Tečaj španščine je priložnost ne le za učenje jezika, temveč tudi za raziskovanje bogate kulinarične tradicije. Ko pomislimo na špansko hrano, nam najprej pridejo na misel paella, tapas in sangría, na sladice (los postres) pa pogosto pozabimo – neupravičeno, saj jih je res veliko in vsaka skriva svojo zgodbo.

Slanina iz nebes – tocino del cielo
Ime vara – tocino del cielo nima nič opraviti s slanino. Ta kremasta andaluzijska sladica je narejena iz rumenjakov (las yemas), sladkorja (el azúcar) in vode. Prelijejo jo s karamelnim sirupom in pravijo, da so jo izumili v Jerezu, mestu šerija.
Flan – kralj španskih sladic
Najbolj značilna španska sladica je brez dvoma flan. Preprost, a božanski puding iz mleka, jajc in sladkorja, preliven s karamelo (el caramelo), je tako priljubljen, da ga najdete v skoraj vsakem baru ali restavraciji. Flan je postal tudi del domače kuhinje v mnogih državah Latinske Amerike.
Če bi radi delček Španije pričarali kar doma, poskusite preprost recept za flan, kralja španskih sladic.
Sestavine (ingredientes):
- 500 ml mleka (leche)
- 4 jajca (huevos)
- 100 g sladkorja (azúcar)
- 1 čajna žlička vanilijeve esence (esencia de vainilla)
- karamelni sirup (caramelo líquido)
Priprava (preparación):
- Segrejte pečico (horno) na 180 °C.
- Pekač premažite s karamelo (caramelo líquido).
- Jajca (huevos), sladkor (azúcar) in vanilijo (esencia de vainilla) dobro zmešajte.
- Dodajte mleko (leche) in premešajte, da nastane gladka zmes (mezcla).
- Zmes vlijte v pekač in pecite v vodni kopeli (baño maría) približno 45 minut.
- Pustite, da se ohladi (enfriar), nato previdno odstranite iz pekača (desmoldar).
In že je pripravljen odličen domači flan – tipična španska sladica!
Santiagova torta – tarta de Santiago
Ta galicijska sladica iz mesta Santiago de Compostela je narejena iz mandljev (la almendra) in posuta s sladkorjem v prahu, ki oblikuje znameniti Jakobov križ (la cruz de Santiago). Tradicionalno jo romarji poskusijo ob prihodu v Santiago – popolna nagrada po dolgem romarskem pohodu.
Marmelada in sir?! – membrillo con queso
Nenavadna, a zelo okusna kombinacija. Membrillo je zgoščena kutinova marmelada (la mermelada de membrillo), ki jo v Baskiji in Asturiji postrežejo skupaj s sirom, najpogosteje znamenitim queso manchego. Sladko-slan okus vas lahko preseneti – v Španiji pa je prava klasika.
Rižev puding po špansko – arroz con leche
Enostavna, a priljubljena sladica, ki jo postrežejo hladno. Poleg riža (el arroz), mleka in sladkorja jo začinijo s cimetom (la canela) in limonino lupino (la piel de limón). V Asturiji velja za skoraj nacionalno jed, pogosto jo postrežejo ob praznikih.
Katalonska krema – crema catalana
Najbolj znana katalonska sladica je različica francoskega crème brûléeja. Narejena je iz rumenjakov, mleka, sladkorja in začimb – cimet (la canela), pomaranča (la naranja) in limona. Najbolj značilna pa je hrustljava karamelizirana skorjica (la capa de azúcar quemado), ki jo na mizi z žlico zadovoljno potrkate.
Ste vedeli?
V Španiji imajo sladice tudi pomembno vlogo ob praznikih. Na primer roscón de reyes je tradicionalna božična torta v obliki kroga, posuta s kandiranim sadjem (la fruta confitada). V notranjosti pa se skriva figurica – kdor jo najde, je »kralj« večera.
Katera španska sladica bi vas najbolj očarala?
Na tečaju španščine se boste naučili jezika, obenem pa boste lažje razumeli tudi recepte in kulinarične zgodbe, ki jih Španija piše že stoletja.