Ligula
Skoči na vsebino

Kateri izpit iz angleščine?

Lingula, ta jezična šola | Mednarodni izpiti

Najpogostejši razlogi za pridobitev potrdila o znanju angleščine so iskanje zaposlitve v tujini, vpis na študij v tujini ali zahteva delodajalca ob menjavi službe. Zbrali smo nekaj vprašanj, ki nam jih zastavljajo kandidati, ki potrebujejo potrdilo o znanju angleščine.

S katerimi izpiti lahko dokazujem svoje znanje

Izbirate lahko med različnimi izpiti, s katerimi dokazujete svoje znanje angleščine:

 • izpiti Univerze v Cambridgeu (A2 KEY, B1 Preliminary, B2 First, C1 Advanced, C2 Proficiency, izpiti iz poslovnega jezika B1, B2 in C1) in izpit IELTS,
 • izpit TOEFL,
 • izpit PTE,
 • izpit iz angleščine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Kateri izpit je pravi zame?

Odgovor je odvisen od tega, kdaj oziroma kako hitro potrebujete potrdilo, za kakšen namen, ali je mogoče zahtevano določeno potrdilo, koliko znate angleško … Zato se dobro pozanimajte, kaj morate predložiti.

Kako dolgo velja certifikat?

IELTS, TOEFL in PTE veljajo dve leti, medtem ko potrdila o izpitih Univerze v Cambridgeu veljajo vse življenje.

Kateri certifikat potrebujem za študij v ZDA?

Univerze v ZDA zahtevajo ob prijavi na dodiplomski ali podiplomski študij certifikat o znanju angleščine, in sicer TOEFL ali IELTS. Na spletni strani svoje univerze preverite, ali sta sprejemljiva oba izpita ali pa univerza zahteva le enega od njiju in koliko točk morate doseči.

Kateri certifikat potrebujem za študij v Evropi?

Nekatere evropske univerze kot dokazilo o znanju jezika zahtevajo certifikat IELTS ali TOEFL. Večina univerz in drugih visokošolskih ustanov v Veliki Britaniji kot zadosten dokaz znanja angleščine za študij priznava uspešno opravljen izpit CAE.

Kdaj lahko opravim mednarodni izpit?

 • Izpite Univerze v Cambridgeu (A2 KEY, B1 Preliminary, B2 First, C1 Advanced, C2 Proficiency, izpiti BEC) lahko opravljate trikrat letno, in sicer februarja, junija in oktobra.
 • Za izpitIELTS je razpisanih kar 11 rokov čez vse leto. Rok prijave je najmanj mesec dni pred izpitom. 
 • Na Filozofski fakulteti roki za opravljanje izpita niso predpisani. Kandidat se z izpraševalcem za posamezni tuji jezik dogovori za individualni rok.

Koliko znaša izpit ali potrdilo o znanju angleščine? 

 • Za izpite Univerze v Cambridgeu boste odšteli od 108 do 222 EUR.
 • Izpit TOEFL stane približno 180 EUR.
 • Izpit na Filozofski fakulteti znaša 123 EUR.
 • Pisno potrdilo Lingule o znanju tujega jezika stane 69 EUR, če pa želite izdajo pisnega potrdila še isti dan, pa 89 EUR.

Ali lahko dobim potrdilo Lingule o svojem znanju?

Ob vpisu na podiplomski študij v Sloveniji ali za potrebe službe v Sloveniji pogosto zadošča tudi potrdilo jezikovne šole o znanju jezika. V Linguli se lahko kadarkoli dogovorite za pisno testiranje in pogovor v tujem jeziku. Seveda pa se je treba vedno vnaprej pozanimati, ali takšno potrdilo zadošča. Več o Lingulinem potrdilu o znanju jezika.

Zakaj priporočate strokovno svetovanje

Pri izpitih IELTS in TOEFL vam svetujemo, da se pred opravljanjem preizkusa pozanimate o zahtevani oceni, kajti posamezne izobraževalne ustanove oz. države zahtevajo različne ocene (Band Scores).

Tudi pri izpitih A2 KEY, B1 Preliminary, B2 First, C1 Advanced, C2 Proficiency in izpitih BEC morate natančno poznati svoje znanje, da veste, kateri izpit boste ob dobri pripravi uspešno opravili. Priporočamo, da se dogovorite za strokovno svetovanje.

 

Strokovno individualno svetovanje za mednarodni izpit

Ko ste v dilemi, kateri izpit izbrati in ne veste, kako dobro je vaše znanje, se odločite za individualno svetovanje izkušene profesorice jezika. Odkrito vam bo svetovala, ali potrebujete pripravo na izpit v Linguli ali pa se na izpit lahko pripravite kar sami.

Lingula, ta jezična šola | Osebni pogovor z našim učiteljem
MENU