Struffoli – neapeljska sladka poslastica

 

Struffoli - zlatorjavi ocvrtki z medom

Učenje italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi pestro italijansko kuhinjo. Zlatorjavi ocvrtki z medom, ki prihajajo iz Neaplja, so  v Italiji znani tudi kot scalilli ali cicerchiata.

Grški in španski vplivi

Tako kot v veliko neapeljskih jedeh tudi struffoliju prepoznamo vplive antične Grčije in srednjeveške španske kuhinje. Ime struffoli izvira iz grške besede strongoulos, ki pomeni okrogel. Italijanske struffole so najverjetneje navdihnile grške loukoumades: sladki ocvrtki z medovo glazuro iz časov grških kolonij v Italiji. Drugi navdih pa so španske piñonate, katerih recept izhaja iz 16. stoletja.

S podobno jedjo se sladkajo tudi drugod po svetu

Ocvrto testo s sladkorjem je priljubljeno po vsem svetu, zato ni nič čudnega, da podobno jed poznajo tudi v številnih drugih državah. V Andaluziji v Španiji so to piñonate, v Franciji so znane croquembouche, v južni Aziji jih imeujejo gulab jamun, na Siciliji pignolata, Judje pa poznajo podobno sladico pod imenom teiglach.

Recept za struffoli

Sestavine:

  • 250 g moke
  • 2 jajci
  • 40 g masla
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička ruma
  • naribana lupina limone
  • med
  • barvni posip
  • olje za cvrtje

Priprava:

Iz moke, jajc, masla, sladkorja, ruma in polovice naribane lupine limone pripravite testo. Vse dobro premešajte in pustite, da počiva vsaj pol ure. Nato testo razdelite na štiri dele. Vsak del oblikujte v dolgo tanko vrv debeline 1,5 centimetra. Z nožem testo narežite na koščke, ki jih lahko še dodatno oblikujete v kroglice. Kroglice ocvrite v olju in odcedite na papirnatih brisačah. Ocvrtke zlagajte na večji krožnik, prelijte z medom in posujte z barvnim sladkim posipom.

 

Učenje italijanščine v Linguli je dobra priložnost, da spoznate italijanske kulinarične dobrote, vaše znanje italijanščine pa vam bo zagotovo prišlo prav pri prebiranju izvirnih receptov.

 

Deli naprej: Facebook Google Plus

Povezani članki