Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Zajtrk v Veliki Britaniji in njegove posebnosti

Med vikendom se ob poznem jutru prileže bogat zajtrk. Večina pozna tradicionalni angleški zajtrk, a tudi v drugih delih Združenega kraljestva pripravljajo posebne zajtrke. Kaj torej spada na ocvrt jutranji krožnik? Tečaj angleščine je prava priložnost, da se spoznate z jedmi angleško govorečih držav.

Lingula, ta jezična šola | Tečaj angleščine - zajtrk
Poznate Full English?

Full English – cvrtje za »lene nedelje«

Zajtrk, ki bi ga ponavadi jedli na »lene nedelje«, ima v svojem imenu pridevnik full, ker je krožnik poln različnih jedi. Zajtrk se namreč začne s pomarančnim sokom, kosmiči in sadjem, njegove glavne sestavine pa vključujejo slanino (bacon), jajca ter klobase (sausages), ki jih Britanci imenujejo tudi bangers. Obvezne so tudi priloge (side dish), kot so pečen paradižnik, gobe (mushrooms), ocvrta čebula, pečen fižol, opečenec in marmelada. Poleg hrane se prileže še skodelica čaja ali kave.

Fry-up, Full Monty...

Ta bogat obrok se imenuje tudi a fry-up, saj je skoraj vsaka od sestavin ocvrta, poznajo pa ga tudi pod imenom a Full Monty. Ime izhaja od generala Montgomeryja, ki naj bi med drugo svetovno vojno vsak dan začel s tradicionalnim zajtrkom.

Kolikor krožnikov, toliko zajtrkov

V Združenem kraljestvu obstaja še mnogo lokalnih variacij, saj vsaka regija doda kakšno sestavino:

  • Full Scottish bi tako vseboval še potato scones (prigrizek iz krompirja), haggis (znana jed škotske kuhinje) in oatcakes (ovseni piškoti).
  • Full Welsh pa vsebuje laverbread, ocvrto prilogo iz paste morskih alg (seaweed paste) in ovsene kaše (oatmeal).
  • V Cornwallu pri zajtrku Full Cornish prisegajo še na prilogo s klobaso, imenovano Hog’s pudding, in Cornish potato cakes.
  • Na Severnem Irskem bi jedli tako imenovani Ulster Fry: z dodatkom kruha, imenovanega soda bread farl, na katerega lahko naložimo hrano s krožnika in vse skupaj pojemo v obliki sendviča, je podoben irskemu zajtrku.

Full Irish – chub z veliko masla

Na Irskem je Full Irish poznan tudi kot a chub. Čeprav je zelo podoben angleški različici (variant), ima tudi povsem svoje sestavine. Tradicionalno so ga pripravljali kmetje, da so se že zjutraj pripravili na dolg delovni dan, tako da so lokalne sestavine ocvrli v ponvi (pan) z dodatkom irskega masla (butter).

Glavne sestavine irskega zajtrka so prav tako jajca, slanina in klobase, včasih zraven jedo še bubble and squeak, jed iz ostanka krompirja. Zraven sodijo še opečenec, maslo in marmelada ter veliko čaja.

Od angleškega se razlikuje predvsem po črnem ali belem pudingu, imenovanem drisheen. Kot prilogo bi jedli irski soda bread, katerega skrivna sestavina je pinjenec (buttermilk).

Irish ali English Breakfast Tea?

Čaji za zajtrk oziroma breakfast teas so mešanice (blends) črnega čaja, ki so pripravljene za uživanje ob bogatem jutranjem obroku in so zato bolj krepki kot popoldanski čaji.

Ker so tako močni, so najbolj primerni za mešanje z mlekom, visoka vsebnost kofeina (caffeine) pa je popolna za odpravo jutranje zaspanosti (sleepiness).

Lingula, ta jezična šola | Tečaj angleščine - zajtrk

Razlike (differences) med angleškim in irskim čajem  

Angleški čaj je bil najprej mešanica kitajskega črnega čaja, skozi čas pa so začeli dodajati še čaje, ki so zrasli v Indiji, Šrilanki, Afriki in Indoneziji. Danes ima večina angleških mešanic dodanega največ čaja s Šrilanke. Irski čaj pa v večini prihaja iz indijskega Assama in je zato pogosto močnejši kot angleški. Ima značilno rdečkasto (reddish) barvo in priokus sladu (malt). Obstaja še manj znana škotska mešanica, ki je najmočnejša od treh, saj so včasih čaje pripravljali glede na vrsto vode v posamezni regiji, zato je Škotska potrebovala najmočnejši čaj.

Tečaj angleščine z Lingulo

Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula omogoča tudi pogovor o tem, kaj vse boste dobili na jutranjem krožniku v Združenem kraljestvu.

132/333