Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Irska in dejstva, ki vas bodo presenetila

Čeprav sta zven irske pesmi in okus piva Guinness dobro poznana po vsem svetu, imata irska kultura in zgodovina še veliko skrivnosti, ki presenetijo. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z irsko kulturo.

učenje angleščine
Zven irske pesmi in okus piva Guinness sta dobro poznana po vsem svetu.

 

Lastne olimpijske igre – od športa do poroke

Irska ima svojo obliko olimpijskih iger že od bronaste dobe (Bronze Age) dalje. The Tailteann Games ali Aonach Tailteann v irski gelščini so bila atletska tekmovanja. Prirejali so jih v čast boginje žetve (harvest), imenovane Tailtiu. Po njej je poimenovano tudi mesto Telltown, kjer naj bi se te igre dogajale zadnja dva tedna julija.

Zgodnja različica iger je praznovala spomin na mrtve s petjem žalostink. Temu pa je sledilo praznovanje s tekmovanjem v različnih disciplinah, kot so skok v višino in daljino, tek, hurling, metanje kopja (spear), boks, lokostrelstvo (archery), rokoborba, plavanje in konjske dirke (horseracing). Športnim aktivnostim so se pridružila še tekmovanja v pripovedovanju zgodb (story-telling), petju, plesanju in obrteh, kot so kovaštvo, orožarstvo in zlatarstvo. Med igrami so potekali tudi obredi dogovorjenih (arranged) porok. Igre so prirejali vse od 6. do 12. stoletja, ko so jih prekinili normanski vpadi, moderno različico pa imajo že od leta 1924 naprej.

Prvi direktni komercialni let iz ZDA v Evropo

9. julija 1939 je iz Botwooda na Novi Fundlandiji vzletelo letalo Pan Am Clipper III in naslednjega dne pristalo v vasi Foynes v irskem Limericku. To je bil prvi direktni komercialni (commercial) let iz ZDA v Evropo. Še tri leta po tem je bila vas najprometnejše letališče na svetu, saj je tam pristalo največ letov (flights) iz Severne Amerike. Med drugo svetovno vojno so tam pristali Humphrey Bogart, Ernest Hemingway, John F. Kennedy in Eleanor Roosevelt.

Irska kava in duty free

Leta 1942 naj bi tam celo iznašli irsko kavo (Irish coffee). Prvič naj bi jo pripravili z namenom, da v boljšo voljo spravijo potnike, katerih potovanje je bilo odpovedano (cancelled) zaradi slabih vremenskih razmer (conditions). Ob istem času je letališče v Foynesu zamenjalo letališče Shannon Airport. To je znano po tem, da so tam odprli prvo duty free trgovino, ta model pa se je nato razširil po vsem svetu.

Pogled v nebo – pogled v prihodnost

Irska se lahko ponaša s prvim znanstvenikom na svetu, ki je pridobil naslov fizika (physicist). John Tyndall je bil prvi človek, ki je dokazal učinek tople grede (the Greenhouse Effect). Bil je tudi prvi, ki je odkril, zakaj je nebo modre barve.

Tem pomembnim odkritjem se pridružuje še astronom William Edward Wilson, ki je prvi posnel fotografije zvezd, Lune, Sonca in sončnega mrka. Leta 1889 pa je prvi izmeril temperaturo sonca, meritev je bila z oceno 6590 °C zelo blizu potrjeni moderni meritvi (measurement), ki znaša 6075 °C.

Irsko središče – najpomembnejše ognjišče

Obstaja kotiček, od koder lahko s prostim očesom vidimo 22 irskih grofij (counties), kar je kar dve tretjini irskega otoka. Čeprav leži 20 kilometrov od resničnega geografskega središča Irske, je Hill of Uisneach tradicionalno proglašen za središče otoka. Ta 182 metrov visoki hrib je bil v srednjem veku prizorišče največjega kresa (bonfire) med praznikom Beltane na 1. maja, ki je simboliziral začetek poletja.

Središče vseh tedanjih prometnih povezav pa je Hill of Tara. To je politična in duhovna (spiritual) prestolnica otoka, kjer je bil tudi prestol mnogih irskih kraljev.

Oddaljenost irskega otoka od preostale Evrope pa ima tudi zanimive naravne posledice. Ta ni nekaterih živalskih vrst, kot so krti (moles) in podlasice (weasels), na vsem otoku pa ni niti ene kače (snake).

Grof Drakula – od kod prihaja najbolj znani vampir?

Glede na to, da je Irska na vseevropskem glasbenem tekmovanju Evrovizije zmagala večkrat kot vse druge države, ni dvoma (doubt) o njenem glasbenem talentu. Imajo pa tudi literarni talent, saj poleg drugih znanih književnih del iz Irske prihaja tudi Grof (count) Drakula. Zgodbo je leta 1897 napisal Bram Stoker, kot navdih pa mu je služil njegov prijatelj, igralec Sir Henry Irving. Knjiga je posledica 20 let tradicije vampirskih zgodb viktorijanskega časa. Navdahnila naj bi ga irska legenda o Abhartachu, zlobnemu poglavarju (chieftain), ki je po smrti vsako noč vstal iz svojega groba (grave), da je svojim izdajalskim podložnikom (subjects) pil kri.

Tečaj angleščine z Lingulo

Če uživate v spoznavanju novih in zanimivih stvari, potem je tečaj angleščine v Linguli ravno prava priložnost. Poskrbimo namreč, da se jezika učite na zabaven način in v sproščenem vzdušju.

112/333