Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

London ali New York? Spoznajte metropoli

London in New York sta gosto poseljeni metropoli, ki si ju marsikdo želi obiskati. Po številu prebivalcev sta si mesti podobni, po geografski velikosti pa je London precej večji. Če primerjamo število obiskovalcev, je teh mnogo več v New Yorku.

Tečaj angleščine daje z zanimivimi pogovori veliko možnosti za spoznavanje značilnosti mest v angleško govorečih državah.

Lingula, ta jezična šola | Tečaj angleščine -london in newyork
London in New York - katerega boste obiskali?

Katera metropola je dražja?

Tako London kot New York slovita po neverjetno visokih cenah za turiste in domačine. Po številkah sodeč pa naj bi bil v letu 2022 vendarle dražji New York.

Kakšno vsoto (sum) denarja bi v teh mestih zapravili (spend) za večerjo za dve osebi z vinom in nekaj koktajli, dve kratki vožnji s taksijem in eno noč v hotelu s štirimi zvezdicami? V Londonu bi za to plačali 447 evrov, v New Yorku pa 430. London je bil leta 2022 tudi ocenjen za petnajsto najdražje mesto za življenje na svetu, New York pa je končal na 7. mestu. Seveda pa lahko navadni smrtniki tam zapravimo tudi mnogo manj denarja.

New York je kljub svojim cenam nepremičnin (real estates) prizanesljivejši od Londona, saj je ta drugo najdražje mesto na svetu po cenah stanovanj – po ceni na kvadratni meter sledi Monaku (Monaco).

The subway ali the tube

V New Yorku imajo the subway, London pa se ponaša z the tube. S prvim se vozi kar 1,65 milijarde ljudi, z drugim pa 1,2 milijardi (billion).

Newyorški subway s svojimi 24 linijami (lines), 468 postajami in več kot 1000 kilometrov dolgo progo pokriva (covers) večjo površino kot londonski tube, ki ima 11 linij, 270 postaj in le 400-kilometrsko progo.

V New Yorku podzemna železnica deluje 24 ur, medtem ko se v Londonu ustavi že okoli polnoči.

Kje je več Michelinovih zvezdic?

V obeh mestih je toliko restavracij, da jih je nemogoče prešteti (count), vendar pa je New York prepričal s kakovostjo več restavracij – kar 126 newyorških restavracij ima Michelinovo zvezdico, eno najvidnejših kulinaričnih (culinary) priznanj, kar je dvakrat več kot v Londonu.

Poleg tega je na seznamu 100 najboljših restavracij na svetu devet newyorških in le pet londonskih.

Razlike v nočnem življenju

Tudi nočno življenje se precej razlikuje. Londonski pubi se najpogosteje zaprejo že ob enajstih zvečer, nekateri bari so za vikend odprti do treh, klubi pa ponavadi do štirih zjutraj.

Obratovalni časi (opening hours) so precej krajši kot v New Yorku, ki je upravičeno dobil sloves mesta, ki nikoli ne spi, saj so bari za vikende odprti do štirih zjutraj, klubi pa vztrajajo krepko v naslednji dan.

Atrakcije – dolg londonski seznam

Obe mesti sta pogosto na seznamu turistov, a se London ponaša za večjim številom slavnih atrakcij (attractions). Spletna stran TripAdvisor namreč poroča, da ima London kar 492 turističnih znamenitosti (tourist sights), New York pa le 295. London ima tudi 38 muzejev več kot New York in mnogi od njih vabijo z brezplačno vstopnino (admission).

Obe mesti sta znani po živahnem gledališkem življenju, saj ima New York kar 363 gledališč, London pa 277, najbolj znani med njimi pa sta newyorški Broadway in londonski West End.

Tečaj angleščine z Lingulo

Ne glede na to, ali bi raje obiskali New York ali London, v obeh mestih pride poznavanje angleškega jezika še kako prav. Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula je prava odločitev, če želite postati še samozavestnejši govorec.

134/332