Ligula
Skoči na vsebino

Brezplačni on-line testi📝: preveri svoje znanje

  Vsi članki

Pisani svet beneških perl, umetnost stekla in ognja

Tečaj italijanščine je lahko zelo zabavno in zanimivo, saj pri bogati italijanski kulturi in zgodovini zagotovo vsakdo najde temo, ki ga pritegne. Poznate steklene beneške perle?

Lingula, ta jezična šola | Italijanščina za začetnike

Steklo – več kot štiritisočletna zgodba

Legenda pravi, da so feničanski trgovci na peščeni obali reke v Siriji pri kurjenju ognja slučajno ustvarili novo snov iz solitra in peska (la sabbia). Šele Rimljani so izdelovanje stekla razširili, prav v Beneški laguni pa so ustvarili in izdelovali najlepše predmete iz stekla.

Steklo in ogenj (il vetro e il fuoco)

Ta umetnost je tesno povezana z odličnim poznavanjem (la conoscenza) ter obvladovanjem (la padronanza) stekla in ognja. Za izdelovanje steklenih perl so najprej potrebovali steklene palice (la canna di vetro), začelo pa se je v Benetkah v 14. stoletju. Steklene palice so kmalu postale dragoceno trgovsko blago.

Različni poklici

V Beneški laguni je umetnost izdelovanja steklenih perl del življenja mnogih beneških družin. Praktično v vsaki najdemo izdelovalko oziroma izdelovalca steklenih perl (la perlera/il perler), nanizovalko perlic (l’impiraressa) ali pa mojstra stekla (il maestro del vetro).

Prva organizacija nanizalk perl na svetu

Združenje Società Veneziana per l’industria delle Conterie je bila tovarna stekla na otoku Murano (1898–1992), ki je zaposlovala na stotine žensk in otrok. Izdelke pa je izvažala po vsem svetu.

V Beneški laguni je bila ustanovljena tudi prva organizacija žensk iz tega poklica. Nizanje perlic je bilo v preteklosti izjemno pomembno za emancipacijo žensk v Benetkah. Sedeč pred svojimi hišami, so s kopico igel (l’ago) nizale perle na dolge verižice, ki so bile nato razposlane po vsem svetu. S tem delom so dekleta že od mladih let premagovale revščino (la povertà) in prispevale k družinskemu dohodku.

Tečaj italijanščine po govorni metodi

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula vam daje veliko priložnosti za sproščen pogovor, a hkrati poglobljeno spoznavanje tega melodičnega jezika, ki je tudi v svetu eden od najbolj priljubljenih tujih jezikov.

93/334