Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Nenavadni britanski zakoni, ki so še vedno v veljavi

Britanski pravni sistem je star že stoletja. In čeprav se vseskozi spreminja in posodablja, je v njem še vedno najti nekatere stare in nenavadne zakone, zaradi katerih bi lahko prestopniki zabredli v težave. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate s kulturnimi posebnostmi Velike Britanije.

tečaj angleščine
Uvoz poljskega krompirja je od leta 2004 prepovedan.

 

Vsi nasedli kiti in jesetri so last krone

Zakon, ki pravi, da morajo biti vsi nasedli in ujeti kiti (whales) in jesetri (sturgeons) ponujeni trenutnemu vladajočemu monarhu, je nastal že davnega leta 1322. Sklepa se, da je posledica poskusa kralja Edvarda II., da bi omejil pretirano uživanje mesa teh živali.

Na obstoj in veljavnost zakona se je nazadnje spomnil ribič (fisherman), ki je leta 2004 ujel jesetra. Ogromno ribo je ponudil kraljici, ta pa mu je odgovorila, da bi raje videla, da jo obdrži sam. Ribič je imel nekaj dejanskih težav z zakonom, saj so jesetri zaščiteni (protected) in je lov nanje prepovedan. Nesrečni jeseter, ki so mu dali vzdevek Stanley, pa je danes last muzeja v Londonu.

Ilegalno pijančevanje v pubu

Eden od zakonov, ki ga ne uveljavljajo (enforce) pogosto, je del zakonodaje, ki ureja prodajo alkoholnih pijač. V letu 1872 so zapisali, da je biti pijan v pubu ilegalno (illegal), Vsaka oseba, ki je pijana v lokalu z dovoljenjem za prodajo alkohola, je lahko kaznovana z denarno kaznijo (penalty). S tem so želeli omejiti nezmerno pitje alkoholnih pijač. Zakon pa upoštevajo v primerih, ko prestopniki (delinquents) zaradi pretirane pijanosti motijo javni mir in ne zapustijo lokala prostovoljno (voluntarily).

Prepovedan poljski krompir

Od leta 2004 ne sme v državo nihče uvoziti (import) krompirja iz Poljske, ne da bi o tem prej obvestil pristojne oblasti (authorities). Takšen strah pred poljskim krompirjem je nastal zato, ker je imela Poljska v tistem letu težave zaradi izbruha (outbreak) bolezni obročkaste gnilobe (ringrot), ki lahko napade to poljščino (crop).

Prepovedani oklep v parlamentu, nošnja desk po pločniku …

Leta 1313 so v statut (statute) zapisali, da je v parlamentu prepovedano nositi oklep (armour). V Angliji in Walesu pa je prepovedano pod vplivom alkohola voditi govedo (cattle).

Po zakonu je prepovedano po pločniku nositi predmete, kot so deske in lestve (ladder), ali se vriniti v vrsto za karto za vlak, a zaradi takšnih zakonov nihče ne bo kazensko preganjan.

Tečaj angleščine z Lingulo

Tečaj angleščine je kot nalašč za spoznavanje britanske kulture in njenih posebnosti. V jezikovni šoli Lingula je tečaj prijeten in sproščen, slovnice vas učimo prek pogovora, prijazni učitelji pa vas znajo motivirati, da tečaj z veseljem obiskujete.

163/332