Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Španščina na RTV SLO: Praktične fraze na dopustu

Se tudi vi poleti odpravljate na počitnice v Španijo, pa niste prepričani, kako naročiti hrano ali si izposoditi ležalnik? Zbrali smo nekaj praktičnih fraz, ki vam bodo gotovo v pomoč pri preprostejših pogovorih. Tečaj španščine je še korak naprej na poti do sproščenega pogovora in vam omogoča bogatenje besedišča, ki ga potrebujete za dopust v kateri od špansko govorečih dežel. Lingulina učiteljica španščine Maya se je v oddaji Dobro jutro z voditeljico Mojco Mavec pogovarjala o španščini na dopustu. Celoten posnetek oddaje si lahko ogledate tu, v nadaljevanju pa preberite kratek povzetek.
Lingula, ta jezična šola | Učenje španščine

Nekaj fraz za predstavljanje v španščini

Maya in Mojca sta se najprej predstavili po špansko.
¡Buenos días! Dobro jutro!
¡Hola! Živjo!
¿Cómo está(s)? ¿Qué tal? Kako ste/si?
Bien, gracias. / Muy bien. Dobro, hvala./Zelo dobro.
¿Y usted? ¿Y tú? Pa vi? Pa ti?
Soy… / Me llamo… Jaz sem … / Ime mi je …
Mucho gusto. / Encatado-a. Me veseli.

Kako si na plaži izposodimo ležalnik in senčnik?

Hola. ¿Cuánto cuesta una tumbona?Dober dan. Koliko stane ležalnik?
Una tumbona cuesta 5 €.Ležalnik stane 5 €.
¿Y una sombrilla?Kaj pa senčnik?
2 tumbonas y una sombrilla cuestan 10 €.2 ležalnika skupaj s senčnikom staneta 10 €.

Kako bi v restavraciji naročili pijačo?

Hola. ¿Qué desea?

Živjo. Kaj želite?

Un zumo de naranja y un agua mineral.

Pomarančni sok in mineralno vodo, prosim.

Con o sin hielo?

Z ledom ali brez?

Con hielo, por favor.

Z ledom, prosim.

Lingula, ta jezična šola | Plaža

Španija je znana tudi po svoji kulinariki. Katere so tipične španske jedi?

  • Tapas so prigrizki, ki jih Španci jedo ob pijači tudi ob zelo poznih večernih urah. Ponekod se imenujejo tudi pinchos – zaradi zobotrebcev, zapičenih vanje. Sem štejemo olive (aceitunas), mesne kroglice (albóndigas), polenovko s paradižnikom ali kruhom (bacalao), lignje (calamares), kuhano klobaso (chorizo), francosko solato (ensalada rusa), rakce (gambas), sir (queso), hobotnico (pulpo) …
  • Znana jed je tudi tortilla – v nasprotju z mehiško je precej bolj nasitna samostojna jed, ki vsebuje jajca, krompir in čebulo.
  • Gazpacho je hladna juha iz paradižnikov, olivnega olja, česna, kumar, ponekod se doda tudi pršut.
  • V valencijski regiji ne gre brez paelle, jedi iz riža, zelenjave, mesa in morskih sadežev. Izbirate lahko med zelenjavno (paella de verdura), mesno (paella con carne) ali morsko (paella de mariscos).

Kako bi po špansko rekli, da je bila hrana okusna? – La comida era deliciosa/muy rica.

Priljubljene destinacije

  • Zelo popularna destinacija sta poleti tudi španska otoka Menorca in Mallorca, z malo bolj svežo klimo in dobrim odmerkom vetra pa so za surferje odlična izbira Kanarski otoki.
  • Za ljubitelje zgodovine in bogate arhitekturne zakladnice je obvezen obisk Madrida in Barcelone, na jugu Španije v Andaluziji pa vas bodo z mešanico arabske tradicije in sproščenega španskega melosa zagotovo navdušile Sevilla, Córdoba in Granada.
  • Svetovno poznano mesto je Santiago de Compostela, ki leži na severu v prelepi pokrajini Galicija in je cilj svetovno znane romarske poti El Camino de Santiago.

Vsaka od obal v Španiji ima svoje ime

Veliko ljudi se v vročih poletnih mesecih odpravi na katero izmed lepih španskih plaž ali obišče znana španska mesta, saj je Španija svetovno znana turistična destinacija. Španija je vsekakor država, ki jo lahko obiščemo večkrat in v vseh letnih časih, saj ponuja čudovite peščene plaže (las playas), zgodovinsko in kulturno bogata mesta (las ciudades) z zanimivo arhitekturo (la arquitectura), okusno hrano (la comida rica) ter sproščenimi, veselimi in prijaznimi ljudmi (la gente amable).

Večina španskih obal ima ime, ki ga lahko prevedemo v vse jezike:

Costa Blanca – bela obalaCosta Brava – divja obala
Costa Calida – topla obalaCosta Dorada – zlata obala
Costa de la Luz – obala lučiCosta del Sol – sončna obala

Dopust z znanjem španščine je lepši

Dopust v kateri od špansko govorečih držav je lepši, če obvladamo vsaj osnove španščine. Tečaj španščine v jezikovni šoli Lingula vam bo omogočil, da se boste na dopustu v špansko govorečih državah lažje sporazumevali z domačini in bodo vaši stiki z njimi bolj pristni.

260/333