Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Scaligero – plavajoči italijanski grad Gardskega jezera

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi italijanska mesta, njihovo zgodovino in ostale zanimivosti. Gardsko jezero je polno čudovitih točk, ena izmed njih pa je zagotovo tudi edinstven grad iz 13. stoletja – Scaligero, ki stoji na majhnem polotoku in je popolnoma obdan z vodo.

učenje italijanščine
Zgrajen je bil sredi 13. stoletja na ostankih starodavne rimske trdnjave.

 

Skriva se na majhnem polotoku

Grad (castello) Scaligero stoji na ozkem polotoku v občini Sirmione in v celoti plava na južnem delu Gardskega jezera. Ima dvižni most, prek katerega vstopajo obiskovalci, ki se lahko povzpnejo tudi na najvišje točke gradu. Dih jemajoč pogled z vrha gradu razkriva čudovito panoramo mesta Sirmione in pokrajine, ki obdaja Gardsko jezero.

Pristanišče in utrdba

Grad ima svoje pristanišče. Že v srednjem veku so v njem raztovarjali blago, ki je nato potovalo v mesto Sirmione nedaleč od gradu. Pristanišče se je ohranilo vse do danes. Grad Scaligero je s svojimi zidovi, stolpi in samo lego služil kot utrdba in močna obramba pristanišča, da so se ubranili morebitnih vandalov in sovražnih ladij.

Pred gradom so aretirali Goetheja!

Nemški pisatelj in pesnik Johann Wolfgang von Goethe je bil med obiskom mesta tako očaran nad lepoto gradu Scaligero, da ga je začel skicirati. Domačinom se je to vedenje zdelo sumljivo in so mislili, da je vohun, zato je bil aretiran. Kmalu po aretaciji so mimoidoči prepoznali slavnega Goetheja, tako da je bil oproščen obtožbe. Danes ima grad celo »Goethejevo sobo«, posvečeno pesniku, na ogled pa so tudi njegove skice gradu in jezera. Goethe je namreč prikazal pristne barve okoliške pokrajine, ki so postale izhodišče za Teorijo barv.

Ime je dobil po veronskem županu

Grad je dobil ime po veronskem županu Mastinu I. della Scali, ki je imel pomembno vlogo pri njegovem nastanku. Mastino I. je ukazal zgraditi grad Sirmione, ne le da bi okrepil obrambo Verone, ampak tudi pokazal svojo politično moč.

učenje italijanščine
Grad je eden izmed najbolje ohranjenih gradov iz srednjeveških časov v Italiji.

 

Odlično ohranjen

Je eden izmed najbolje ohranjenih gradov iz srednjeveških časov v Italiji. Zgrajen je bil sredi 13. stoletja na ostankih starodavne rimske trdnjave. V sto let trajajoči gradnji so dodali še dve dvorišči in drugo utrdbo, leta 1405 pa je Beneška republika še bolj okrepila njegovo obrambno arhitekturo.

Tečaj italijanščine z Lingulo

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v italijanskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepanjem po Italiji.

181/333