Katero potrdilo o znanju angleščine?

karikatura v tarčo

Zbrali smo nekaj vprašanj, ki nam jih zastavljajo kandidati, ki potrebujejo potrdilo o znanju angleščine. Najpogostejši razlogi za pridobitev potrdila so iskanje zaposlitve v tujini, vpis na študij v tujini ali zahteva delodajalca ob menjavi službe.

S katerimi izpiti lahko dokazujem svoje znanje?

Izbirate lahko med različnimi izpiti, s katerimi dokazujete svoje znanje angleščine:

 • izpiti Univerze v Cambridgeu in izpit IELTS, ki se opravljajo na British Councilu,
 • izpit TOEFL,
 • izpit iz angleščine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani,
 • izpit iz tujega jezika na Republiškem izpitnem centru (RIC).

Ali lahko dobim potrdilo Lingule o svojem znanju?

Ob vpisu na podiplomski študij v Sloveniji ali za potrebe službe v Sloveniji pogosto zadošča tudi potrdilo jezikovne šole o znanju jezika. V Linguli se lahko kadarkoli dogovorite za pisno testiranje in pogovor v tujem jeziku. Seveda pa se je treba vedno vnaprej pozanimati, ali takšno potrdilo zadošča. Več o Lingulin potrdilu o znanju jezika.

Kateri izpit izbrati?

Odgovor je odvisen od tega, kdaj oziroma kako hitro potrebujete potrdilo, za kakšen namen, ali je mogoče zahtevano določeno potrdilo, koliko znate angleško … Zato se dobro pozanimajte, kaj morate predložiti.

Zakaj pred izpitom priporočate svetovalni pogovor in uvrstitveni test?

Pri izpitih IELTS in TOEFL vam svetujemo, da se pred opravljanjem preizkusa pozanimate o zahtevani oceni, kajti posamezne izobraževalne ustanove oz. države zahtevajo različne ocene (Band Scores).
Tudi pri izpitih PET, FCE, CAE, CPE in BEC morate natančno poznati svoje znanje, da veste, kateri izpit boste ob dobri pripravi uspešno opravili. Priporočamo, da se dogovorite za brezplačen svetovalni pogovor in pisni uvrstitveni test – oboje traja v Linguli približno uro in pol.

Kje in kako pogosto lahko opravljam izpit iz angleščine?

 • Izpite Univerze v Cambridgeu (PET, FCE, CAE, CPE in BEC) in izpit na RIC lahko opravljate trikrat letno, in sicer februarja, junija in oktobra.
 • Za izpit IELTS je razpisanih kar 11 rokov čez vse leto. Rok prijave je najmanj mesec dni pred izpitom. Dodatne informacije o izpitu IELTS.
 • Na Filozofski fakulteti roki za opravljanje izpita niso predpisani. Kandidat se z izpraševalcem za posamezni tuji jezik dogovori za individualni rok.

Kakšne so cene izpitov?

 • Za izpite Univerze v Cambridgeu boste odšteli od 108 do 207 EUR.
 • Izpit TOEFL stane 180 EUR.
 • Izpit RIC stane115 EUR, izpit na Filozofski fakulteti pa 123 EUR.
 • Pisno potrdilo Lingule o znanju tujega jezika stane 49 EUR, če pa želite izdajo pisnega potrdila še isti dan, pa 59 EUR.

Kako dolgo velja certifikat?

IELTS in TOEFL veljata le dve leti, medtem ko potrdilo o izpitih Univerze v Cambridgeu veljajo vse življenje.

Kateri certifikat potrebujem za študij v ZDA?

Univerze v ZDA zahtevajo ob prijavi na dodiplomski ali podiplomski študij certifikat o znanju angleščine, in sicer TOEFL ali IELTS. Na spletni strani svoje univerze preverite, ali sta sprejemljiva oba izpita ali pa univerza zahteva le enega od njiju in koliko točk morate doseči.

Kateri certifikat potrebujem za študij v Evropi?

Nekatere evropske univerze kot dokazilo o znanju jezika zahtevajo certifikat IELTS ali TOEFL. Večina univerz in drugih visokošolskih ustanov v Veliki Britaniji kot zadosten dokaz znanja angleščine za študij priznava uspešno opravljen izpit CAE.

Čas je za akcijo - kateri tečaj bi bil za vas najprimernejši?

Če ne veste, kateri tečaj bi bil za vas najprimernejši, nas pokličite na 01 541 00 33 oz. 040 544 544 ali pa nam pišite na e-naslov info@lingula.si. Dogovorili se bomo za brezplačen svetovalni pogovor in skupaj izbrali najustreznejši program ter urnik jezikovnega tečaja.

Pošljite mi več informacij o jezikovnem tečaju

V Lingula, d.o.o. spoštujemo vašo zasebnost, zato bomo vaše podatke skrbno varovali. Od prejemanja e-časopisa se lahko kadar koli odjavite z e-sporočilom na info@lingula.si.
Strinjam se z navedenimi pogoji. *
Mateja Stružnik, vodja izobraževanja
»Dobro izkoriščen čas ni nujno 'garanje' – naši trenerji poskrbijo tudi za zabavno in sproščeno vzdušje.«

Mateja Stružnik, vodja izobraževanja, mateja@lingula.si