Ligula
Skoči na vsebino
Lokacija strani: DomovČlanki in videoItalijani in nenavadni običaji, ki vas bodo presenetili

Italijani in nenavadni običaji, ki vas bodo presenetili

Tečaj italijanščine v Linguli je dobra priložnost, da poleg jezika spoznate tudi navade Italijanov. Nekaj je precej nenavadnih in različnih od tistih, ki jih poznamo drugod po svetu. Zbrali smo nekaj primerov.

Nikar ven z mokrimi lasmi!
Nikar ven z mokrimi lasmi!

Ne vozijo po prehitevalnem pasu

Čeprav Italijani slovijo po hitri vožnji, boste le redko videli, da bi prehitevalni pas uporabljali za vožnjo in ne za prehitevanje. Večina se strogo drži pravila, da je prehitevalni pas namenjen prehitevanju in se na tem pasu ni priporočljivo zadrževati.

Nikar ven z mokrimi lasmi!

Italijani bodo redko šli ven z mokrimi lasmi, saj so nekdaj verjeli, da že majhen hladen vetrič lahko povzroči nenadno smrt, če imate mokre lase. Zato veliko Italijanov tudi ne vozi s spuščenimi avtomobilskimi stekli in ne mara, da ventilacijske naprave pihajo neposredno vanje.

Nič jajc za zajtrk

Jajca so zelo priljubljena jed za zajtrk po večini držav v Evropi, v Italiji pa to ne drži. V Italiji boste le redko za zajtrk dobili jajca, saj je italijanski zajtrk večinoma sestavljen iz kave in kosa peciva.

Poljubček za dober dan in na svidenje

Italijani se pogosto poljubijo ob pozdravu ali poslavljanju. Če vas bodo videli enkrat ali dvakrat, vas bodo pozdravili s hitrim poljubom na lice v znamenje prijateljstva. Zapomnite si, da vedno najprej prislonite levo lice na njihovo levo stran in nato še desnega.

Za hrano si vzamejo čas

Le redko boste videli Italijana, da bi med hojo pil kavo ali jedel sendvič. Prav tako jih je skoraj nemogoče videti, da bi malicali nekje za volanom. Italijani si za obrok radi vzamejo čas, se med obrokom usedejo ali pa se postavijo za temu namenjen pult.

Sadje in zelenjavo vedno olupijo

Italijani bodo sadje in zelenjavo skoraj vedno olupili, pa čeprav je oprano. Novi zakon naj bi celo določal, da morajo trgovine, ki prodajajo sadje in zelenjavo, jasno napisati, ali je olupek varen za uživanje ali ne.

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula vam bo pomagal, da se boste samozavestno sporazumevali v najpogostejših vsakodnevnih situacijah, ob učenju pa boste raziskali še zanimivosti o Italiji in Italijanih.


Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.

MENU