Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Zanimive in zabavne tradicije ameriških univerz

Tako kot povsod drugje je tudi življenje študentov na ameriških univerzah precej pestro in naporno. Prav iz tega razloga ima vsaka univerza mnogo zabavnih tradicij, ki služijo sproščanju med šolskim letom in izpitnimi obdobji. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z zanimivostmi ameriške kulture.

tečaj angleščine
Vsaka ameriška univerza ima mnogo zabavnih tradicij.

 

Tradicija Harvarda – kričanje in tek nagcev

Na eni najprestižnejših univerz na svetu imajo zelo neobičajne pristope k sproščanju. Povsem normalno je namreč, da študentje dan pred izpitom odprejo okno in na ves glas zakričijo (scream), da tako sprostijo svoje napete (tense) živce. Obstaja pa tudi bolj družabna tradicija, tako imenovani streaking oziroma tek nagcev. Študentje se takrat slečejo in goli (naked) tečejo po dvorišču (yard) harvardske univerze.

Univerza v Pensilvaniji – opečenec namesto zdravice

Ta univerza se ponaša z eno najbolj neobičajnih tradicij – metanjem opečenca na nogometno igrišče. Navijači športne ekipe univerze, ki se imenujejo Quakers fans, med tretjo in četrto četrtino (quarter) tekme ameriškega nogometa na igrišče zalučajo (hurl) opečenec in druge pekovske izdelke. Včasih so imeli navado, da so na koncu tretje četrtine zapeli pesem Drink a Highball, ki se je končala s stavkom »Here’s a toast to dear old Penn«, zraven pa spili požirek (sip) pijače. Univerza pa je na tekmah prepovedala alkohol, zato so se študentje odločili, da bodo besedo »toast« razumeli kar dobesedno (literally).

Univerza Brown in zaprta vrata

Vrata, imenovana Van Vickle Gates, ki vodijo na kampus univerze Brown, imajo velik simboličen pomen in so odprta le trikrat na leto: dvakrat za sprejem (welcome) novih študentov in enkrat za odhod diplomantov. Predstavljajo simbolično pot, ki jo študentje prehodijo med študijem, in govori se, da vrat ne smeš prečkati (cross) več kot dvakrat v času svojega študija, torej na začetku in na koncu, saj naj bi to prinašalo nesrečo (bad luck).

Univerza Cornell in dan zmaja

Marca vsako leto se zberejo študentje arhitekture in umetnosti, da skupaj zgradijo (construct) velikega zmaja, ki ga nato nosijo v paradi po kampusu (campus). Tradicionalno pa jim zabavo poskušajo preprečiti študentje inženirstva, ki so njihovi tekmeci, in zato takrat nanje kričijo na ves glas. Zmaja nato zažgejo na simboličnem kresu (bonfire). Tradicija sicer izhaja že iz leta 1901.

Univerza Dartmouth – ledena sprostitev

Vsako zimo že 23 let na univerzi sledijo tradiciji, ki je del vsakoletnega zimskega festivala, namenjenega počastitvi lepote doline Upper Valley v Vermontu in dosežkov zimske športne ekipe univerze. The Polar Bear Swim je dogodek, ki poteka na z ledom prekritem jezeru Occom Pond, v katerem izrežejo (cut) manjši bazen. Študentje in celo profesorji (professors) so nato izzvani, da se okopajo (bathe) v ledeno mrzli vodi.

Tečaj angleščine z Lingulo

Obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer se boste ob prijetnem pogovoru naučili mnogo novih izrazov in postali samozavestnejši govorci angleščine.

198/332