Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Dante Alighieri – zanimiva dejstva

Tečaj italijanščine je priložnost za pogovor o številnih zanimivih temah, med katerimi so tudi zgodovinske osebnosti. Eden izmed najbolj znanih italijanskih pesnikov poznega srednjega veka je zagotovo Dante Alighieri.

učenje italijanščine
Dantejev kip v Firencah.Antični vzori kljub jezikovni prepreki

 

Dante je preučeval in občudoval velike antične pisce, kot so Cicero, Ovid in Virgil. Dobro je poznal tudi Homerjeve epe, vendar le prek piscev v latinščini. Čeprav je bil občudovalec grške antične književnosti, žal grško ni znal. Tako Dante Homerjevih del nikoli ni bral v izvirniku.

Največji navdih ali le izmišljena muza?

Največji navdih za Dantejevo poezijo naj bi bila lepa Beatrice Portinari, ki naj bi jo spoznal zelo mlad; bila naj bi ljubezen na prvi pogled. Beatrice je tako postala njegova muza in navdih za ustvarjanje, čeprav naj ne bi med seboj nikoli spregovorila niti besede. Kljub tako pomembni vlogi te ženske za pesnikovo ustvarjanje pa o njej obstaja zelo malo virov, zato nekateri menijo, da naj bi bila Beatrice le alegorija božje ljubezni, postavlja pa se tudi vprašanje, ali je muza sploh živela.

Peterica in novo literarno gibanje

V mladosti je Dante spoznal štiri moške, to so bili Guido Cavalcanti, Lepo Gianni, Cino de Pistoia in Brunetto Latini. Skupaj so postali ustanovitelji najpomembnejšega italijanskega literarnega gibanja v 13. stoletju, imenovanega Dolce Stil Novo ali »sladki novi slog«. Peterica si je prizadevala oživiti italijansko poezijo z vnašanjem inteligentnih metafor in subtilnih pomenov.

Toskanski dialekt, ki je vplival na italijanski jezik

Dantejeva dela so bila tako dobra, da so na nepredstavljive načine revolucionirala italijanski jezik. Današnji standardni italijanski jezik temelji večinoma na florentinskem narečju, torej na jeziku, v katerem je pisal Dante. Florentinščina je tako hitro postala jezik kulture in književnosti, lepoto in pestrost dialekta pa je v svojih delih najlepše prikazal ravno Dante.

25. marec ali Dantedi je posvečen pesniku

Italijanska vlada je potrdila, da bodo v Italiji 25. marec posvetili pesniku Danteju, dan pa so poimenovali Dantedi. Datum je bil izbran na podlagi najbolj znanega pesnikovega dela, Božanske komedije, kjer 25. marec strokovnjaki prepoznavajo kot začetek popotovanja v onostranstvo.

Leta 2021 bodo zaznamovali 700. obletnico Dantejeve smrti, ko bodo na poseben način izkazali čast pesniku, simbol, ki jih Italijane povezuje in združuje.

Tečaj italijanščine z Lingulo

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da se seznanite še z drugimi znamenitimi italijanskimi osebnostmi, ki so pomembno vplivale na razvoj italijanske in svetovne zgodovine.

126/332