Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Nenavadni italijanski običaji

Italija je dežela strastnih ljudi in edinstvenih običajev. Tečaj italijanščine v Linguli ni le priložnost za učenje jezika, temveč tudi vstop v svet nenavadnih navad Italijanov, ki vas bodo zagotovo presenetile. Poglejmo si nekaj zanimivih primerov.

Lingula I Tečaj italijanščine - običaji
Dežela strastnih ljudi in edinstvenih običajev.

Poljub za dober dan in na svidenje

Italijani se pogosto poljubijo ob pozdravu ali poslavljanju. Pomembno:  vedno najprej prislonite levo lice na njihovo levo stran in nato še desnega.

Aperitiv

Pred večerjo mnogi Italijani radi uživajo v aperitivu, kozarcu vina ali koktajlu, ki ga spremljajo prigrizki. To je čas za sprostitev in klepet s prijatelji.

Suhi lasje, srečni ljudje

Italijani redko zapustijo dom z mokrimi lasmi, saj verjamejo, da celo rahel vetrič lahko povzroči nesrečo, če imate mokre lase.

Ne marajo klimatskih naprav

Italijani neradi uporabljajo klimatske naprave, saj se bojijo prepiha (cervicale).  

Lingula I Tečaj italijanščine - lasje
Brez mokrih las.

Zajtrk brez jajc

Jajca so priljubljena jed za zajtrk po večini držav v Evropi, v Italiji pa to ne drži. Tukaj boste le redko za zajtrk dobili jajca, saj je italijanski zajtrk večinoma sestavljen iz kave in kosa peciva.

Za hrano si vzamejo čas

Le redko boste videli Italijana, da bi med hojo pil kavo ali jedel sendvič. Prav tako jih je skoraj nemogoče videti, da bi malicali nekje za volanom.

Italijani si za obrok radi vzamejo čas, se med obrokom usedejo ali pa se postavijo za temu namenjen pult.

Sadje in zelenjavo vedno olupijo

Italijani bodo sadje in zelenjavo skoraj vedno olupili, pa čeprav je oprano. Novi zakon naj bi celo določal, da morajo trgovine, ki prodajajo sadje in zelenjavo, jasno napisati, ali je olupek varen za uživanje ali ne.

Vsake testenine imajo svojo omako

V Italiji je kombiniranje testenin z omako zelo pomembno in obstaja veliko tradicionalnih parov. Tu je nekaj najbolj znanih:

  • Spaghetti: Najpogosteje jih kombinirajo s paradižnikovo omako, kot sta "spaghetti alla marinara" ali "spaghetti al pomodoro." Prav tako so odlični s klasično "spaghetti alla carbonara."
  • Fettuccine (široki rezanci): odlične so  z omako Alfredo, ki je narejena iz masla, smetane in parmezana.
  • Tagliatelle (ozki rezanci): Podobno kot fettuccine so tagliatelle odlične z omako Alfredo ali gobovo omako "tagliatelle ai funghi". Prav tako so dobre z omako s tartufi.
  • Linguine: odlične so z morskimi sadeži, zato jih pogosto najdete v jedeh, kot je "linguine alle vongole" (z dagnjami) ali "linguine ai frutti di mare" (z različnimi morskimi sadeži).
  • Ravioli: Ravioli so polnjene testenine, zato jih običajno postrežemo z lažjimi omakami, kot sta maslo in žajbelj ali paradižnikova omaka.
  • Orecchiette: Ti "ušeski" so priljubljeni v južnem delu Italije in gredo odlično z gostimi omakami, kot je npr. orecchiette con cime di rapa.

Seveda je to le nekaj primerov, in možnosti so skoraj neskončne.

Tečaj italijanščine po govorni metodi

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula vam bo pomagal, da se boste samozavestno sporazumevali v najpogostejših vsakodnevnih situacijah, ob učenju pa  temveč tudi odkrili skrivnosti Italije in njenih prebivalcev.

228/332