšen most med njo in slovanskimi jeziki. Samogitski (»žemaiščiai«) dialekt ima še ohranjeno dvojino, knjižna litovščina pa jo je opustila pred dvema ali tremi stoletji; še vedno pa najdemo dvojino v nekaterih ljudskih pesmih.

Skupna nam je tudi raba rodilnika v nikalnih stavkih in še bi lahko naštevali. Fonetika je zelo podobna (glasovi, premični naglas), zato za nas izgovarjava ni težka (enako velja za Litovce, ki se učijo slovensko).

Ste si litovščina in slovenščina kaj podobni?

Slovenci in Litovci smo si tudi zelo podobni glede komuniciranja (pri verbalni in neverbalni komunikaciji), kar nas zbližuje bolj kot nekatere druge geografsko sicer manj oddaljene narode. Ker so Litovci kot zadnji narod v Evropi sprejeli krščanstvo, nam proučevanje njihovega še vedno dovolj ohranjenega poganskega izročila omogoča tudi približen vtis, kakšno je bilo predkrščansko verovanje starih Slovencev.

Učenje litovščine zelo priporočam vsem, ki ste radovedni in bi si radi razširili obzorje.«

Osebni pristop je zagotovilo za hiter napredek

Individualni tečaj omogoča največji možni osebni pristop:

  • vaš učitelj se vam stoodstotno posveti
  • vi ste glavni govorec
  • začetek tečaja je mogoč kadarkoli – lahko že dan po svetovalnem pogovoru
Več in individualnem tečaju litovščine.
199/334