Ena najbolj priljubljenih tem na tečaju italijanščine je seveda hrana! Italijanska kuhinja očara s preprostostjo in izrazitimi okusi. Med klasikami je tudi jed z nekoliko provokativnim imenom – spaghetti alla puttanesca.

Špageti “za moč”, ki burijo domišljijo
Ta preprosta jed ima neobičajno (insolito) ime: Alla puttanesca namreč pomeni na prostitutkin način. Ena od najbolj pikantnih razlag je, da so jo pripravljale prostitutke v bordelih (il bordello) v Neaplju, da so si moški hitreje povrnili moč. Druga pa, da ime izhaja iz pogoste italijanske kletvice puttana, ko so pri pripravi te jedi na hitro in improvizirano vrgli skupaj sestavine, ki so jih našli pri roki, ter pri tem malce preklinjali.
Enostavna priprava, eksplozija okusov
Testenine alla puttanesca so klasična primo piatto (topla predjed), ki pa jo zaradi nasitnosti pogosto jemo kot glavno jed. Glavne sestavine so pelati (il pomodoro pelato), olive, kapre, česen, čili, sesekljan peteršilj in fileti inčunov (il filetto di acciughe).
Kombinacija slano-kislih kaper, okusnih inčunov in sladkobe paradižnika je naravnost fantastična.
Zanimivost: Italijani česna skoraj nikoli ne sekljajo – stroke pustijo cele in jih po kuhanju odstranijo, da jed ohrani subtilen okus!
Recept: okus Italije v 20 minutah
- 800 gramov pelatov (Pomodori pelati)
- 10 gramov kaper (Capperi sotto sale)
- 1 šopek sesekljanega peteršilja (1 mazzetto di prezzemolo da tritare)
- 25 gramov inčunov v olju (Acciughe sott’olio)
- 100 gramov oliv (Olive di Gaeta)
- 3 stroki česna (3 spicchi d'aglio)
- 1 sušen feferon (peperoncino secco)
- 30 gramov ekstra deviškega olja (Olio extravergine d’oliva)
- fino mleta sol (Sale fino q.b.)
- Najprej pod tekočo vodo speremo (sciacquare) kapre (da niso preveč slane) in jih na grobo sesekljamo (tritare).
- Izkoščičene (denocciolato) olive zmečkamo z rezilom (la lama) noža. Peteršilj operemo, osušimo in sesekljamo.
- Na ogenj pristavimo posodo z vodo, ki jo solimo, šele ko zavre (bollire). Medtem v ponvi na olju prepražimo cele olupljene česnove stroke in sesekljan feferon.
- Dodamo (aggiungere) fileje inčunov in oprane kapre. Pražimo na zmernem ognju pet minut in pogosto pomešamo. Ko se inčuni razpustijo, dodamo zmečkane pelate, mešamo in pustimo rahlo vreti še deset minut.
- Ko je omaka (il sugo) pripravljena, odstranimo česen in dodamo zmečkane olive. Na koncu potresemo s sesekljanim peteršiljem. Vmes al dente skuhamo špagete in jih odcejene vmešamo v omako. Premešamo in še malce pustimo, da se okusi prepojijo. Postrežemo še vroče (caldo)! In že – mangiate!
Učenje italijanščine skozi pogovor
Na tečaju italijanščine boste spoznali besedišče, kot je il sugo, il prezzemolo, l’olio extravergine, in ga takoj uporabili v pogovoru. Ob tem pa boste razumeli tudi recepte, kot jih pišejo Italijani – brez prevoda!
In kdo ve – morda boste navdih za današnje kosilo dobili kar pri nas.