Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Učenje španščine: kako naročiti kavo

Naročanje kave v Španiji ni tako zelo preprosto, kot se zdi na prvi pogled, saj je na voljo veliko različic kavnih napitkov ☕️🥛.

Izognite se zmedi pri naročanju in se naučite nekaj ključnih besed in izrazov, ki vam bodo pomagali naročiti pravo kavo tudi v španščini. 

Vas zanima več kot le kava? Učenje španščine je odlična priložnost, da se naučite osnov za vsakodnevno sporazumevanje. 

Lingula, ta jezična šola | Tečaj španščine - kava
Naročanje kave v Španiji

Kave brez ali z malo mleka

  • Café solo, por favor.

Café solo je izraz za majhno količino močnega espressa (majhna količina čiste kave).

  • Café americano, por favor.

Café americano, ki je bolj razredčena različica café solo. Gre sicer za enako količina kofeina, razredčenega z veliko vode (el aqua), zato ima bolj blag okus (el sabor).

  • Café cortado /café manchado, por favor.

Café cortado je espresso s kančkom mleka (la leche).

V Španiji boste poleg cortado našli tudi izraz café manchado. Vendar pozor: če boste izpustili besedo café in naročili le manchado, boste dobili ravno nasprotno – kozarec mleka s kančkom kave!

  • Café con hielo, por favor.

Poleti se prileže café con hielo ali kava z ledom. Če boste naročili café con hielo, vam bo natakar (el camarero) prinese dve skodelici – v eni bo espresso, v drugi pa kocke ledu. 

Nasvet: vsi, ki imate radi sladkano kavo, jo najprej posladkajte, nato pa vse skupaj vlijte v skodelico z ledom (el hielo). Prijetna osvežitev. 

  • Carajillo, por favor.

Carajillo je idealen za tiste, ki poleg kave radi posežete po čem alkoholnem. Carajillo je namreč črna kava z dodatkom alkohola (el alcohol), izbirate lahko med rumom, viskijem in brendijem.

Kave z več mleka

  • Café con leche, por favor.

Café con leche je izraz, s katerim v Španiji poimenujejo za nas »običajno« kavo z mlekom. V Španiji vas ob takem naročilu (el orden) pogosto vprašajo, ali želite vroče ali hladno mleko. Če želite hladnejše mleko, naročite leche fría (hladno mleko) ali leche del tiempo (mleko na sobni temperaturi).

  • Café bombón, por favor.

Café bombón je espresso s sladkanim kondenziranim mlekom. Pri nas pijača ni pogosta, je pa odlična za vse sladkosnedce!

Brezkofeinska kava – café descafeinado 

Za vse tiste, ki vam je všeč okus kave, a se izogibate kofeinu, je primeren café descafeinado. Brezkofeinska kava v Španiji ni pogosta in ni nujno, da jo boste dobili v vsaki kavarni (la cafetería). Veliko kavarn ponuja le brezkofeinsko instant kavo.

Če boste naročili descafeinado de sobre, boste dobili skodelico vročega mleka in zavitek instant kave. Nekatere kavarne ponujajo t. i. descafeinado de máquina oziroma strojno kuhano brezkofeinsko kavo.

Španščina po učinkoviti govorni metodi

Učenje španščine v Linguli poteka po učinkoviti govorni metodi, s katero napredujte hitreje kot sicer.

13/333