Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Nemščina in Oktoberfest: ko pivo teče v litrih

Lingula I Tečaj nemščine - oktoberfest
Oktoberfest – ko pivo teče v litrih.

Oktoberfest – ko pivo teče v litrih

Oktoberfest v Münchnu je največji pivski festival na svetu, kjer obiskovalci iz vsega sveta popijejo krepko več kot 7 milijonov litrov piva. Če bi popite vrče postavili v vrsto, bi segali od Münchna do Pariza. Za liter piva boste v letu 2023 odšteli med 12,60 in 14,90 evra. 

Natakarice se prelevijo v dvigovalke uteži

Festival tradicionalno odpre župan (Oberbürgermeister) s klicem O'zapft is! (Toči se!) in prvi 200-litrski sodček piva odpre s čim manj udarci (Schläge). 

Na Oktoberfestu pivo teče v litrih (Maß), za kar skrbijo natakarice (Kellnerinnen), ki se ob tem prelevijo tudi v dvigovalke uteži (Gewichtheberinnen). Na enem obhodu nesejo kar 12 litrskih vrčkov (Maßkrüge) piva, od katerih ima vsak 2,3 kilograma in vsebuje (enthalten) toliko alkohola kot 8 šilčkov žganja (Schnaps).

Samo pivo, zvarjeno v Münchnu

Na Oktoberfestu je prepovedano piti katerokoli drugo pivo razen tistega, izdelanega (hergestellt) v eni od šestih münchenskih zgodovinskih pivovarn (Brauereien). Označeno je kot "Oktoberfestbier" in vse pivovarne so izjemno ponosne, da ga proizvajajo.

Vožnja z rumeno krsto oziroma banano

Ljubitelje piva (Bierliebhaber), ki so pregloboko pogledali v kozarec, odpelje »taksi«, imenovan rumena krsta (gelber Sarg), Wiesntaxi ali banana (Banane). Rumeni taksi so v bistvu nosila (Tragen), prekrita z rumeno ponjavo (Plane) kot zaščito pred radovedneži (Schaulustige).

Ni ga čez Dirndl in Lederhosen

Na Oktoberfestu je običajno videti obiskovalce, ki nosijo tradicionalna bavarska oblačila, kot so tradicionalne ženske noše dirndli (Dirndl) in usnjene hlače (Lederhosen), kar doda pridih avtentičnosti.

Če želimo nekaj več - najdražji dirndl iz svile (Seide) in s kristalčki Swarovski stane več kot 100.000 evrov. 

Nekateri ne odvržejo samo svojih skrbi, temveč tudi protezo

Vsako leto obiskovalci pozabijo (vergessen) mnoge svoje osebne predmete (Sachen) in tako se med okoli 4.000 najdenimi stvarmi (Fundsachen) znajdejo ne samo razni kosi oblačil (Kleidungsstücke), denarnice (Geldbörsen), ampak tudi zobna proteza (Zahnprothese), stekleno oko (Glasauge), bergle (Krücken) …

Patron Alojzij dobi v dar tudi modrce

Razgretih pivcev (Biertrinker) seveda ne zebe (frieren) in njihov tradicionalni münchenski zaščitnik (Schutzpatron) Alojzij tako dobi v dar marsikateri kos oblačila, med njimi tudi modrce (Büstenhalter ali BH), od katerih marsikateri obvisi na patronu, ki lebdi (schweben) nad pivskimi mizami (Biertische) v velikem šotoru.

Rdeči križ (Rotes Kreuz) s papirnatimi hlačami poskrbi, da nihče ne oddide domov nag (nackt).

Okusna bavarska kulinarika

Oktoberfest je tudi priložnost za uživanje v tradicionalni bavarski hrani (traditionelle bayerische Speisen) kot so bele klobase (Weißwurst), preste (Brezn), pečen piščanec (Brathähnchen), svinjske krače (Schweinshax), mesni sir (Leberkäse) za sladico pa na primer Kaiserschmarrn.

Dolga tradicija in kraljevski začetek

Prvi Oktoberfest je bil organiziran daljnega leta 1810 v čast poroke prestolonaslednika Ludwiga. Praznovali so z dnevi popivanja, pojedine in konjskih dirk.

Od leta 1810 Oktoberfesta ni bilo le 24-krat -  v času obeh svetovnih vojn, med epidemijo kolere ter v obdobju hiperinflacije v 20. letih prejšnjega stoletja.

Oktoberfest je najprej že kot ime pove, potekal v oktobru, kasneje so praznik premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo.

Tudi za družine

Oktoberfest ni le zabava za odrasle, je tudi do družin prijazen festival z mnogimi vrtiljaki (Riesenrad), predstavami, paradami, strelskimi tekmovanji, glasbenimi dogodki …

Drago divje lulanje na prostem in pogosta kraja vrčev

Tudi če je vrsta pred stranišči predolga, odsvetujemo divje lulanje (Wildbieseln /das Urinieren) na prostem. Če vas zalotijo, vam lahko izrečejo kazen v višini od 20 do 100 evrov.

Vsako leto se ponovi kraja pivskih vrčev (Bierkrugdiebstähle), ko si obiskovalci odnesejo s seboj spominek, pa čeprav je to strogo prepovedano.

Nemščina vam še polepša doživetje Oktoberfesta

Oktoberfest ni le pivski festival, temveč tudi praznik (Fest) tradicije, zabave (Unterhaltung) in dobre hrane in je edinstvena priložnost za doživetje bavarske kulture in gostoljubja (Gastfreundschaft).

Drži, pivo znate naročiti tudi brez tečaja, in nazdraviti s Prost ali Zum Wohl tudi, toda nemščina v Linguli vam da samozavest  in vam še dodatno polepša doživetje Oktoberfesta.

13/334