Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Čaj – priljubljen in svetovno znan britanski običaj

»As English as a cup of tea« je le ena od fraz, ki poudarjajo pomen in priljubljenost čaja v Združenem kraljestvu. Britanci so namreč eni največjih porabnikov čaja na svetu, na osebo vsako leto porabijo dva kilograma suhega čaja. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z britansko kulturo.

Britanci so eni največjih porabnikov čaja na svetu.
Britanci so eni največjih porabnikov čaja na svetu.

 

Zgodovina čaja – kratka, a bogata

Prve večje količine čaja so v Veliko Britanijo priplule šele v prvih letih 17. stoletja. Iz Kitajske so ga uvozili nizozemski (Dutch) in portugalski (Portuguese) trgovci. Sprva je bil v ponudbi samo v londonskih kavarnah, napitek pa še ni bil imenovan tea. Zanj so namreč imeli več imen, na primer tcha, China drink, tay ali tee. Prodajali so ga kot zdravilo, ki naj bi pomagalo v boju proti vsakršni bolezni, zato je bil tudi precej drag (expensive) in dostopen le bogatim. Za kilogram čaja so morali odšteti kar 22 funtov, kar je v današnjem denarju kar 2000 funtov (pounds).

Draga modna muha

Čaj je bil kljub svoji visoki ceni na voljo po vseh londonskih ulicah. Ko pa ga je začela na dvoru piti žena kralja Charlesa II., je postal priljubljena modna muha. Angleška krona je vzpon (surge) želje po čaju kmalu prepoznala kot priložnost (opportunity) za zaslužek. Uvoz čaja je zato visoko obdavčila, davek na uvoz (import) je do 18. stoletja znašal kar 119 odstotkov.

Tihotapljenje

Visoke cene so bile razlog (reason), da so začeli čaj na veliko tihotapiti, posledično pa je bila njegova kakovost pogosto vprašljiva. Včasih so posušili že uporabljene liste in jih zmešali z novimi, včasih so količino pravega čaja podvojili z dodajanjem drugih rastlin, kot so sladki koren (liquorice), trnulja (sloe) in vrba (willow). Obseg tihotapljenja (smuggling) se je zmanjšal, ko so davek (tax) znižali na 12,5 odstotka, vendar je redčenje čaja ostalo problem vse do leta 1875, ko so to prepovedali z zakonom.

Edini pravi čaj je črni čaj

Obstaja mnogo vrst čaja, na primer English Breakfast Tea, Earl Grey, Lapsang Souchong in drugi, ki pa so vsi narejeni iz iste rastline, razlikujejo pa se po postopku (procedure) predelave (processing) čajnih listov.

Črne čajne mešanice so v Združenem kraljestvu še vedno najbolj priljubljene. Barva napitka je temnejša (darker), saj liste čaja pustijo, da pred sušenjem oksidirajo. Najpogosteje se pije z dodatkom mleka, včasih tudi brez ali z limono. Priljubljena sta tudi zeleni čaj, ki je dobil sloves zdravega napitka (beverage), in beli čaj, pripravljen iz mlajših čajnih listov in posušen (dried) brez predelave.

Čaj ali kava

Danes je čaj v veliki meri zamenjala kava, saj se v restavracijah spije skoraj dvakrat več skodelic (cups) kave kakor čaja, vendar reki, kot je »Just my cup of tea«, še vedno ostajajo in pričajo o pomembnosti kulture pitja čaja.

Tečaj angleščine z Lingulo

Zanimivosti o tradicionalni angleški topli pijači je še veliko. Da bi se seznanili z njimi, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer boste poleg kulturnih zanimivosti spoznali tudi mnogo novih besed in postali boljši govorci.

189/332